Hvorfor løpe korte intervaller

Hvorfor løpe korte intervaller. Lær hvorfor og hvordan du som nybegynner kan trene kortintervall for å øke aerob kapasitet og bli en raskere løper.

Trening med kortintervall

Intervalltrening kan være trening for å øke aerob kapasitet og bli en raskere løper. Hvordan du skal trene intervall vil blant annet avhenge av hvilken distanse du trener for, men uansett vil du oppnå best effekt om du veksler mellom å trene kortintervall og langintervall. For nybegynnere kan kortintervall være en smart måte å komme i gang med intervalltrening.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor du bør løpe korte intervaller som en del av treningsprogrammet ditt.

Mer motiverende å løpe korte intervaller

Intervalltrening kan være krevende å komme i gang med for mange løpere. All intervalltrening bør bli løpt progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste. Trener du intervall på denne måten får kroppen en gradvis tilvenning til økt belastning, og det vil også være enklere rent mentalt og gjennomføre intervalltreningen. Å trene intervall på denne måten kan bidra til redusert belastning, også mindre risiko for skader, og gjøre intervalltreningen mer motiverende.

Løpe kortintervall med utgangspunkt i eget formnivå

Kortintervaller tar relativt kort tid å gjennomføre, og blir gjerne gjennomført med høy intensitet. dette er intervalltrening de aller fleste, uavhengig av formnivå, greie å gjennomføre. En forutsetning er at hver enkelt løper må ta utgangspunkt i eget formnivå, og gjennomføre intervalltreningen ut fra dette nivået.

Løpe kortintervall for å bli en raskere løper

Raske kortintervaller med høy intensitet vil stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, som kan bidra til at du blir en raskere løper. All intervalltrening med høy intensitet vil øke din aerobe kapasitet, slik at du kan på sikt løpe raskere uten at intensiteten nødvendigvis er høyere.

Hvordan løpe kortintervall

Det finnes en rekke treningsmetoder for hvordan du kan trene de korte intervallene. Du kan trene på den klassiske måten, der du løper et intervall over et gitt tidsrom eller distanse, med en kort pause mellom hvert intervall. Intervallene kan bli løpt i pyramide der du gradvis øker lengden på intervallene, for å så gå samme vei ned igjen. Varianter av denne formen for intervalltrening kan være stigende og synkende intervaller. Korte intervaller i motbakke er en annen form for effektiv intervalltrening.

Hvor ofte du bør trene kortintervaller

Løping av korte intervaller er som nevnt en form for løpetrening som krever relativt kort restitusjonstid, på tross av at treningen skal foregå på anaerob terskel eller noe under. Hvor lang restitusjonstid du trenger henger naturlig nok også sammen med hvor mange repetisjoner du tar når du trener intervall på denne måten. Intervalltrening bør være et ukentlig innslag i treningsopplegget ditt. Veksle mellom å løpe kortintervaller og langintervaller annenhver uke.

Hvorfor løpe korte intervaller

Å løpe kortintervaller kan være en mer motiverende og skånsom måte å trene intervall på. Det tar relativt kort tid å gjennomføre denne type intervalltrening, og i og med at belastningen varer over relativt kort tid, kan det også bidra til å redusere risikoen for skader. Hvis du i tillegg løper kortintervall i motbakke, vil det bidra til å redusere belastningen ytterligere. For nybegynnere som nettopp har kommet i gang med intervalltrening, kan dette være faktorer som gjør det enklere å gjennomføre løping med høyere intensitet.

Relaterte artikler:

Hvorfor trene intervaller

Hvordan løpe lange intervaller for å komme i form

Om forfatteren

Legg inn kommentar