Hvorfor lavkarbo virker

Det kan være flere årsaker til at lavkarbo dietter fungerer. Reduksjon i insulinnivå og et proteinrikt kosthold kan være noen av årsakene. Lær mer om hvorfor lavkarbo virker!

Lavkarbo diett senker insulinnivået

Insulin er et veldig viktig hormon i kroppen. Det er hormonet som regulerer blodsukkernivået og energilagring. En av funksjonene til insulin er å regulere produksjon og lagring av fett, og å holde på eksisterende fett. Insulin ber også andre celler i kroppen om glukose (blodsukker), og forbrenne det i stedet for fett.

Lavkarbo dietter kan føre til drastiske og nesten umiddelbare reduksjoner i insulinnivået. Ifølge eksperter på lavkarbodietter, er lavere insulinnivå hovedårsaken til effektiviteten til lavkarbo dietter. De har hevdet at når karbohydrater er begrenset og insulinnivået går ned, blir fettet tilgjengelig for kroppen som energi, noe som fører til redusert behov for å spise. Det er viktig å påpeke at mange forskere på fedme mener denne hypotesen ikke holder mål.

Kroppen mister mye vann i starten av en lavkarbo diett

I løpet av de første 1-2 ukene med å spise lite karbohydrater, har folk en tendens til å gå ned i vekt veldig raskt. Hovedårsaken til dette er reduksjon av vann i kroppen. Når insulinnivået går ned, begynner nyrene å felle overflødig natrium fra kroppen. Dette senker også blodtrykket. Kroppen lagrer karbohydrater i form av glykogen, som binder vann i muskler og lever. Når inntaket av karbohydrater går ned, går glykogennivået i kroppen ned, og vannet følger med. Noen forskere bruker dette som et argument mot lavkarbo dietter. Imidlertid viser studier tydelig at dietter med lite karbohydrater også fører til at mer fett går tapt, spesielt det farlige magefettet som finnes i bukhulen.

Lavkarbo dietter er rike på proteiner

I de fleste studier der dietter med lite karbohydrater og lite fett blir sammenlignet, inneholder de som er lave på karbohydrater mye mer protein. Dette er fordi folk erstatter mange matvarer med lite protein som korn og sukker, med mat med høyere protein, som kjøtt, fisk og egg. Tallrike studier viser at protein kan redusere appetitten, øke forbrenningen og bidra til å øke muskelmassen, som er metabolsk aktiv og forbrenner kalorier døgnet rundt. Mange ernæringseksperter mener at det høye proteininnholdet i lavkarbodietter er hovedårsaken til deres effektivitet.

Lavkarbo-dietter har en metabolsk fordel

Selv om dette er kontroversielt, tror mange eksperter at lavkarbodietter har en metabolsk fordel. Med andre ord, at lavkarbodietter øker energiforbruket ditt, og at folk mister mer vekt enn det som kan forklares med redusert kaloriinntak alene.

Lavkarbodietter redusere appetitten som fører reduksjon i kalorinntak

Sannsynligvis er den beste forklaringen på vekttap med lavkarbodietter, at matlysten reduseres. Det er kjent at når folk går på lavkarbo, vil appetitten bli redusert og de får i seg færre kalorier. Det økte proteininntaket er en viktig faktor, men det er også bevis for at ketose kan ha en betydelig effekt. Mange mennesker som går på ketogent kosthold, føler at de bare trenger å spise 1 eller 2 måltider per dag. Det er også enkelte bevis for at lavkarbodietter kan ha gunstige effekter på appetittregulerende hormoner som leptin og ghrelin.

Relaterte artikler:

Hvor raskt ned i vekt med lavkarbo

Hvilken frukt er lavkarbo

Om forfatteren

Legg inn kommentar