Hvorfor kutte ut sukker

Hvis du er overvektig, har spiseforstyrrelser og svingende humørsvingninger, kan det være at du er sukkeravhengig. Lær mer om hvorfor du bør kutte ut sukker!

Hvorfor du bør kutte ut sukker

Hvis du hele tiden føler et søtsug og behov for å putte i deg noe søtt, føler deg rastløs og matt, er deprimert når du ikke får i deg sukker, kan det være abstinenser etter sukker. Mange er avhengig av sukker uten å vite om det, og grunnen er enkel fordi vi putter innpå sukkerholdig mat flere ganger daglig. For å finne ut om du er avhengig av sukker, kan kutte ut sukker i en måned, for teste ut hvordan kroppen reagerer på det.

Sukker tapper kroppen for viktige vitaminer og mineraler, og er ikke noe du bør ha for mye av i ditt kosthold, og i hvert fall ikke raffinert sukker. Da er det bedre å spise matvarer som har naturlig innhold av sukker, eksempelvis frukt og bær. Kostholdseksperter er uenige om mye, men én ting er de enige om; Raffinert sukker er skadelig. Få helsetiltak gir bedre effekt enn de å kutte ut sukker.

Ikke erstatt sukker med kunstig sukker

Kunstig sukker er ikke noe bedre enn vanlig sukker, kanskje enda verre. Kroppen blir lurt til å tro at kunstig sukker er vanlig sukker, og fortsetter like fullt å produsere insulin. Kunstig sukker kan faktisk også føre til insulinresistens! Styr derfor langt unna mat og drikke med kunstige søtningsstoffer.

Skadevirkninger av sukker

Sukker gir syreoverskudd og spiser av kalk, jern, fosfor, B-vitaminer og proteiner. Sukker svekker og forstyrrer fordøyelsen, og skaper syreoverskudd i magen. Sukkeret reduserer kroppens evne til omdanning av stivelse. Magesår og sukkersyke kan være konsekvensen av dette. Sukker øker kroppens mottakelighet for betennelsestilstander. Sukker gir overskudd av fett hvis du spiser for mye, øker kolesterolet og er en viktig årsak til hjerte- og karsykdommer. Skottland har verdens høyeste sukkerforbruk, og har også høyeste forekomst av hjerte- og karsykdommer. Sukker fører til fedme og svekker immunforsvaret. Sukker kan føre til hyperaktivitet hos barn og aggressivitet. Sukker er fysisk og psykisk vanedannende, demper følelser og gir en mild beruselse.

Hvordan slutte med sukker

En måte å kutte ut eller redusere inntaket av hvitt sukker, er å erstatte det med sunnere alternativer. Frukt og bær har høyt sukkerinnhold, men det er naturlig sukker som ikke vil tappe deg for viktige vitaminer og mineraler. Ha et sunt og balansert kosthold som holder blodsukkeret stabilt. Spis regelmessige måltider og ha sunne mellomåltider. Spis ellers mye grønnsaker, og bruk nøtter som snacks.

Relaterte artikler:

Kutte ut sukker i en måned

Kutt ut sukker og gå ned i vekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar