HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Hvorfor går jeg ikke ned i vekt når jeg trener

Å gå ned i vekt og greie å holde vekten, kan være en langvarig prosess. Lær mer om hvorfor du ikke går ned i vekt når du trener.

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt når jeg trener?

Vekttap er en prosess, og skjer ikke så raskt du måtte ønske. Selv om sunt vekttap kan ta tid, er det grunner til at du kanskje ikke går ned i vekt, som er verdt å vurdere når du måler fremgangen din. Kanskje trener du, men forbrenner ikke nok kalorier. Kanskje trener du, men spiser for mye. Det er mange ting som kan påvirke vekttap, og noen av dem kan være mer åpenbare enn andre. Det er verdt å vurdere dem alle når du jobber for å gjøre endringer som vil gi deg resultater.

Du får for lite søvn

Mangel på søvn kan bidra til vektøkning. En studie fra 2006 fant at kvinner som sov fem timer i natt var mer sannsynlig å gå opp i vekt enn kvinner som fikk syv timers søvn. Forskere spekulerer i at:

  • Å får for lite søvn kan få deg til å føle deg sulten, selv når du ikke trenger mat.
  • Å oppleve søvnmangel kan påvirke sekresjonen av kortisol – et av hormonene som regulerer appetitten.
  • Hvis du er sliten, kan du føre til at du hopper over trening eller bare beveger deg mindre og forbrenner færre kalorier.

Å få nok søvn er avgjørende hvis du prøver å gå ned i vekt, ikke bare på grunn av hvordan det påvirker deg fysisk, men også mentalt.

Søvnmangel kan få deg til å føle deg slapp, forvirret, irritabel og kan til og med bidra til depresjon, noe som kan påvirke aktivitetsnivået og matvalgene dine. Å stå opp og gå til sengs på samme tid hver dag, unngå sentralstimulerende midler som koffein flere timer før leggetid, og andre forandringer kan være langt i å forbedre søvnen du får.

Du stresser for mye

Stress og vektøkning, eller mangel på vekttap, går hånd i hånd. Konstant stress kan bidra til en rekke helseproblemer. Her er bare noen få måter stress kan påvirke vektapet ditt.

  • Opplever cravings: Når vi er stresset eller ulykkelige, er det mange av oss som søker “komfortmat” som inneholder mye sukker og fett.
  • Økt kortisolnivå: Som søvnmangel øker for mye stress produksjonen av kortisol. Dette øker ikke bare appetitten, men det kan også føre til ekstra lagring av bukfettet.
  • Hoppe over treningsøkter: Å føle seg ned, trøtt eller stresset kan gjøre at en trening virker for slitsomt.

Å ta korte stunder gjennom dagen for å senke spenningsnivåene er et godt utgangspunkt for å takle kronisk stress. Mindfulness meditasjon er en god måte å gi deg mer ro i livet ditt. Husk at kronisk stress kanskje så ikke lett løses på egen hånd. Å snakke med en rådgiver eller legen din kan hjelpe deg med å identifisere stressfaktorene dine og de beste måtene å håndtere dem på.

Du spiser for mye

En av de viktigste faktorene i vekttap er hvor mange kalorier du spiser, kontra hvor mange kalorier du forbrenner. Det kan virke åpenbart, men med mindre du sporer kaloriene dine hver dag, kan du spise mye mer enn du tror. Faktisk har forskning funnet at de fleste av oss undervurderer hvor mye vi spiser, spesielt når vi spiser ute.

Du trener for lite

Trening er selvfølgelig et viktig element i vekttap, men det er vanskelig å vite om du gjør de riktige treningsøktene eller forbrenner nok kalorier. Begynn med å se på treningsprogrammet for å få en bedre forståelse av hvor mye du trener og hvor mye du virkelig trenger å trene for å oppnå ønsket vekttap. For vekttap anbefaler eksperter ofte 60 til 90 minutter trening hver dag. Hvis du gjør treningsøkter med høy intensitet, synker kan dette tallet synke til 30 minutter. Dette betyr ikke at du må begynne å trene i nesten to timer hver dag. Det er faktisk en dårlig idé om du ikke er vant til det, da det kan føre til skader, utbrenthet eller overtrening.

Enten må du øke treningstiden og intensiteten for å matche målet du har med vekttap. Eller du må endre målene dine for å matche det du faktisk gjennomfører av trening. Det handler ikke bare om strukturert trening. Å trene i en time oppveier ikke de neste åtte eller ni timene du sitter (noe mange av oss gjør).

I tillegg til trening, prøv å være så aktiv som du kan. Ta regelmessige pauser fra datamaskinen, gå turer når det er mulig, bruk en skritteller for å se hvor mange ekstra steg du kan ta og begrense tiden du sitter foran TV eller andre elektroniske enheter.

Å treffe et platå

Nesten alle når et vekttapplatå etter hvert. Når kroppen tilpasser seg treningen, blir den mer effektiv. Over tid vil kroppen din bruke færre kalorier på samme trening. Fremgangen din begynner å avta og kan til og med stoppe helt opp. Det er flere grunner til platåer.

Du gjennomfører den samme treningen: Kroppen din må utfordres for å komme videre, så sørg for at du trener så variert som mulig med tanke på hva du trener og med hvilken intensitet.
Du spiser for få kalorier: Hvis kroppen din ikke har nok drivstoff til å opprettholde aktivitetsnivået ditt, vil kroppen spare, heller enn å forbrenne kalorier.
Overtrening: Hvis du trener for mye, kan kroppen din svare ved å redusere antall kalorier du forbrenner på hviledagene.
Det er flere måter å hjelpe deg med å bryte gjennom et vekttapplatå, inkludert å variere treningen du gjennomfører, og endre intensiteten eller varigheten på treningen. Eksperimentere for å finne ut hva som fungerer for deg.

Relaterte artikler:

Lavt stoffskifte vekttap

Vekttap ved stress

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet