Hvorfor er tøying viktig

Det er ikke nok å bygge muskler og oppnå aerob kondisjon. Du må også tenke på fleksibilitet. Tøying kan hjelpe.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Du tenker kanskje på tøying som noe som kun utføres av løpere eller turnere. Men alle bør tøye for å beskytte vår mobilitet og fleksibilitet. Mange forstår ikke at tøying bør utføres med jevne mellomrom, kanskje daglig.

Hvorfor er tøying viktig?

Tøying holder musklene fleksible, sterke og sunne, og vi trenger den fleksibiliteten for å opprettholde et bevegelsesområde i leddene. Uten det forkorter musklene seg og blir stramme. Deretter, når du ber musklene om aktivitet, er de svake og klarer ikke å strekke seg hele veien. Det setter deg i fare for leddsmerter, overbelastninger og muskelskader.

For eksempel, å sitte i en stol hele dagen resulterer i stramme hamstrings på baksiden av låret. Det kan gjøre det vanskeligere å forlenge beinet eller rette ut kneet hele veien, noe som kan hemme bevegelsesmønstre. På samme måte, når stramme muskler plutselig blir bedt om en anstrengende aktivitet som tøyer dem, for eksempel å spille tennis, kan de bli skadet ved at de plutselig blir strukket. Skadede muskler er kanskje ikke sterke nok til å støtte leddene, noe som kan føre til leddskade. Regelmessig tøyning holder musklene lange, magre og fleksible, og dette betyr at anstrengelse ikke legger for mye kraft på selve muskelen. Sunne muskler hjelper også en person med balanseproblemer for å unngå fall.

Hvor skal jeg starte?

Med en kropp full av muskler kan ideen om daglig tøyning virke overveldende, men du ikke trenger å tøye hver muskel du har. De områdene som er kritiske for mobilitet er i de nedre ekstremitetene: leggene, hamstrings, hoftefleksene i bekkenet og quadriceps foran på låret. Å tøye skuldrene, nakken og korsryggen er også fordelaktig. Sikt på et program med daglige tøyninger, eller minst tre eller fire ganger per uke.

Den kumulative effekten av tøying

Å tøye en gang i dag vil ikke på magisk vis gi deg perfekt fleksibilitet. Du må gjøre det over tid og være forpliktet til prosessen. Det kan ha tatt deg mange måneder å få stramme muskler, så du ikke kommer til å få økt fleksibilitet etter en eller to økter. Det kan ta flere måneder å øke mobilitet og fleksibilitet, og du må fortsette å jobbe for å opprettholde det.

Riktig teknikk og utførelse

Forskning har vist at å tøye musklene før de blir varmet opp, faktisk kan skade dem. Når alt er kaldt, er ikke fibrene forberedt og kan bli skadet. Hvis du trener først, får du blodstrøm til området, og det gjør vevet mer fleksibelt og mulig å endre. Alt som trengs for å varme opp musklene før du tøyer er fem til 10 minutter med lett aktivitet, for eksempel en rask spasertur. Du kan også tøye deg etter en aerob trening eller vekttrening. Hold en tøyning i 30 sekunder. Ikke brå bevegelser, som kan føre til skader. Du vil føle spenning under en tøyning, men du skal ikke føle smerte. Hvis du gjør det, kan det være en skade i vevet.

Relaterte artikler:

Hvorfor tøyer man ut

Hvorfor tøye ut etter løping eller ikke

Om forfatteren

Legg inn kommentar