Hvorfor er søvn viktig

Søvn er en viktig funksjon som gjør at kroppen og sinnet ditt kan lade opp, slik at du blir frisk og opplagt når du våkner. Lær mer om hvorfor søvn er så viktig.

Nok søvn hjelper også kroppen til å forbli frisk og avverge sykdommer. Uten nok søvn kan hjernen ikke fungere skikkelig. Dette kan svekke dine evner til å konsentrere deg, tenke klart og behandle minner.

De fleste voksne trenger mellom syv og ni timer søvn. Barn og tenåringer trenger betydelig mer søvn, spesielt hvis de er yngre enn fem år. Jobb, daglige stressorer, et forstyrrende soveromsmiljø og medisinske forhold kan hindre oss i å få nok søvn. Et sunt kosthold og positive livsstilsvaner kan bidra til å sikre tilstrekkelig mengde søvn hver natt – men for noen kan kronisk søvnmangel være det første tegn på en søvnforstyrrelse.

Fire søvnstadier

Når vi sovner, følger kroppen en søvnsyklus delt inn i fire stadier. De tre første stadiene er kjent som ikke-rask øyebevegelse (NREM) søvn, og den siste fasen er kjent som rask øyebevegelse (REM) søvn.

 • Fase 1 NREM: Denne første fasen markerer overgangen mellom våkenhet og søvn, og består av lett søvn. Muskler slapper av og pulsen, pusten og øyebevegelsene begynner å bremse, det samme gjør hjernebølgene, som er mer aktive når du er våken. Fase 1 varer vanligvis flere minutter.
 • Fase 2 NREM: Dette andre NREM søvnstadiet er preget av dypere søvn ettersom pulsen og pustefrekvensen fortsetter å bremse og musklene blir mer avslappede. Øyebevegelser vil opphøre og kroppstemperaturen synker. Bortsett fra noen korte øyeblikk med høyere frekvens elektrisk aktivitet, forblir hjernebølgene også sakte. Fase 2 er vanligvis den lengste av de fire søvnstadiene.
 • Fase 3 NREM: Denne fasen spiller en viktig rolle i å få deg til å føle deg uthvilt og våken dagen etter. Hjerteslag, pust og hjernebølgeaktivitet når alle sine laveste nivåer, og musklene er like avslappede som de vil være. Dette stadiet vil være lengre i begynnelsen og redusere varigheten gjennom hele natten.
 • REM: Det første REM-stadiet vil skje omtrent 90 minutter etter at du sovner. Som navnet antyder, vil øynene dine bevege seg frem og tilbake ganske raskt under øyelokkene. Pustefrekvens, hjertefrekvens og blodtrykk vil begynne å øke. Drømmer vil vanligvis oppstå under REM-søvn, og armer og bein blir lammet – det antas at dette er ment for å hindre deg i å fysisk utføre drømmene dine. Varigheten av hver REM søvnsyklus øker etter hvert som natten skrider frem. Mange studier har også knyttet REM-søvn til hukommelseskonsolidering, prosessen med å konvertere nylig lært erfaring til langsiktige minner. Varigheten av REM-fasen vil avta når du blir eldre, noe som får deg til å bruke mer tid i NREM -stadiene.

Disse fire stadiene vil gjenta seg syklisk hele natten til du våkner. For de fleste vil varigheten av hver syklus vare omtrent 90-120 minutter. NREM -søvn utgjør omtrent 75% til 80% av hver syklus. Du kan også våkne kort om natten, men ikke huske det dagen etter.

Hvor mye søvn trenger mennesker?

Riktig søvnmengde avhenger i stor grad av alderen din. Det er anbefalt følgende søvnmengder for forskjellige aldersgrupper.

AlderTimer søvn per dag
Nyfødte14 – 17 timer
Spedbarn12 – 15 timer
Småbarn11 – 14 timer
Barn i førskolealder10 – 13 timer
Barn i skolealder9 – 11 timer
Tenåringer8 – 10 timer
Voksne7 – 9 timer
Seniorer7 – 8 timer

Viktigheten av å få nok søvn

For de fleste voksne er det nødvendig med minst syv timers søvn hver natt for riktige kognitive og atferdsmessige funksjoner. En utilstrekkelig mengde søvn kan føre til alvorlige konsekvenser. Noen studier har vist at søvnmangel etterlater mennesker sårbare for oppmerksomhetsfall, redusert kognisjon, forsinkede reaksjoner og humørsvingninger.

Det har også blitt foreslått at folk kan utvikle en slags toleranse for kronisk søvnmangel. Selv om hjernen og kroppen deres sliter på grunn av søvnmangel, er de kanskje ikke klar over sine egne mangler fordi mindre søvn føles normalt for dem. I tillegg har søvnmangel vært knyttet til en høyere risiko for visse sykdommer og medisinske tilstander. Disse inkluderer fedme, diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjertesykdom, hjerneslag, dårlig psykisk helse og tidlig død.

Voksne som ikke får tilstrekkelig søvn hver natt kan implementere en positiv livsstil og søvnvaner for å få de nødvendige syv til ni timene. Disse inkluderer følgende:

 • Sett en realistisk sengetid og hold deg til den hver kveld, selv i helgene.
 • Oppretthold komfortable temperaturinnstillinger og lavt lysnivå på soverommet ditt.
 • Sørg for at du har et komfortabelt søvnmiljø – inkludert madrasser, puter og laken.
 • Vurder et «skjermforbud» på fjernsyn, datamaskiner og nettbrett, mobiltelefoner og andre elektroniske enheter på soverommet ditt.
 • Avstå fra koffein, alkohol og store måltider i timene før sengetid.
 • Avstå fra å bruke tobakk når som helst på døgnet.
 • Trening i løpet av dagen; Dette kan hjelpe deg med å slappe av om kvelden og forberede deg på søvn.

Relaterte artikler:

Ta igjen søvn

Lite søvn over tid

Om forfatteren