50%

MERKEVARESALG!

 

I RABATT PÅ MENGDER AV KLÆR, SKO, KLOKKER OG TURUTSTYR!

ANNONSØRINNHOLD |

OPPTIL

Kaon er en ekstremt lett dunjakke som er enkel å pakke med seg.
 

Diablo Down Hoodie er fylt med 700-dun, som gir god varme på kalde dager.

THE NORTH FACE W Diablo Down

RAB

Kaon Wmns

RAB Microlight Alpine WmnS

Lett og allsidig dunjakke som passer perfekt i der, vekt og varme er de viktigste faktorene.

3 199,-

1 499,-

1 849,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

Du sparer 1 500,-

Du får 20% i rabatt!

JANUAR

SALG!

3 999,-

2 999,-

JANUAR

SALG!

2 499,-

Du sparer 650,-

Davos III er en varm og vanntett jakke med fin passform. Den har avtakbart lammepelsfôr i kragen og er fylt med 80% gåsedun og 20% fjær.

Når det blir kaldere ute så er denne parkaen veldig god å ha. Lausanne III er en varm og funksjonell parka som har et urbant design.

Swims W Lausanne III Parka

Swims W

Davos III 

Swims

Zürich III
 

Når det blir kaldere ute så er denne 3-i-1 parkaen veldig god å ha. Dette er en varm og funksjonell parka som har et urbant design.

3 499,-

4 499,-

3 779,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

Du sparer 801,-

Du får 30% i rabatt!

JANUAR

SALG!

5 000,-

5 300,-

JANUAR

SALG!

6 200,-

Du sparer 2 421,-

Teknisk hybrid-jakke til allsidig trening, tur og perfekt som isolerende mellomlagsplagg. 

Den populære hybrid dunjakken til herre har blitt oppdatert med nytt mønster! Perfekt til et aktivt liv om vinteren. 
 

TUFTE M Lynx Hybrid

NORTHUG Bormio Tech Hybrid Ins

THE NORTH FACE W Belleview Stretch

Belleview Stretch Down Hoodie er konstruert med en blanding av ultravarm dun og syntetisk isolasjon.

1 499,-

2 599,-

999,-

Se hele utvalget!

Se hele utvalget!

Du sparer 900,-

Du får 40% i rabatt!

JANUAR

SALG!

2 499,-

3 499,-

JANUAR

SALG!

Du får 44% i rabatt!

1 799,-

Hvorfor er proteiner viktig

SWIX RaceX Halfzip Ws
 Mid-Rise Wms

Se hele utvalget!

SWIX RaceX Halfzip W

379,-

Overdel tilpasset høy intensitet med meget lett og særdeles elastisk stoff.

Du får 31% i rabatt!

Du får 38% i rabatt!

ANNONSØRINNHOLD |

549,-

Lett treningsgenser med glidelås i halsen. Ullmiks med merino.

499,-

800,-

Protein er avgjørende for god helse, og har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Lær mer om hvorfor proteiner er viktig.

Tufte Wear 

Hiking Pants Wms

899,-

Se hele utvalget!

RAB Torque Wmns

899,-

Dette er en teknisk turbukse til dame fra Tufte, med smal passform. 

Du får 44% i rabatt!

Du får 40% i rabatt!

1 499,-

ANNONSØRINNHOLD |

1 599,-

En lett bukse med dobbelt vevet stretch materiale for god bevegelighet.

Hva er proteiner og hva gjør de i kroppen?

TWENTYFOUR

Finse 2.0 2-Lags

Se hele utvalget!

699,-

Dette er en lett 2-lags anorakk med god stretch i vind- og vanntett materiale.

Du får 59% i rabatt!

Du får 59% i rabatt!

ANNONSØRINNHOLD |

1 699,-

Dette er en lett 2-lags anorakk med god stretch i vind- og vanntett materiale.

TWENTYFOUR

Finse 2.0 2-Lags

699,-

1 699,-

Protein er avgjørende for god helse. Faktisk kommer navnet fra det greske ordet proteos, som betyr «primær» eller «førsteplass.» Proteiner består av aminosyrer som går sammen for å danne lange kjeder. Du kan tenke på et protein som en streng med perler der hver perle er en aminosyre. Det er 20 aminosyrer som hjelper til med å danne de tusenvis av forskjellige proteiner i kroppen din. Proteiner gjør det meste av arbeidet sitt i cellen og utfører forskjellige jobber.

Hvorfor er proteiner viktig?

Her er 9 viktige funksjoner av protein i kroppen din.

Vekst og vedlikehold

Kroppen din trenger protein for vekst og vedlikehold av vev. Likevel er kroppens proteiner i en konstant omsetningstilstand. Under normale omstendigheter bryter kroppen din ned den samme mengden protein som den bruker for å bygge og reparere vev. Andre ganger bryter den ned mer protein enn det kan skape, og øker dermed kroppens behov. Dette skjer vanligvis i perioder med sykdom, under graviditet og mens du ammer. Personer som blir frisk av en skade eller kirurgi, eldre voksne og idrettsutøvere trenger også mer protein.

Protein forårsaker biokjemiske reaksjoner

Enzymer er proteiner som hjelper de tusenvis av biokjemiske reaksjoner som finner sted innenfor og utenfor cellene dine. Strukturen av enzymer gjør det mulig for dem å kombinere med andre molekyler inne i cellen som kalles substrater, som katalyserer reaksjoner som er viktige for metabolismen din. Enzymer kan også fungere utenfor cellen, for eksempel fordøyelsesenzymer som laktase og sukrase, som hjelper med å fordøye sukker. Noen enzymer krever andre molekyler, for eksempel vitaminer eller mineraler, for at en reaksjon skal finne sted.

Kroppsfunksjoner som er avhengige av enzymer inkluderer:

 • Fordøyelse
 • Energiproduksjon
 • Blodpropp
 • Muskelsammentrekning

Mangel eller feil funksjon av disse enzymene kan føre til sykdom.

Opptrer som en budbringer

Noen proteiner er hormoner, som er kjemiske budbringere som hjelper kommunikasjonen mellom cellene, vevene og organene dine. De er laget og utskilt av endokrine vev eller kjertler og deretter transportert i blodet til målvevet eller organene deres, der de binder seg til proteinereseptorer på celleoverflaten.

Hormoner kan grupperes i tre hovedkategorier:

 • Protein og peptider: Disse er laget av kjeder av aminosyrer, fra noen få til flere hundre.
 • Steroider: Disse er laget av fettkolesterolet. Kjønnshormonene, testosteron og østrogen, er steroidbaserte.
 • Aminer: Disse er laget av de individuelle aminosyrene tryptofan eller tyrosin, som hjelper med å lage hormoner relatert til søvn og metabolisme.

Protein og polypeptider utgjør det meste av kroppens hormoner.

Noen eksempler inkluderer:

 • Insulin: Signalerer opptaket av glukose eller sukker i cellen.
 • Glukagon: Signalerer nedbrytningen av lagret glukose i leveren.
 • hGH (humant veksthormon): Stimulerer veksten av forskjellige vev, inkludert bein.
 • ADH (antidiuretisk hormon): Signalerer nyrene for å absorbere vann igjen.
 • ACTH (adrenokortikotropisk hormon): Stimulerer frigjøring av kortisol, en sentral faktor i metabolismen.

Protein gir struktur

Noen proteiner er fibrøse og gir celler og vev stivhet. Disse proteinene inkluderer keratin, kollagen og elastin, som hjelper til med å danne forbindelsesrammen til visse strukturer i kroppen din. Keratin er et strukturelt protein som finnes i hud, hår og negler. Kollagen er det mest vanlige proteinet i kroppen din, og er det strukturelle proteinet i bein, sener, leddbånd og hud. Elastin er flere hundre ganger mer fleksibel enn kollagen. Den høye elastisiteten gjør at mange vev i kroppen din kan komme tilbake til sin opprinnelige form etter tøyning eller sammentrekning, som livmor, lunger og arterier.

Opprettholder riktig pH

Protein spiller en viktig rolle i å regulere konsentrasjonen av syrer og baser i blodet og andre kroppsvæsker. Balansen mellom syrer og baser måles ved bruk av pH-skalaen. Det varierer fra 0 til 14, hvor 0 er den mest sure, 7 nøytrale og 14 den mest basiske.

Eksempler på pH-verdien på vanlige stoffer inkluderer:

 • pH 2: Magesyre
 • pH 4: Tomatsaft
 • pH 5: Svart kaffe
 • pH 7,4: Menneskelig blod
 • pH 10: Magnesia-melk
 • pH 12: Såpevann

En rekke buffersystemer gjør at kroppslige væsker kan opprettholde normale pH-områder. En konstant pH er nødvendig, da selv en liten endring i pH kan være skadelig eller potensielt dødelig. En måte kroppen din regulerer pH på er med proteiner. Et eksempel er hemoglobin, et protein som utgjør røde blodlegemer. Hemoglobin binder små mengder syre, og hjelper til med å opprettholde den normale pH-verdien i blodet ditt. De andre buffersystemene i kroppen din inkluderer fosfat og bikarbonat.

Balanserer væsker

Proteiner regulerer kroppens prosesser for å opprettholde væskebalanse. Albumin og globulin er proteiner i blodet ditt som hjelper til med å opprettholde kroppens væskebalanse ved å tiltrekke og holde på vann. Hvis du ikke spiser nok protein, reduseres nivåene av albumin og globulin til slutt. Følgelig kan disse proteinene ikke lenger holde blod i blodårene dine, og væsken tvinges inn i mellomrommene mellom cellene dine. Når væsken fortsetter å bygge seg opp i mellomrommene mellom cellene dine, oppstår hevelse eller ødem, spesielt i mageområdet. Dette er en form for alvorlig underernæring av proteiner kalt kwashiorkor som utvikler seg når en person bruker nok kalorier, men ikke bruker nok protein. Kwashiorkor er sjelden i utviklede regioner i verden og forekommer oftere i områder med sult.

Proteiner er viktig for immunforsvaret

Proteiner hjelper til med å danne immunoglobuliner, eller antistoffer, for å bekjempe infeksjon. Antistoffer er proteiner i blodet ditt som hjelper til med å beskytte kroppen din mot skadelige inntrengere som bakterier og virus. Når disse inntrengerne kommer inn i cellene dine, produserer kroppen din antistoffer som merker dem for eliminering. Uten disse antistoffene ville bakterier og virus være frie til å formere seg og overvelde kroppen din med sykdommen de forårsaker. Når kroppen din har produsert antistoffer mot en bestemt bakterie eller virus, glemmer cellene dine aldri hvordan de skal lage dem. Dette gjør at antistoffene reagerer raskt neste gang et bestemt sykdomsagent invaderer kroppen din. Som et resultat utvikler kroppen din immunitet mot sykdommene den blir utsatt for.

Transport og lagring av næringsstoffer

Transportproteiner fører stoffer gjennom hele blodomløpet – inn i celler, ut av celler eller i celler. Stoffene som transporteres av disse proteiner inkluderer næringsstoffer som vitaminer eller mineraler, blodsukker, kolesterol og oksygen. For eksempel er hemoglobin et protein som fører oksygen fra lungene til kroppsvevet. Glukosetransportører flytter glukose til cellene dine, mens lipoproteiner transporterer kolesterol og annet fett i blodet. Proteintransportører er spesifikke, noe som betyr at de bare vil binde seg til spesifikke stoffer. En proteintransportør som beveger glukose vil med andre ord ikke bevege kolesterol. Proteiner har også lagringsroller. Ferritin er et lagringsprotein som lagrer jern. Et annet lagringsprotein er kasein, som er det viktigste proteinet i melk som hjelper babyer å vokse.

Gir energi

Proteiner kan forsyne kroppen din med energi. Protein inneholder fire kalorier per gram, den samme mengden energi som karbohydrater gir. Fett gir mest energi, med ni kalorier per gram. Det siste som kroppen din ønsker å bruke på energi er imidlertid protein, siden dette verdifulle næringsstoffet er mye brukt i hele kroppen. Karbohydrater og fett er mye bedre egnet til å levere energi, da kroppen din opprettholder reserver for bruk som drivstoff. Dessuten metaboliseres de mer effektivt sammenlignet med protein. Faktisk forsyner protein kroppen veldig lite av energibehovet sitt under normale omstendigheter. Imidlertid, i en tilstand av faste (18–48 timer uten matinntak), bryter kroppen din ned skjelettmuskulatur slik at aminosyrene kan gi deg energi. Kroppen din bruker også aminosyrer fra nedbrutt skjelettmuskulatur, hvis lagring av karbohydrater er lav. Dette kan oppstå etter uttømmende trening, eller hvis du ikke bruker nok kalorier generelt.

Relaterte artikler:

Hvorfor trenger vi vitaminer

For mye B12 i blodet

SWIX RaceX Halfzip Ws
 Mid-Rise Wms

Se hele utvalget!

SWIX RaceX Halfzip W

379,-

Overdel tilpasset høy intensitet med meget lett og særdeles elastisk stoff.

Du får 31% i rabatt!

Du får 38% i rabatt!

ANNONSØRINNHOLD |

549,-

Lett treningsgenser med glidelås i halsen. Ullmiks med merino.

499,-

800,-

Om forfatteren

Legg inn kommentar

1 189,-

HESTRA Army

Leather Heli GTX®

Lett og varm jakke med dunfyll. Den veier kun 410 gram.

2 200,-

ANNONSØRINNHOLD |

-46%

3 999,-

SWIMS

W Davos III 

Davos III er en varm og vanntett jakke med fin passform. Avtakbart lammepelsfôr i kragen og er fylt med 80% gåsedun og 20% fjær

ANNONSØRINNHOLD |

6 300,-

-37%

1 319,-

DALE OF NORWAY

Cortina Basic M Masculine

Cortina Basic er en kløfri ullgenser laget i mykeste og tynneste merino-ull.

ANNONSØRINNHOLD |

1 899,-

-31%

1 389,-

ALFA Drift

Advance GTX W

Komfortabel tursko med hurtigsnøring, perfekt for utendørsaktiviteter.

ANNONSØRINNHOLD |

2 199,-

-37%

1 499,-

ICEBUG Haze M

RB9X GTX

Denne skoen er full av gode egenskaper. GORE-TEX® membranet gir komfortabel vanntetthet.

ANNONSØRINNHOLD |

1 899,-

-21%

2 999,-

ALFA

Walk King Air GTX

En allsidig fjellstøvel med universell passform. GORE-TEX membranen sørger for vanntetthet og pusteevne.

ANNONSØRINNHOLD | 

3 999,-

-25%

1 549,-

SCARPA

Mescalito GTX

Mescalito GTX passer for fotturer i marka og på fjellet, til tekniske anmarsjer, via ferrata, eller som en robust og stabil hverdagssko.

ANNONSØRINNHOLD |

2 799,-

-45%

1199,-

DALE OF NORWAY Cortina Basic Feminine

Cortina Basic er en kløfri ullgenser laget i mykeste og tynneste merino-ull.

ANNONSØRINNHOLD |

-37%

1 899,-

799,-

THE NORTH FACE

M Glacier Pro

Glacier Pro FZ gir lett varme, og er laget i et hurtigtørkende og pustende materiale. Hurtigtørkende og pustende. 

ANNONSØRINNHOLD |

1149,-

-30%

1 869,-

RAB

Nebula Pro

Nebula Pro-jakken er den varmeste av RAB sine nye Cirrus HL syntetiske isolerte jakker.

ANNONSØRINNHOLD |

2 499,-

-25%

1 569,-

SWEET PROTECTION Igniter 2Vi MIPS

Igniter 2Vi® Mips Helmet er en ekte all-mountain hjelm. Den har en hard skallkonstruksjon med utmerket ventilasjon og komfort. 

ANNONSØRINNHOLD |

2 299,-

-32%

735,-

RAB

Incline

Softshellbuksen er laget med Matrix ™ dobbeltvevet stoff, som gir vind- og værbestandighet.

1 299,-

ANNONSØRINNHOLD |

-43%