HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Hvorfor er proteiner viktig

Protein er avgjørende for god helse, og har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Lær mer om hvorfor proteiner er viktig.

Hva er proteiner og hva gjør de i kroppen?

Protein er avgjørende for god helse. Faktisk kommer navnet fra det greske ordet proteos, som betyr “primær” eller “førsteplass.” Proteiner består av aminosyrer som går sammen for å danne lange kjeder. Du kan tenke på et protein som en streng med perler der hver perle er en aminosyre. Det er 20 aminosyrer som hjelper til med å danne de tusenvis av forskjellige proteiner i kroppen din. Proteiner gjør det meste av arbeidet sitt i cellen og utfører forskjellige jobber.

Hvorfor er proteiner viktig?

Her er 9 viktige funksjoner av protein i kroppen din.

Vekst og vedlikehold

Kroppen din trenger protein for vekst og vedlikehold av vev. Likevel er kroppens proteiner i en konstant omsetningstilstand. Under normale omstendigheter bryter kroppen din ned den samme mengden protein som den bruker for å bygge og reparere vev. Andre ganger bryter den ned mer protein enn det kan skape, og øker dermed kroppens behov. Dette skjer vanligvis i perioder med sykdom, under graviditet og mens du ammer. Personer som blir frisk av en skade eller kirurgi, eldre voksne og idrettsutøvere trenger også mer protein.

Protein forårsaker biokjemiske reaksjoner

Enzymer er proteiner som hjelper de tusenvis av biokjemiske reaksjoner som finner sted innenfor og utenfor cellene dine. Strukturen av enzymer gjør det mulig for dem å kombinere med andre molekyler inne i cellen som kalles substrater, som katalyserer reaksjoner som er viktige for metabolismen din. Enzymer kan også fungere utenfor cellen, for eksempel fordøyelsesenzymer som laktase og sukrase, som hjelper med å fordøye sukker. Noen enzymer krever andre molekyler, for eksempel vitaminer eller mineraler, for at en reaksjon skal finne sted.

Kroppsfunksjoner som er avhengige av enzymer inkluderer:

 • Fordøyelse
 • Energiproduksjon
 • Blodpropp
 • Muskelsammentrekning

Mangel eller feil funksjon av disse enzymene kan føre til sykdom.

Opptrer som en budbringer

Noen proteiner er hormoner, som er kjemiske budbringere som hjelper kommunikasjonen mellom cellene, vevene og organene dine. De er laget og utskilt av endokrine vev eller kjertler og deretter transportert i blodet til målvevet eller organene deres, der de binder seg til proteinereseptorer på celleoverflaten.

Hormoner kan grupperes i tre hovedkategorier:

 • Protein og peptider: Disse er laget av kjeder av aminosyrer, fra noen få til flere hundre.
 • Steroider: Disse er laget av fettkolesterolet. Kjønnshormonene, testosteron og østrogen, er steroidbaserte.
 • Aminer: Disse er laget av de individuelle aminosyrene tryptofan eller tyrosin, som hjelper med å lage hormoner relatert til søvn og metabolisme.

Protein og polypeptider utgjør det meste av kroppens hormoner.

Noen eksempler inkluderer:

 • Insulin: Signalerer opptaket av glukose eller sukker i cellen.
 • Glukagon: Signalerer nedbrytningen av lagret glukose i leveren.
 • hGH (humant veksthormon): Stimulerer veksten av forskjellige vev, inkludert bein.
 • ADH (antidiuretisk hormon): Signalerer nyrene for å absorbere vann igjen.
 • ACTH (adrenokortikotropisk hormon): Stimulerer frigjøring av kortisol, en sentral faktor i metabolismen.

Protein gir struktur

Noen proteiner er fibrøse og gir celler og vev stivhet. Disse proteinene inkluderer keratin, kollagen og elastin, som hjelper til med å danne forbindelsesrammen til visse strukturer i kroppen din. Keratin er et strukturelt protein som finnes i hud, hår og negler. Kollagen er det mest vanlige proteinet i kroppen din, og er det strukturelle proteinet i bein, sener, leddbånd og hud. Elastin er flere hundre ganger mer fleksibel enn kollagen. Den høye elastisiteten gjør at mange vev i kroppen din kan komme tilbake til sin opprinnelige form etter tøyning eller sammentrekning, som livmor, lunger og arterier.

Opprettholder riktig pH

Protein spiller en viktig rolle i å regulere konsentrasjonen av syrer og baser i blodet og andre kroppsvæsker. Balansen mellom syrer og baser måles ved bruk av pH-skalaen. Det varierer fra 0 til 14, hvor 0 er den mest sure, 7 nøytrale og 14 den mest basiske.

Eksempler på pH-verdien på vanlige stoffer inkluderer:

 • pH 2: Magesyre
 • pH 4: Tomatsaft
 • pH 5: Svart kaffe
 • pH 7,4: Menneskelig blod
 • pH 10: Magnesia-melk
 • pH 12: Såpevann

En rekke buffersystemer gjør at kroppslige væsker kan opprettholde normale pH-områder. En konstant pH er nødvendig, da selv en liten endring i pH kan være skadelig eller potensielt dødelig. En måte kroppen din regulerer pH på er med proteiner. Et eksempel er hemoglobin, et protein som utgjør røde blodlegemer. Hemoglobin binder små mengder syre, og hjelper til med å opprettholde den normale pH-verdien i blodet ditt. De andre buffersystemene i kroppen din inkluderer fosfat og bikarbonat.

Balanserer væsker

Proteiner regulerer kroppens prosesser for å opprettholde væskebalanse. Albumin og globulin er proteiner i blodet ditt som hjelper til med å opprettholde kroppens væskebalanse ved å tiltrekke og holde på vann. Hvis du ikke spiser nok protein, reduseres nivåene av albumin og globulin til slutt. Følgelig kan disse proteinene ikke lenger holde blod i blodårene dine, og væsken tvinges inn i mellomrommene mellom cellene dine. Når væsken fortsetter å bygge seg opp i mellomrommene mellom cellene dine, oppstår hevelse eller ødem, spesielt i mageområdet. Dette er en form for alvorlig underernæring av proteiner kalt kwashiorkor som utvikler seg når en person bruker nok kalorier, men ikke bruker nok protein. Kwashiorkor er sjelden i utviklede regioner i verden og forekommer oftere i områder med sult.

Proteiner er viktig for immunforsvaret

Proteiner hjelper til med å danne immunoglobuliner, eller antistoffer, for å bekjempe infeksjon. Antistoffer er proteiner i blodet ditt som hjelper til med å beskytte kroppen din mot skadelige inntrengere som bakterier og virus. Når disse inntrengerne kommer inn i cellene dine, produserer kroppen din antistoffer som merker dem for eliminering. Uten disse antistoffene ville bakterier og virus være frie til å formere seg og overvelde kroppen din med sykdommen de forårsaker. Når kroppen din har produsert antistoffer mot en bestemt bakterie eller virus, glemmer cellene dine aldri hvordan de skal lage dem. Dette gjør at antistoffene reagerer raskt neste gang et bestemt sykdomsagent invaderer kroppen din. Som et resultat utvikler kroppen din immunitet mot sykdommene den blir utsatt for.

Transport og lagring av næringsstoffer

Transportproteiner fører stoffer gjennom hele blodomløpet – inn i celler, ut av celler eller i celler. Stoffene som transporteres av disse proteiner inkluderer næringsstoffer som vitaminer eller mineraler, blodsukker, kolesterol og oksygen. For eksempel er hemoglobin et protein som fører oksygen fra lungene til kroppsvevet. Glukosetransportører flytter glukose til cellene dine, mens lipoproteiner transporterer kolesterol og annet fett i blodet. Proteintransportører er spesifikke, noe som betyr at de bare vil binde seg til spesifikke stoffer. En proteintransportør som beveger glukose vil med andre ord ikke bevege kolesterol. Proteiner har også lagringsroller. Ferritin er et lagringsprotein som lagrer jern. Et annet lagringsprotein er kasein, som er det viktigste proteinet i melk som hjelper babyer å vokse.

Gir energi

Proteiner kan forsyne kroppen din med energi. Protein inneholder fire kalorier per gram, den samme mengden energi som karbohydrater gir. Fett gir mest energi, med ni kalorier per gram. Det siste som kroppen din ønsker å bruke på energi er imidlertid protein, siden dette verdifulle næringsstoffet er mye brukt i hele kroppen. Karbohydrater og fett er mye bedre egnet til å levere energi, da kroppen din opprettholder reserver for bruk som drivstoff. Dessuten metaboliseres de mer effektivt sammenlignet med protein. Faktisk forsyner protein kroppen veldig lite av energibehovet sitt under normale omstendigheter. Imidlertid, i en tilstand av faste (18–48 timer uten matinntak), bryter kroppen din ned skjelettmuskulatur slik at aminosyrene kan gi deg energi. Kroppen din bruker også aminosyrer fra nedbrutt skjelettmuskulatur, hvis lagring av karbohydrater er lav. Dette kan oppstå etter uttømmende trening, eller hvis du ikke bruker nok kalorier generelt.

Relaterte artikler:

Hvorfor trenger vi vitaminer

For mye B12 i blodet

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

OPPTIL 40% RABATT!