Hvorfor er kalsium viktig for kroppen

Kalsium er et næringsstoff som alle levende organismer trenger, inkludert mennesker. Lær mer om hvorfor kalsium er viktig for kroppen.

Kalsium

Kalsium er det mest tallrike mineralet i kroppen, og det er viktig for beinhelsen. Mennesker trenger kalsium for å bygge og vedlikeholde sterke bein, og 99% av kroppens kalsium er i bein og tenner. Det er også nødvendig for å opprettholde sunn kommunikasjon mellom hjernen og andre deler av kroppen. Det spiller en rolle i muskelbevegelse og hjerte-funksjon. Kalsium forekommer naturlig i mange matvarer, og matprodusenter legger det til visse produkter. Tillegg er også tilgjengelig. Ved siden av kalsium trenger folk også vitamin D, da dette vitaminet hjelper kroppen med å absorbere kalsium. D-vitamin kommer fra fiskeolje, forsterkede meieriprodukter og eksponering for sollys.

Denne artikkelen ser på hvorfor kroppen trenger kalsium, hvilke matvarer som er rike på kalsium.

Hvorfor vi trenger kalsium?

Grønne bladgrønnsaker, for eksempel brokkoli, er en god kilde til kalsium. Kalsium spiller forskjellige roller i kroppen. Disse inkluderer følgende:

Beinhelse

Rundt 99% av kalsiumet i menneskekroppen er i bein og tenner. Kalsium er viktig for utvikling, vekst og vedlikehold av bein. Når barn vokser, bidrar kalsium til utviklingen av beinene deres. Etter at en person slutter å vokse, fortsetter kalsium å opprettholde bein og bremse tap av beintetthet, som er en naturlig del av aldringsprosessen. Kvinner som allerede har opplevd overgangsalder, kan miste beintettheten med en høyere hastighet enn menn eller yngre mennesker. De har en høyere risiko for å utvikle osteoporose, og en lege kan anbefale kalsiumtilskudd.

Muskelsammentrekning

Kalsium hjelper til med å regulere muskelsammentrekninger. Når en nerve stimulerer en muskel, slipper kroppen kalsium. Kalsium hjelper proteinene i muskelen til å utføre arbeidet med sammentrekning. Når kroppen pumper kalsium ut av muskelen, vil muskelen slappe av.

Sirkulasjonssystem

Kalsium spiller en nøkkelrolle i blodpropp. Koagulasjonsprosessen er kompleks og har en rekke trinn. Disse involverer en rekke kjemikalier, inkludert kalsium. Kalsium sin rolle i muskelfunksjonen inkluderer å opprettholde hjertemuskelen. Kalsium slapper av den glatte muskelen som omgir blodkar. Ulike studier har indikert en mulig sammenheng mellom høyt forbruk av kalsium og lavere blodtrykk. D-vitamin er også viktig for beinhelsen, og det hjelper kroppen å absorbere kalsium. Finn ut mer om vitamin D og hvorfor vi trenger det.

Andre roller til kalsium

Kalsium er viktig for mange enzymer. Uten kalsium kan ikke noen viktige enzymer fungere effektivt. Studier har også antydet at inntak av nok kalsium kan føre til:

  • lavere risiko for å utvikle forhold som involverer høyt blodtrykk under graviditet
  • lavere blodtrykk hos unge mennesker
  • lavere blodtrykk hos dem hvis mødre som konsumerte nok kalsium under graviditeten
  • forbedrede kolesterolverdier
  • lavere risiko for kolorektale adenomer, en type ikke-kreftsvulst

Kalsiumrik mat

Folk kan få tak i kalsium fra en rekke matvarer og drikkevarer.

Følgende mat er gode kilder:

  • yoghurt
  • melk
  • soyamelk
  • sardiner og laks
  • ost
  • tofu
  • brokkoli, kålrot, brønnkarse og grønnkål
  • mange frokostblandinger
  • fruktjuice
  • nøtter og frø, spesielt mandler, sesam og chia
  • belgfrukter og korn
  • mais tortillas

Noen mørkegrønne grønnsaker, som spinat, inneholder kalsium. Imidlertid inneholder de også høye nivåer av oksalsyre. Oksalsyre reduserer kroppens evne til å absorbere kalsium, ifølge studier.

Hvor mye kalsium trenger jeg?

Vi følgende mengder kalsium:

  • 0–6 måneder: 200 milligram (mg)
  • 7–12 måneder: 260 mg
  • 1–3 år: 700 mg
  • 4–8 år: 1000 mg
  • 9–18 år: 1.300 mg
  • 19–50 år: 1000 mg
  • 51–70 år: 1000 mg for menn og 1200 mg for kvinner
  • 71 år og over: 1200 mg

Gravide og ammende kvinner trenger 1 000–1 300 mg avhengig av alder.

En lege kan anbefale ekstra kalsium for personer som:

  • har begynt overgangsalderen
  • ikke har menstruasjon på grunn av anorexia nervosa eller overdreven trening
  • har laktoseintoleranse eller kumelkallergi
  • følger et vegansk kosthold

Relaterte artikler:

Lavkarbo uten melk

Vitaminer i poteter

Om forfatteren

Legg inn kommentar