20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Hvorfor er jern viktig for kroppen

Jern er et mineral som er blant annet viktig for at hemoglobin skal fungere, et protein som trengs for å transportere oksygen i blodet.

Hvorfor er jern viktig for kroppen

Jern har også en rolle i en rekke andre viktige prosesser i kroppen. Mangel på jern i blodet kan føre til en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert jernmangelanemi.

Anbefalt inntak av jern

En persons alder og kjønn kan påvirke mengden jern de trenger i kostholdet. Den anbefalte daglige behovet for jern avhenger av en persons alder og kjønn. Vegetarianere har også forskjellige behov.

Spedbarn

 • 0 til 6 måneder: 0,27 milligram (mg)
 • 7 til 12 måneder: 11 mg

Barn

 • 1 til 3 år: 7 mg
 • 4 til 8 år: 10 mg

Menn

9 til 13 år: 8 mg
14 til 18 år: 11 mg
19 år og eldre: 8 mg

Kvinner

 • 9 til 13 år: 8 mg
 • 14 til 18 år: 15 mg
 • 19 til 50 år: 18 mg
 • 51 år og eldre: 8 mg
 • Under graviditet: 27 mg
 • Ved amming mellom 14 og 18 år: 10 mg
 • Ved amming eldre enn 19 år: 9 mg

Jerntilskudd kan være nyttig når folk synes det er vanskelig å ta i seg nok jern gjennom bare kostholdstiltak, for eksempel i et plantebasert kosthold. Det er bedre å prøve å konsumere nok i kostholdet alene ved å fjerne eller redusere faktorer som kan hindre jernopptak og inntak jernrike matvarer. Dette er fordi mange jernrike matvarer også inneholder en rekke andre gunstige næringsstoffer som fungerer sammen for å bedre den generelle helsen.

Fordeler med jern

Jern bidrar til å bevare mange viktige funksjoner i kroppen, inkludert generell energi og fokus, mage-tarmprosesser, immunforsvaret og regulering av kroppstemperatur. Fordelene med jern går ofte upåaktet hen til en person ikke får nok av det. Jernmangelanemi kan gi utmattethet, hjertebank, blek hud og pustebesvær.

Sunt svangerskap

Jern er viktig for å opprettholde et sunt svangerskap. Blodvolum og produksjon av røde blodlegemer øker dramatisk under graviditet for å forsyne det voksende fosteret med oksygen og næringsstoffer. Som et resultat øker også etterspørselen etter jern. Mens kroppen typisk maksimerer jernabsorpsjon under graviditet, kan utilstrekkelig jerninntak eller andre faktorer som påvirker måten jern absorberes føre til jernmangel. Lavt jerninntak under graviditet øker risikoen for for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, samt lave jernlagre og nedsatt kognitiv eller atferdsutvikling hos spedbarn. Gravide kvinner med lite jern kan være mer utsatt for infeksjon fordi jern også støtter immunforsvaret.

Det er tydelig at jerntilskudd er nødvendig for kvinner som både er gravide og har jernmangel. Imidlertid pågår forskning om muligheten for å anbefale ekstra jern til alle gravide, også de med normale jernnivåer. Det argumenteres for at alle gravide burde ta 30 til 60 milligram (mg) jerntilskudd hver dag av svangerskapet, uavhengig av jernnivået.

Energi

Utilstrekkelig jern i kostholdet kan påvirke effektiviteten som kroppen bruker energi med. Jern fører oksygen til musklene og hjernen, og er avgjørende for både mental og fysisk ytelse. Lavt jernnivå kan føre til manglende fokus, økt irritabilitet og redusert utholdenhet.

Bedre atletisk prestasjon

Jernmangel er mer vanlig blant idrettsutøvere, spesielt unge kvinnelige idrettsutøvere, enn hos individer som ikke fører en aktiv livsstil. Dette ser ut til å være spesielt sant hos kvinnelige utholdenhetsutøvere, for eksempel langdistanseløpere. Noen eksperter foreslår at kvinnelige utholdenhetsidrettsutøvere bør legge til ytterligere 10 mg jern per dag. Jernmangel hos idrettsutøvere reduserer atletisk ytelse og svekker immunsystemaktiviteten. Mangel på hemoglobin kan redusere ytelsen kraftig under fysisk anstrengelse, da det reduserer kroppens evne til å transportere oksygen til musklene.

Relaterte artikler:

Jernmangel trening

Lite jern symptomer

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!