Hvorfor er havregryn sunt

Havre er full av næringsstoffer og fiber, og er ett av de mest næringsrike fullkornene man kan spise.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvorfor er havregryn sunt?

Havregrøt er en veldig populær frokostmat som består av havre og en væske, for eksempel vann, kumelk eller plantebasert melk. Havre er full av næringsstoffer og fiber, og er en av de mest næringsrike fullkornsmatene som en person kan konsumere.

Havre tilbyr mange forskningsstøttede helsemessige fordeler, inkludert:

  • vekttap
  • redusert risiko for hjertesykdom
  • lavere blodsukker

I denne artikkelen viser vi de potensielle fordelene med havregryn gir.

Havregryn inneholder antioksidanter

Havregryn inneholder høye nivåer av antioksidanter, som kan forbedre blodstrømmen i kroppen. Kornet inneholder høye nivåer av antioksidanter. Spesifikt inneholder den polyfenoler, som er plantebaserte forbindelser som er rike på avenanthramider. Avenanthramides er en type antioksidant som finnes nesten utelukkende i havre.

Avenanthramides kan komme folk til gode ved å:

  • øke produksjonen av salpetersyre, som kan senke blodtrykket
  • forbedre blodstrømmen
  • redusere betennelse og kløe

Havregryn forbedrer insulinrespons og senker blodsukkeret

Havregryn inneholder en løselig fiber kalt beta-glucan som kan bidra til å forbedre insulinresponsen, og muligens også redusere blodsukkeret. Personer med diabetes type 2 kan oppleve at det å integrere havregryn i kostholdet hjelper dem å administrere blodsukkernivået, så de ikke lenger trenger tilfører ekstra sukker. En gjennomgang av forskning om fordelene med havregryn for personer med diabetes type 2, fant at havregryn har en positiv effekt på kontrollen av blodsukkeret. Forfatterne uttalte at mer forskning er nødvendig for å teste sikkerheten til havregryn for personer med diabetes type 1.

Gi rikelig med vitaminer og mineraler

Havregryn er en næringsrik mat som inneholder mange vitaminer og mineraler, mens den har lite kalorier. Å spise mat med lite kalorier som inneholder næringsstoffer, kan gi en person næringsstoffene som kroppen trenger, samtidig som de hjelper dem å miste vekt eller opprettholde en sunn vekt.

Havregryn inneholder:

  • magnesium
  • jern
  • fosfor
  • sink
  • folat
  • kobber
  • vitamin B-1 og B-5

Havregryn forbedrer kolesterolnivået

Å spise havregryn kan redusere det totale kolesterolnivået. Det er noen bevis for påstanden om at havregryn kan støtte sunne kolesterolnivåer på grunn av dens beta-glukaninnhold. En gjennomgang fra 2014 slo fast at havregryn kan redusere det totale kolesterolnivået hvis folk bruker 3 gram eller mer beta-glukan om dagen. I følge forskningen reduserte beta-glukan lipoproteinkolesterol, eller «dårlig kolesterol», men påvirket ikke lipoproteinkolesterol med høy tetthet, eller «godt kolesterol.»

Fremmer sunne bakterier i fordøyelseskanalen

Betaglukan i havregryn danner et gel-lignende stoff når det blandes med vann. Denne løsningen legger seg i mage og fordøyelseskanal. Gelen mater gode bakterier i tarmen, noe som øker deres veksthastighet og kan bidra til en sunn tarm. En liten studie som undersøkte havregrynets effekt på bakterievekst, fant at den kunne ha en positiv effekt.

Vekttap

Havregryn er rik på løselig fiber, så folk har en tendens til å føle seg mette raskere etter å ha spist den enn de gjør etter å ha inntatt annen mat. Å føle seg mett kan hjelpe en person med å redusere porsjonsstørrelsene og oppnå sine mål for vekttap. Forskere som ser på effekten av havregryn på matlysten, konkluderte med at det økte mettheten og reduserte lysten til å spise de neste 4 timene.

Reduserer risikoen for astma

Astma er en vanlig tilstand som ofte utvikler seg i løpet av barndommen. Det er noe som tyder på at spesifikke matvarer kan være en risikofaktor for å utvikle astma, mens andre kan redusere risikoen. For eksempel fant en studie med 3 781 barn at de som spiste havre som en av sine første matvarer, hadde mindre sannsynlighet for å utvikle astma i en alder av 5 år.

Andre matvarer som kan redusere risikoen inkluderer:

  • hvete
  • rug
  • kornblanding
  • fisk
  • egg

Forebygger forstoppelse

Forstoppelse er et vanlig gastrointestinal problem som rammer nesten alle på et eller annet tidspunkt. Fiberen i havregryn kan bidra til å holde avfall i mage-tarmkanalen i bevegelse, noe som kan avlaste eller forhindre forstoppelse.

Relaterte artikler:

Næringsinnhold havregryn

Havremel gluten

Om forfatteren

Legg inn kommentar