Hvorfor er fisk sunt

Fisk har vært knyttet til mange helsemessige fordeler, inkludert en lavere risiko for hjertesykdommer. Lær mer om hvorfor fisk er sunt.

Hvorfor er fisk sunt?

Fisk har vært knyttet til mange helsemessige fordeler, inkludert en lavere risiko for hjertesykdommer, forbedret mental evne og beskyttelse mot kreft, alkoholrelatert demens og revmatoid artritt. Fiskeolje inneholder de to fettsyrene, eikosapentaensyre (EPA) og docosaheksaensyre (DHA). Disse antas å være til fordel for det kardiovaskulære systemet.

Typer fisk

Fisk som laks kan ha en rekke helsemessige fordeler når de er en del av et balansert kosthold. Fisk inneholder betydelige mengder olje i kroppens vev og i magehulen. Eksempler på fet fisk inkluderer:

  • ørret
  • laks
  • sardiner
  • kippers
  • ål
  • småsild
  • makrell
  • sild
  • tunfisk

Alle disse fiskene er rike på omega-3-fettsyrer, enten det er hermetikk, fersk eller frossen.

Helsemessige fordeler av fisk

Fet fisk er rik på omega-3 flerumettede fettsyrer, som har vist seg å redusere betennelse og potensielt redusere risikoen for hjertesykdommer, kreft og leddgikt. Både hvit og fet fisk er gode kilder til magert protein. Hvit fisk inneholder fettsyrer, men bare i leveren, og i mindre mengder.

Hjerte- og karsykdommer

Forbruk fet fisk kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer. En studie publisert antyder at fete fiskeoljer også kan beskytte hjertet i tider med psykisk stress.

Leddgikt

En studie koblet et gjennomsnittlig daglig inntak på minst 0,21 gram (eller 210 milligram) om dagen med omega-3, med 52 prosent lavere risiko for å utvikle revmatoid artritt (RA). Annen forskning antyder at omega-3-fettsyrer kan beskytte mot fremtidig utvikling av RA.

Demens

Blant personer som misbruker alkohol, kan fiskeolje tilby beskyttelse mot demens. Hjerneceller som ble utsatt for en blanding av fiskeolje og alkohol hadde 95 prosent mindre nevroflammasjon og nevraldød sammenlignet med hjerneceller som bare ble utsatt for alkohol.

Kreft i munnen og huden

Fettforbruk av fisk kan beskytte mot kreft i munnen og huden i tidlig og sent stadium. Det har vist seg at omega-3 fettsyre målretter og hemmer selektivt veksten av ondartede og pre-maligne celler i doser som ikke påvirker de normale cellene.

Sensorisk, kognitiv og motorisk utvikling

Å konsumere fet fisk i løpet av de siste månedene av svangerskapet kan ha positive effekter på barnets sensoriske, kognitive og motoriske utvikling, antyder forskning. Den samme studien fant ikke at amming ga samme fordeler.

Astma

Barn til kvinner som regelmessig konsumerte laks under graviditet, kan ha mindre sannsynlighet for å vise tegn på astma i en alder av 2,5.

Beskytter syn og minne

DHA kan beskytte mot synstap. Forskere har identifisert en kobling mellom konsum av fet fisk og lavere risiko for synstap hos eldre mennesker. En studie publisert indikerer at å spise fet fisk kan forbedre arbeidsminnet.

Bryst- og prostatakreft

En metaanalyse av nesten 900 000 kvinner har koblet et høyere forbruk av fet fisk med lavere risiko for brystkreft. Imidlertid fant et annet team at menn med høye mengder omega-3 olje i blodet hadde høyere risiko for prostatakreft.

Relaterte artikler:

Ørret næringsinnhold

Hvor mye fisk pr person

Om forfatteren

Legg inn kommentar