Hvorfor egg i kjøttkaker

Tradisjonelt sett blir egg ofte brukt i kjøttkaker for forskjellige formål. Lær mer om hvorfor egg blir brukt i kjøttkaker.

Kjøttkaker er en klassisk rett i norsk kosthold, ofte forbundet med hjemmelaget mat og tradisjon. En av de vanligste ingrediensene i kjøttkaker er egg. Men hvorfor er egg så viktige i kjøttkaker? Denne artikkelen vil utforske de mange rollene egg spiller i kjøttkaker, inkludert deres ernæringsmessige fordeler, deres funksjon som bindemiddel, og deres evne til å forbedre smak og tekstur. Vi vil også se på hvordan egg påvirker matlagingen og hva som skjer når man utelater egg fra oppskriften. Målet med denne artikkelen er å gi en grundig og informativ innsikt i hvorfor egg er en essensiell ingrediens i kjøttkaker, og hvordan de bidrar til en sunn og smakfull rett.

Ernæringsmessige fordeler med egg

Egg er en næringsrik ingrediens som tilfører mange viktige næringsstoffer til kjøttkaker. De er rike på proteiner, vitaminer og mineraler som er essensielle for god helse.

Proteiner

Proteiner er nødvendige for kroppens vekst og reparasjon. Ett egg inneholder omtrent 6 gram protein, og når de tilsettes kjøttkaker, øker de den totale proteinmengden i retten. Dette er spesielt viktig for dem som ønsker å bygge muskler eller opprettholde en sunn kroppsvekt (Campbell & Campbell, 2006).

Vitaminer og mineraler

Egg inneholder flere viktige vitaminer, inkludert vitamin A, D, E, og B12. Vitamin A er viktig for synet, vitamin D for kalsiumabsorpsjon og beinhelse, vitamin E fungerer som en antioksidant, og vitamin B12 er nødvendig for produksjon av røde blodlegemer og DNA (Ruxton, Derbyshire, & Gibson, 2010). I tillegg er egg en god kilde til jern, som er essensielt for oksygentransport i blodet, og selen, som er viktig for immunsystemet.

Essensielle fettsyrer

Egg inneholder også sunne fettsyrer som omega-3, som er gunstig for hjertet og hjernen (Simopoulos, 2002). Disse fettsyrene kan bidra til å redusere inflammasjon og forbedre kardiovaskulær helse.

Hvorfor egg blir brukt i kjøttkaker

Tradisjonelt sett blir egg ofte brukt i kjøttkaker for forskjellige formål:

 1. Bindemiddel: Egget fungerer som et bindemiddel som hjelper til med å holde ingrediensene i kjøttkakene sammen. Når du blander kjøttdeigen med egg, blir den mer koherent, og det blir lettere å forme kjøttkakene.
 2. Konsistens: Egget bidrar til å gi kjøttkakene en jevn tekstur. Det hjelper til med å forhindre at kjøttkakene blir for kompakte eller tørre.
 3. Fuktighet: Egget tilfører også fuktighet til kjøttkakene, noe som bidrar til å holde dem saftige under tilberedningen.
 4. Smak: Selv om egg i seg selv ikke har en sterk smak, kan de bidra til å binde og fremheve smaken av krydder og andre ingredienser som brukes i kjøttkakene.
 5. Volum: Egget hjelper til med å øke volumet av kjøttkakene. Dette er spesielt nyttig når man lager kjøttkaker i store mengder, for eksempel til familie- eller festmåltider.
 6. Farge og glans: Når egg tilsettes i kjøttkaker, kan de bidra til å gi kjøttkakene en gyllen og delikat glans når de er stekt. Dette gjør dem mer appetittvekkende og attraktive visuelt.
 7. Lett fordøyelighet: Egg er relativt lette å fordøye og tilfører protein av høy kvalitet til kjøttkakene. Dette kan gjøre måltidet mer næringstett og gi kroppen verdifulle aminosyrer.

Det er verdt å merke seg at det er mange forskjellige oppskrifter på kjøttkaker, og noen kan være laget uten egg avhengig av lokale tradisjoner eller personlige preferanser. Imidlertid er bruk av egg en vanlig praksis i mange oppskrifter for å forbedre tekstur og smak.

Relatert: Steke kjøttboller i ovn

Bindemiddel

Egget brukes hovedsakelig som et bindemiddel i kjøttkaker. Når du blander kjøttdeigen med egg, hjelper egget til med å binde sammen de ulike ingrediensene i kjøttkakene. Dette fører til at kjøttkakene holder seg sammen bedre og beholder sin form under tilberedningen.

Uten et bindemiddel som egg, kan kjøttkakene bli løsere og ha en tendens til å falle fra hverandre mens de blir stekt eller kokt. Dette kan føre til at kjøttkakene mister sin form og tekstur.

Egget fungerer også som et lim som holder kjøttdeigen sammen og gir den en mer koherent struktur. Når egget blir varmet opp under steking eller koking, koagulerer proteinene i egget og bidrar til å stivne kjøttkakene, noe som ytterligere forbedrer deres stabilitet.

Sammen med egg som bindemiddel, brukes ofte brødrasp, melk eller lignende ingredienser i kjøttkaker for å oppnå ønsket konsistens og tekstur. Kombinasjonen av egg og andre bindemidler bidrar til å lage saftige, smakfulle og velutformede kjøttkaker.

Når egg varmes opp under matlaging, koagulerer proteinene i egget. Dette betyr at proteinene går fra en flytende tilstand til en fast tilstand, som bidrar til å binde ingrediensene sammen. Dette er spesielt viktig i kjøttkaker, som inneholder flere ulike ingredienser som kjøtt, brødsmuler og krydder. Uten egg vil kjøttkakene kunne falle fra hverandre under steking eller når de serveres (Stadelman & Cotterill, 1995).

Egg fungerer også som en emulgator. Dette betyr at de hjelper til med å blande fett og vannbaserte ingredienser som ellers ikke ville blande seg godt. I kjøttkaker bidrar egg til å sikre at fettet fra kjøttet fordeles jevnt gjennom hele blandingen, noe som gir en jevnere tekstur og smak (Mine, 2008).

Relatert: Tapas kjøttboller i ovn

Konsistens

Egg spiller en viktig rolle når det kommer til konsistensen av kjøttkaker. Når egg tilsettes i kjøttdeigen, bidrar de til å oppnå en jevn og mer sammenhengende tekstur i kjøttkakene. Her er noen grunner til hvorfor egg påvirker konsistensen:

 1. Sammenbinding: Egget fungerer som et bindemiddel, som nevnt tidligere, og bidrar til å binde sammen de ulike ingrediensene i kjøttkakene. Dette bidrar til å skape en mer solid og samlet tekstur.
 2. Hindrer smuldring: Når kjøttkakedeigen ikke er tilstrekkelig bundet sammen, kan kjøttkakene ha en tendens til å smuldre opp under tilberedning. Eggets evne til å binde ingrediensene reduserer risikoen for at kjøttkakene mister sin form og faller fra hverandre.
 3. Glatt tekstur: Eggets egenskaper som en emulgerende ingrediens hjelper også til å gi kjøttkakene en glatt tekstur. Dette gjør kjøttkakene mer appetittvekkende og behagelige å spise.
 4. Forhindrer tørre kjøttkaker: Når egg blir oppvarmet under steking eller koking, gir det kjøttkakene en fuktig konsistens. Dette hjelper til med å forhindre at kjøttkakene blir for tørre eller harde.
 5. En mer saftig munnfølelse: Kjøttkaker med egg har en tendens til å føles saftigere i munnen på grunn av den ekstra fuktigheten og bindende effekten som egget gir.

I tillegg til å gi bedre konsistens, bidrar egget også med andre fordeler, som å forbedre smak og aroma ved å binde sammen forskjellige smaker i kjøttkakene. Alt i alt spiller eggets egenskaper en viktig rolle i å oppnå vellykkede kjøttkaker med riktig konsistens og tekstur.

Relatert: Tilbehør til svenske kjøttboller

Fuktighet

Egg er en viktig ingrediens i kjøttkaker for å bidra til å opprettholde fuktighet under tilberedningen. Her er noen grunner til hvorfor egg bidrar til å gjøre kjøttkakene mer saftige:

 1. Fuktighetsbevaring: Når egg blir oppvarmet under steking eller koking av kjøttkakene, avgir de fuktighet til kjøttet rundt seg. Dette bidrar til å hindre at kjøttkakene blir tørre og hjelper til med å bevare saftigheten.
 2. Reduserer væsketap: Egget fungerer som et bindemiddel, og når det koagulerer under varme, bidrar det til å redusere væsketapet fra kjøttkakene. Dette betyr at kjøttkakene beholder mer av sine naturlige saft og smak, og de blir ikke like tørre som de ellers kunne blitt.
 3. Forbedrer tekstur: Fuktighet fra egget bidrar til å gi kjøttkakene en mykere og mer delikat tekstur. Kjøttkakene blir mer munnvennlige og behagelige å spise.
 4. Balansert konsistens: Riktig mengde fuktighet er viktig for å oppnå en balansert konsistens i kjøttkakene. Uten tilstrekkelig fuktighet kan kjøttkakene bli for tørre og kompakte.
 5. Lengre holdbarhet: Fuktigheten bidrar også til å forlenge holdbarheten til kjøttkakene. Ved å bevare fuktighet, reduserer egget sjansen for at kjøttkakene blir harde eller tørre når de lagres.

Merk at selv om egg bidrar til å beholde fuktighet i kjøttkakene, er det også viktig å ikke overkoke dem, da dette kan føre til at de blir tørre uansett. Korrekt steketid og temperatur er avgjørende for å oppnå saftige og velsmakende kjøttkaker.

Relatert: Kjøttboller uten egg

Forbedring av smak og tekstur

Egg har også en betydelig innvirkning på smaken og teksturen til kjøttkaker. Egg har en mild, men distinkt smak som kan forbedre smaken på kjøttkakene. De tilfører en rikdom som balanserer de andre ingrediensene og kan fremheve smaken av kjøtt og krydder (McGee, 2004).

Egg bidrar til en myk og saftig tekstur i kjøttkaker. De gir en viss fuktighet som hindrer kjøttkakene fra å bli tørre og smuldrete. Dette er spesielt viktig når kjøttkakene skal stekes eller kokes over lengre tid (McGee, 2004).

Egg kan også bidra til å gjøre kjøttkakene lettere og luftigere. Dette skjer fordi eggene bidrar til å inkorporere luft i blandingen når de piskes. Denne luftigheten gir en mer behagelig tekstur og gjør kjøttkakene lettere å tygge (Mine, 2008).

Egg spiller også en rolle når det kommer til smaken av kjøttkaker, selv om det i seg selv ikke har en veldig uttalt smak. Her er noen måter egg kan påvirke smaken av kjøttkaker:

 1. Bindemiddel for smakfulle ingredienser: Når kjøttkakedeigen lages, blir eggene ofte brukt som et bindemiddel for å binde sammen de forskjellige smakfulle ingrediensene, som løk, hvitløk, urter, krydder osv. Dette bidrar til å sikre at smakene er jevnt fordelt i kjøttkakene, slik at hver bit har en balansert smak.
 2. Forsterking av krydder: Egget bidrar også til å forsterke smaken av krydder og krydderurter som brukes i kjøttkakene. Det fungerer som en «bærer» av smaker, slik at krydderet kan integreres bedre i kjøttkakedeigen.
 3. Smak fra eggets egne egenskaper: Selv om egget i seg selv ikke har en sterk smak, kan det legge til en subtil eggesmak til kjøttkakene. Dette kan variere avhengig av typen egg som brukes, for eksempel ferske egg eller egg fra frittgående høns kan gi en annerledes smak enn industrielt produserte egg.
 4. Kombinasjon med saus eller tilbehør: Når kjøttkakene serveres med saus eller annet tilbehør, kan eggets bidrag til konsistens og tekstur gjøre det enklere å blande smaker og saus med kjøttkakene, og dette kan forbedre den totale smaksopplevelsen.
 5. Variasjoner i oppskrifter: I ulike kulturer og familieoppskrifter kan mengden og typen egg som brukes i kjøttkaker varieres, og dette kan påvirke smaken og teksturen av det endelige produktet.

Det er viktig å merke seg at egg vanligvis brukes sammen med andre smakfulle ingredienser i kjøttkaker, og det er kombinasjonen av alle disse ingrediensene som gir kjøttkakene sin karakteristiske smak.

Relatert: Greske kjøttboller i tomatsaus

Volum

Egg bidrar også til å øke volumet av kjøttkaker. Når eggene blandes inn i kjøttdeigen, gir de ekstra masse til blandingen, noe som fører til at det blir flere kjøttkaker i samme mengde kjøttdeig. Her er noen grunner til hvorfor egg øker volumet av kjøttkaker:

 1. Ekstra ingrediens: Eggene gir en ekstra ingrediens som ikke var tilstede i kjøttdeigen tidligere. Dette øker det totale volumet av kjøttkakedeigen.
 2. Luftig tekstur: Når eggene blir pisket inn i kjøttdeigen, introduserer de luftbobler i blandingen. Dette bidrar til å gjøre teksturen litt luftigere og lettere.
 3. Større mengde kjøttkaker: Ved å øke volumet av kjøttkakedeigen, får du muligheten til å lage flere kjøttkaker med samme mengde kjøttdeig, sammenlignet med en oppskrift uten egg.
 4. Mer mettende: Med økt volum og antall kjøttkaker, blir måltidet mer mettende og kan tilfredsstille flere sultne mager.

Det er viktig å merke seg at det totale volumet ikke er den eneste faktoren som bestemmer størrelsen på kjøttkakene. Du kan fortsatt justere størrelsen på hver kjøttkake ved å forme dem med hendene etter blandingen er laget. Egget bidrar imidlertid til å gi deg mer deig å jobbe med og flere kjøttkaker i oppskriften.

Farge og glans

Egg spiller også en rolle når det kommer til farge og glans av kjøttkaker. Når eggene blir brukt i kjøttkakedeigen, bidrar de til å forbedre presentasjonen av kjøttkakene på følgende måter:

 1. Gyllen farge: Når kjøttkaker blir stekt, gir egget en gyllen og delikat farge til overflaten av kjøttkakene. Dette gjør dem mer tiltalende visuelt og appetittvekkende.
 2. Glans: Egget bidrar til å gi kjøttkakene en naturlig glans når de er stekt eller kokt. Denne glansen kan gjøre kjøttkakene mer fristende og servert ser mer innbydende ut.
 3. Ensartet farging: Egget bidrar også til en jevnere fordeling av farge over hele kjøttkakene. Dette kan være spesielt viktig hvis det brukes krydder eller urter i kjøttkakedeigen, da egget hjelper til med å blande smakene og fargene jevnt.
 4. Forbedret presentasjon: Den gylne fargen og glansen gjør kjøttkakene mer attraktive og innbydende når de blir servert på tallerkenen.

Selv om egg kan forbedre fargen og glansen på kjøttkaker, er det viktig å merke seg at dette er en visuell effekt og ikke nødvendigvis en smaksfaktor. Smaken av kjøttkaker avhenger hovedsakelig av ingrediensene som brukes, og eggene spiller primært en rolle i tekstur, konsistens og fuktighetsbevaring, som nevnt tidligere. Presentasjon og visuell appell er imidlertid viktige aspekter ved matlaging, spesielt når det kommer til å glede sansene og øke appetitten.

Lett fordøyelighet

Egg bidrar til å gjøre kjøttkaker lettere fordøyelige av flere grunner:

 1. Protein av høy kvalitet: Egg er en kilde til høyverdig protein, som inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. Når eggene blir tilsatt i kjøttkakene, øker proteininnholdet i retten, noe som kan gjøre den mer næringsrik og lettere å fordøye.
 2. Eggets egenskaper: Egget fungerer som et bindemiddel i kjøttkakene, noe som bidrar til å binde sammen ingrediensene og skape en jevnere og mer sammenhengende tekstur. En bedre tekstur kan gjøre det enklere for kroppen å bryte ned og fordøye kjøttkakene.
 3. Tilgjengelig for kroppen: Proteinene i egg er lett fordøyelige og absorberes effektivt av kroppen. Dette gjør at kroppen kan få tilgang til de nødvendige næringsstoffene raskere og mer effektivt.
 4. Balansert måltid: Kjøttkaker som inneholder egg, kan være et balansert måltid med protein, fett og karbohydrater. Et balansert måltid kan bidra til en jevnere frigjøring av energi og gi en følelse av metthet over lengre tid.
 5. Mindre risiko for overmating: Kjøttkaker med egg kan ha en mer mettende effekt på grunn av det høye proteininnholdet, noe som kan bidra til at man spiser mindre mengder mat og reduserer risikoen for overmating.

Selv om egg kan gjøre kjøttkaker lettere fordøyelige, vil dette også avhenge av andre ingredienser som brukes i oppskriften og individuelle forskjeller i fordøyelsessystemet. Noen personer kan ha matallergier eller intoleranser, inkludert eggallergi, som kan påvirke fordøyelsen negativt. Det er alltid viktig å ta hensyn til individuelle behov og preferanser når man lager mat.

Hvilken kjøttdeig er best til kjøttkaker?

Valget av kjøttdeig til kjøttkaker kan påvirke smak, tekstur og saftighet. Det er flere typer kjøttdeig som kan brukes til å lage kjøttkaker, og det kommer ofte ned til personlige preferanser. Her er noen vanlige typer kjøttdeig som ofte brukes til kjøttkaker:

 1. Kjøttdeig av storfe: Kjøttdeig av storfe, også kjent som kjøttdeig av oksekjøtt, er en populær valg for kjøttkaker. Det har en god smak og gir kjøttkakene en solid tekstur.
 2. Kjøttdeig av svinekjøtt: Kjøttdeig av svinekjøtt er også vanlig for å lage kjøttkaker. Det gir kjøttkakene en saftig og litt mer fettete tekstur enn storfe, noe som noen kan sette pris på.
 3. Kjøttdeig av lam: Kjøttdeig av lam har en rik og karakteristisk smak som kan gi kjøttkakene en spesiell vri. Det er et vanlig valg i noen kulturer.
 4. Blandingskjøttdeig: Noen liker å bruke en blanding av forskjellige typer kjøttdeig, for eksempel en kombinasjon av storfe og svinekjøtt. Dette kan gi en balansert smak og tekstur.
 5. Kjøttdeig av kylling eller kalkun: For de som foretrekker en lettere og magrere versjon av kjøttkaker, kan kylling- eller kalkunkjøttdeig være et godt alternativ.

Hvilken kjøttdeig som er «best» til kjøttkaker, avhenger av individuelle preferanser og kostholdsbehov. Det er viktig å velge kjøttdeig av god kvalitet og med riktig fettinnhold for å oppnå ønsket tekstur og smak i kjøttkakene. Hvis du har spesielle kostholdsbegrensninger eller allergier, må du også ta hensyn til dette når du velger kjøttdeig.

Matlaging med og uten egg

Å lage kjøttkaker med egg kan være en enkel prosess, men det krever en viss forståelse av hvordan egg fungerer i oppskriften. Her vil vi se på noen praktiske tips for matlaging med egg, samt alternativer for de som ikke kan eller ønsker å bruke egg.

Praktiske tips for bruk av egg i kjøttkaker

Når du bruker egg i kjøttkaker, er det viktig å blande dem godt med de andre ingrediensene for å sikre en jevn fordeling. Det kan være nyttig å piske eggene lett før de tilsettes blandingen, da dette kan hjelpe med å inkorporere luft og forbedre teksturen (Stadelman & Cotterill, 1995).

Eggfrie alternativer

For de som er allergiske mot egg eller av andre grunner ikke ønsker å bruke dem, finnes det flere alternativer. Noen vanlige eggsubstitutter inkluderer linfrø eller chiafrø blandet med vann, eplemos, eller kommersielle eggsubstitutter. Hver av disse alternativene har sine egne egenskaper og kan påvirke både smak og tekstur på forskjellige måter (McClements, 2015).

Eggallergi og diettrestriksjoner

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene, spesielt blant barn. For personer med eggallergi er det viktig å finne alternative ingredienser som kan gi lignende bindingsegenskaper uten å utløse en allergisk reaksjon.

Vanlige symptomer på eggallergi

Symptomer på eggallergi kan variere fra milde til alvorlige og inkluderer hudreaksjoner som utslett eller elveblest, fordøyelsesproblemer som kvalme eller oppkast, og i alvorlige tilfeller anafylaksi, som er en potensielt livstruende reaksjon (Sicherer & Sampson, 2014).

Alternative ingredienser for egg

For å unngå egg i kjøttkaker, kan man bruke linfrø eller chiafrø som bindemiddel. Bland 1 ss malt linfrø eller chiafrø med 3 ss vann og la det hvile i noen minutter til det blir geléaktig. Dette kan deretter brukes som erstatning for ett egg i oppskriften (McClements, 2015). Andre alternativer inkluderer eplemos, bananmos, eller kommersielle eggsubstitutter som er tilgjengelige i butikkene.

Kulturelle og historiske perspektiver

Egg har vært en viktig ingrediens i matlaging i mange kulturer gjennom historien. I norske kjøttkaker har egg spilt en sentral rolle både som en tradisjonell ingrediens og som en måte å forbedre rettens næringsverdi og tekstur.

Historisk bruk av egg i kjøttkaker

Kjøttkaker har vært en del av norsk matkultur i mange generasjoner. Bruken av egg i kjøttkaker kan spores tilbake til tider da matlaging var mer intuitiv og basert på tilgjengelige ingredienser. Egg var en lett tilgjengelig proteinkilde og ble raskt en standard ingrediens i kjøttkakeoppskrifter (Haugen, 2006).

Kulturell betydning

I norsk kultur representerer kjøttkaker en form for komfortmat som ofte forbindes med hjemmelagde måltider og familietradisjoner. Bruken av egg i disse rettene er en del av denne tradisjonen og bidrar til å opprettholde den autentiske smaken og teksturen som mange forbinder med hjemmelaget mat (Haugen, 2006).

Økologiske og etiske hensyn

Med økende bevissthet rundt matproduksjon og bærekraft, er det viktig å vurdere de økologiske og etiske aspektene ved bruk av egg i kjøttkaker.

Økologisk produksjon

Økologiske egg kommer fra høner som har blitt oppdrettet uten bruk av syntetiske plantevernmidler, antibiotika eller genmodifisert fôr. Dette kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon og redusere miljøpåvirkningen (Reganold & Wachter, 2016).

Dyrevelferd

Valg av egg fra høner som har blitt oppdrettet under gode dyrevelferdsforhold er også viktig. Mange forbrukere foretrekker egg fra frittgående eller økologiske høner fordi disse praksisene ofte innebærer bedre levekår for dyrene (Fraser, 2008).

Etiske dilemmaer

Bruk av egg reiser også etiske spørsmål, spesielt når det gjelder massivt produksjon og forholdene hønene lever under. Ved å velge egg fra bærekraftige og etisk forsvarlige kilder, kan man bidra til en bedre praksis i matindustrien (Fraser, 2008).

Konklusjon

Egg spiller en avgjørende rolle i kjøttkaker, ikke bare som et næringsrikt tilskudd, men også som en viktig komponent for tekstur og smak. Deres funksjon som bindemiddel og emulgator bidrar til å skape en rett som er både sammenhengende og saftig. For de som ikke kan eller ønsker å bruke egg, finnes det flere alternativer som kan gi lignende resultater. Ved å forstå eggens rolle i kjøttkaker, kan man bedre sette pris på deres betydning og gjøre informerte valg i matlagingen.

Denne artikkelen har belyst de mange aspektene ved hvorfor egg er en viktig ingrediens i kjøttkaker, fra deres ernæringsmessige fordeler til deres funksjonelle egenskaper i matlaging. Ved å velge egg fra bærekraftige og etisk forsvarlige kilder, kan man også bidra til en mer ansvarlig matproduksjon. Enten du er en tradisjonsbundet kokk eller en moderne matelsker, er egg en ingrediens som fortjener å bli verdsatt for sin allsidighet og betydning i kjøttkaker.

Referanser

 1. Campbell, T. C., & Campbell, T. M. (2006). The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted And the Startling Implications for Diet, Weight Loss, And Long-term Health. BenBella Books.
 2. Fraser, D. (2008). Understanding Animal Welfare: The Science in its Cultural Context. Wiley-Blackwell.
 3. Haugen, A. (2006). Norsk mat: Tradisjoner og historikk. Gyldendal.
 4. McClements, D. J. (2015). Food Emulsions: Principles, Practices, and Techniques. CRC Press.
 5. McGee, H. (2004). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. Scribner.
 6. Mine, Y. (2008). Egg Bioscience and Biotechnology. John Wiley & Sons.
 7. Reganold, J. P., & Wachter, J. M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2(2), 15221.
 8. Ruxton, C. H., Derbyshire, E., & Gibson, S. (2010). The nutritional properties and health benefits of eggs. Nutrition & Food Science.
 9. Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2014). Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 133(2), 291-307.
 10. Simopoulos, A. P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379.
 11. Stadelman, W. J., & Cotterill, O. J. (1995). Egg Science and Technology. CRC Press.

Om forfatteren