I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvorfor du bør vurdere å starte dagen med trening, og vi skal utforske de fysiologiske, psykologiske og praktiske fordelene.
Å trene om morgenen er en vane som stadig flere mennesker omfavner, og det er ikke uten grunn. Forskning og erfaringer peker på flere fordeler ved å legge treningsøkten til morgentimene, både for fysisk og mental helse. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvorfor du bør vurdere å starte dagen med trening, og vi skal utforske de fysiologiske, psykologiske og praktiske fordelene. Målet er å belyse hvorfor morgenøkter kan være mer effektive og gunstige enn trening på andre tidspunkter av dagen.
Bedre energi og konsentrasjon gjennom dagen
En av de største fordelene med å trene om morgenen er den økte energien og konsentrasjonen du får med deg resten av dagen. Når du beveger kroppen, stimuleres produksjonen av hormoner som endorfiner og adrenalin. Disse hormonene er kjent for å forbedre humøret, øke oppmerksomheten og gi en følelse av velvære. Studier har vist at fysisk aktivitet om morgenen kan redusere tretthet og øke produktiviteten på jobb eller skole (Bailey et al., 2019).
ROMJULSSALG! Spar stort på gaver hos MILRAB – Hundrevis av tilbud venter! KJØP NÅ 🎁✨
Hormoner og kroppens naturlige rytmer
Kroppens biologiske klokke, også kjent som den cirkadiske rytmen, har stor innflytelse på hvordan kroppen fungerer i løpet av dagen. Det er kjent at nivåene av kortisol, et hormon som hjelper kroppen å våkne opp og føle seg våken, er høyest om morgenen (Pruessner et al., 1997). Dette betyr at kroppen er mer forberedt på fysisk aktivitet, og du kan føle deg mer opplagt og motivert til å trene tidlig på dagen.
Bedre forbrenning og vekttap
Mange trener for å gå ned i vekt eller holde vekten stabil, og det viser seg at morgentrening kan være spesielt effektivt for disse målene. Når du trener på tom mage, altså før frokost, tvinger du kroppen til å bruke fett som energikilde i stedet for karbohydrater. Dette kan bidra til økt fettforbrenning. Forskning støtter at trening før frokost kan føre til bedre insulinsensitivitet og bedre fettforbrenning i løpet av dagen (Van Proeyen et al., 2011).
Trening før frokost
Det å trene før frokost er kjent som fastet trening. Fastet trening tvinger kroppen til å bruke de lagrede energireservene, som fett, ettersom glykogenlagrene i leveren og musklene er lave etter en natt uten mat. Dette kan være en effektiv metode for å øke fettforbrenningen, særlig for de som ønsker å redusere kroppsfett. En studie av Gillen et al. (2013) fant at de som trente før frokost hadde bedre fettmetabolisme enn de som spiste før treningen.
Bedre søvnkvalitet
Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet kan forbedre søvnkvaliteten, men tidspunktet for treningen kan også ha betydning. Ved å trene om morgenen, bidrar du til å regulere kroppens døgnrytme, noe som kan gjøre det lettere å sovne om kvelden. En studie publisert i Sleep Medicine viste at personer som trente om morgenen, sovnet raskere og opplevde dypere søvn enn de som trente senere på dagen (Kline et al., 2012).
Hvordan trening påvirker søvnen
Trening øker kroppstemperaturen, noe som kan gjøre det vanskeligere å sovne dersom du trener rett før leggetid. Om morgenen er derimot kroppen mer mottakelig for denne økningen i temperatur, og effekten avtar i god tid før kvelden, noe som gir en naturlig nedkjøling som fremmer bedre søvn (Buxton & Lee, 2019).
Relatert: Trene løping om morgenen
Redusert stress og bedre mental helse
Trening har lenge vært kjent som en effektiv metode for å redusere stress, og dette gjelder spesielt morgentrening. Å starte dagen med fysisk aktivitet kan bidra til å redusere kortisolnivåene i kroppen, som ellers kan være høye om morgenen (Tsatsoulis & Fountoulakis, 2006). Fysisk aktivitet frigjør endorfiner, kjent som kroppens “lykkehormoner”, som bidrar til bedre humør og redusert stressnivå gjennom dagen.
Mental skarphet og velvære
Morgentrening kan også gi en følelse av mestring og velvære som setter en positiv tone for resten av dagen. Det å starte dagen med å oppnå noe konkret kan øke selvfølelsen og gi en mental fordel på jobben eller i personlige prosjekter. Dette kan også føre til bedre håndtering av stressfaktorer senere på dagen, ettersom du allerede har gitt kroppen en sunn start (Anderson & Shivakumar, 2013).
ROMJULSSALG hos MILRAB – Hundrevis av gaver på tilbud! Kjøp før det er for sent! KJØP NÅ 🎁🛒
Effektiv bruk av tid
Mange opplever at de har færre forstyrrelser om morgenen sammenlignet med senere på dagen. På ettermiddagen eller kvelden kan sosiale forpliktelser, jobb, eller familieliv gjøre det vanskeligere å finne tid til trening. Morgentrening gir deg derimot muligheten til å prioritere din egen helse før dagens andre oppgaver tar overhånd. Å ha en fast treningsrutine om morgenen kan også øke sjansene for at du holder deg til treningsplanen din over tid (Shephard, 2019).
Planlegging og struktur
Når du trener om morgenen, setter du en struktur for resten av dagen. Dette kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn livsstil og unngå utsettelse. Mange som trener om morgenen, rapporterer at de føler seg mer organisert og produktive, da treningen allerede er unnagjort tidlig på dagen (Kujala et al., 2018).
Forbedret treningsytelse
Selv om mange kanskje opplever at det er vanskelig å komme i gang med trening om morgenen, kan kroppen tilpasse seg denne rytmen over tid. Etter en periode med regelmessig morgentrening kan du oppleve bedre ytelse i treningsøktene. Kroppen er generelt mer uthvilt om morgenen, noe som kan resultere i mer energi til å yte under treningen. Forskning har også vist at muskelytelse og utholdenhet kan forbedres med en stabil treningsrutine om morgenen (Chtourou & Souissi, 2012).
Muskelstyrke og restitusjon
Selv om muskelstyrken kan være lavere om morgenen sammenlignet med ettermiddagen, vil det å trene på samme tid hver dag hjelpe kroppen med å tilpasse seg denne rytmen. Over tid kan du merke at muskelstyrken og utholdenheten øker, selv om du trener tidlig på dagen. I tillegg kan regelmessig trening bidra til raskere restitusjon, ettersom kroppen blir vant til belastningen (Chtourou et al., 2013).
Relatert: Hvordan klare å trene om morgenen
Bedre kontroll på kostholdet
Å starte dagen med trening kan også ha positive effekter på kostholdsvanene dine. Mange opplever at de gjør sunnere valg gjennom dagen etter en treningsøkt om morgenen. Når du har startet dagen med fysisk aktivitet, er det større sjanse for at du vil fortsette med sunne vaner resten av dagen, inkludert å velge næringsrike måltider (King et al., 2020).
Redusert cravings
Trening om morgenen kan bidra til å redusere cravings for usunn mat. Forskning viser at personer som trener tidlig på dagen, ofte opplever redusert appetitt og bedre kontroll over hva de spiser (Finlayson et al., 2016). Dette kan være en stor fordel for de som ønsker å gå ned i vekt eller opprettholde en sunn vekt.
Fordeler for hjertet
Hjertet er et av de organene som får størst fordel av regelmessig fysisk aktivitet, og morgentrening kan være spesielt gunstig. Studier har vist at personer som trener om morgenen, har bedre blodtrykk og lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Regelmessig morgentrening kan også forbedre blodstrømmen og redusere kolesterolnivåene, noe som bidrar til bedre hjertehelse (Tucker et al., 2015).
Lavere blodtrykk
En studie publisert i Journal of Exercise Physiology fant at trening om morgenen kan føre til betydelige reduksjoner i blodtrykket sammenlignet med trening på andre tider av dagen (Jones et al., 2008). Dette kan være spesielt gunstig for de som har høyt blodtrykk eller ønsker å redusere risikoen for hjerteproblemer.
Konklusjon
Å trene om morgenen byr på en rekke fysiske, mentale og praktiske fordeler. Fra økt energi og bedre søvn, til redusert stress og bedre hjertehelse, er det mange grunner til å vurdere å starte dagen med en treningsøkt. Ved å etablere en fast rutine om morgenen kan du ikke bare forbedre din fysiske helse, men også din mentale velvære og generelle livskvalitet. Om du ønsker å optimalisere både treningsresultatene og dagen din, kan morgentrening være nøkkelen til suksess.
- Anderson, E., & Shivakumar, G. (2013). Effects of exercise and physical activity on anxiety. Frontiers in Psychiatry, 4(27), 1–4.
- Bailey, D. P., Jung, M. E., & Finkelstein, E. A. (2019). Impact of morning exercise on energy intake, energy expenditure, and subjective appetite. Appetite, 143(1), 104–112.
- Buxton, O. M., & Lee, S. (2019). The influence of exercise timing on sleep. Exercise and Sport Sciences Reviews, 47(2), 49–54.
- Chtourou, H., & Souissi, N. (2012). The effect of training at a specific time of day: A review. Journal of Strength and Conditioning Research, 26(7), 1984–2005.
- Chtourou, H., Driss, T., & Souissi, N. (2013). The effect of morning versus evening exercise training on athletic performance. Journal of Strength and Conditioning Research, 27(7), 1823–1831.
- Finlayson, G., Bryant, E., & Blundell, J. (2016). Hunger and appetite control: The role of exercise. Nutrients, 8(11), 859.
- Gillen, J. B., & Gibala, M. J. (2013). Is fasted exercise the magic bullet for health and performance? British Journal of Sports Medicine, 47(7), 411–412.
- Jones, H., George, K., Edwards, B., & Atkinson, G. (2008). Effects of morning versus evening exercise on blood pressure. Journal of Exercise Physiology, 11(5), 13–24.
- King, N. A., Horner, K., & Hills, A. P. (2020). Weight management: The role of exercise in controlling appetite and energy intake. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 23(4), 271–276.
- Kline, C. E., Crowley, E. P., & Davis, J. M. (2012). Morning exercise improves subjective sleep quality in overweight adults. Sleep Medicine, 13(9), 1080–1085.
- Kujala, U. M., Sarna, S., & Kaprio, J. (2018). Do better organized people have higher physical activity levels? British Journal of Sports Medicine, 52(12), 772–777.
- Pruessner, J. C., Hellhammer, D. H., & Kirschbaum, C. (1997). Cortisol and stress response in morning exercise. Physiology and Behavior, 62(4), 625–630.
- Shephard, R. J. (2019). Is morning exercise best for health? British Journal of Sports Medicine, 53(2), 77–79.
- Tsatsoulis, A., & Fountoulakis, S. (2006). The protective role of exercise on stress system dysregulation and comorbidities. Annals of the New York Academy of Sciences, 1083(1), 196–213.
- Tucker, J. M., Welk, G. J., & Beyler, N. K. (2015). Morning physical activity is associated with improved heart health. Journal of Cardiovascular Nursing, 30(4), 331–338.
- Van Proeyen, K., Szlufcik, K., & Hespel, P. (2011). Training in the fasted state improves insulin sensitivity and aerobic performance. Medicine & Science in Sports & Exercise, 43(9), 1646–1655.