Hvorfor du aldri kommer i gang med trening

Er du en av de som starter opp med trening, men greier aldri helt å komme i gang? Du er ikke alene. Lær mer om hvorfor, og hva du kan gjøre for å greie å trene hele tiden.

Av og på trening

Er du en av de store “starter opp med trening, men greier ikke å fullføre”? Fortvil ikke, du er i godt selskap. Spesielt i en startfase der du er nybegynner, kan treningen virke som en evig “av og på trening”. Du kommer tilsynelatende godt i gang med trening, men etter hvert dabber lysten av og det kommer en kortere eller lenger periode der du ikke trener. Dette er helt normalt. Når du er en fersk løper, har du ennå ikke en etablert rutine for løping, så det å komme seg ut for å trene vil kreve mye mer av deg enn når du har rutinen inne. Det kan også hende at du trener for hardt og for mye. Å trene med for stor belastning kan rett og slett for mye, fysisk og mentalt, og øke sjansen for at det blir jo-jo trening.

Du har ingen mål med treningen

Å trene uten mål og mening kan gjøre at du aldri helt kommer i gang med treningen. Ikke misforstå; Du har sikkert et mål om å bli i bedre form, men hva det ligger i begrepet “å bli i bedre forme” er ikke enkelt å måle. Derfor bør du sette deg spesifikke, målbare, realiserbare og tidsbestemte mål når du starter opp med trening. Det kan være mye enklere å motivere seg for trening når du har et spesifikt mål du trener for.

Du har ikke etablert en rutine på treningen

Å jobbe for å gjøre trening til en rutine, er noe du bør ha fokus på når du er en fersk løper. Når trening først har blitt en rutine, må du bruke mye mer energi på å komme i gang med treningen. Mye går av selv når du har den indre motivasjonen for å trene. Før du kommer så langt, kan det være at du er nødt til å bruke mye energi på å komme deg over dørstokken. Hvor lang tid man bruker på å gjøre løping til en rutine, vil variere, men kan ta alt fra 3-6 måneder. Det kan umiddelbart virke som veldig lang tid, men trøsten er at det vil bli enklere og enklere å trene etter hvert som tiden går.

Du trener for mye og for hardt

Å trene for mye og for hardt er klassisk blant nybegynnere. Ofte når motivasjonen er på topp, vil hodet mer enn kroppen. Du har satt deg et mål, og har gjerne en oppfatning om hvor mye og hvor hardt du skal trene. Faktum er at når du er utrent, kan det å jogge i lavt tempo 2-3 ganger i uken være hardt nok. Kroppen er ikke vant til belastningen den blir påført, og du kan oppleve ubehag og bli stiv og støl. Du trenger mye lenger tid på å restituere når du er nybegynner, og går du i gang med en ny treningsøkt kan det føre til et akkumulert behov for restitusjon.

Hvordan du kommer i gang med trening

Sett deg mål med treningen, og la dette målet være din ledestjerne. For å etablere trening som en rutine bør et viktig mål for deg være å trene regelmessig. Å trene regelmessig betyr ikke at du skal trene hver dag, men gjøre det med kontinuitet. Ha som mål å trene hver tredje eller fjerde dag, og ikke la deg gå lenger mellom treningsøktene. Trene med lav intensitet. Det vil ofte være mye enklere å komme i gang med treningen når du ikke trener for hardt. Lytt til kroppen og restituere når du føler for det. Du skal være på høyden før hver treningsøkt du gjennomfører.

Relaterte artikler:

10 tips for å komme i gang med løping

Løpe for å nå dine mål

Om forfatteren

Legg inn kommentar