Hvorfor blir man støl

Enhver fysisk aktivitet som legger for mye eller uvant belastning på musklene kan føre til at man blir støl. Lær mer om hvorfor man blir støl.

Alle kan oppleve muskelsårhet og stølhet, også folk som trener regelmessig og er i god fysisk form. Ømhet i muskler kan være ubehagelig, men forsvinner vanligvis i løpet av få dager.

Hvorfor blir man støl

Du kan oppleve å bli støl hvis du trener med høyere intensitet. Under fysisk aktivitet utvides kroppens muskler og trekker seg sammen for å støtte bevegelsen du utfører. Langvarig eller repeterende fysisk aktivitet kan overanstrenge musklene. Denne aktiviteten kan føre til at man blir støl. Overanstrengelse og sårhet i muskulatur er mer vanlig etter fysisk aktivitet som skiller seg fra det normale. Dette kan skyldes fordi man:

  • trener oftere enn vanlig
  • gjennomfører treningsøkter med høyere intensitet
  • utfører lengre treningsøkter
  • introduserer nye øvelser til en treningsrutine

Sårhet i muskler oppstår vanligvis flere timer etter fysisk aktivitet. Av denne grunn refererer legene til tilstanden som forsinket, begynnende muskelsårhet. De fleste opplever dette på et tidspunkt, uansett fysisk form.

Den eksakte årsaken til man blir støl er fremdeles uklart. Noen eksperter tror det kan skyldes mikroskopiske avrivninger i muskelfibrene, som kan utvikle seg under trening. De tror at muskelsårhet er et resultat av at kroppen helbreder disse avrivningene. Årsaken til stølhet skyldes ikke en opphopning av melkesyre i musklene.

Hvor lenge varer det?

I følge forskning begynner muskelsårhet vanligvis 12–24 timer etter trening. Muskelens sårhet har en tendens til å toppe seg rundt 24–72 timer etter øvelsen. Etter denne tiden bør smertene begynne å forsvinne. Nivået på hvordan en person føler stølhet og muskelsårhet avhenger av type, varighet og hyppighet av aktiviteten som forårsaket smerten. Det er fullt mulig å fortsette å trene med sårhet i muskler, men det kan være ubehagelig.

Skarpe smerter som oppstår umiddelbart etter aktivitet, kan være et tegn på skader, for eksempel overbelastning eller forstuing. Disse skadene er et resultat av at en muskel, sene eller leddbånd blir strukket eller revet og er mer alvorlige, noe som muligens krever medisinsk behandling.

Medicalnewstoday.com

Relaterte artikler:

Kan man trene når man er støl

Unormalt støl etter trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar