Hvorfor blir jeg ikke gravid selv om jeg har eggløsning

Så du har prøvd å bli gravid en stund, men ingenting skjer. Lær mer om mulige årsaker til at du ikke blir gravid, selv om du har eggløsning.

Hvorfor blir jeg ikke gravid selv om jeg har eggløsning?

Så du har prøvd å bli gravid en stund, men ingenting skjer. Hvorfor blir du ikke gravid? Det er mange mulige årsaker, inkludert uregelmessigheter i eggløsningen, strukturelle problemer i reproduksjonssystemet, lavt sædkvalitet eller et underliggende medisinsk problem.

Mens infertilitet kan ha symptomer som uregelmessige perioder eller alvorlige menstruasjonssmerter, er sannheten at de fleste årsaker til infertilitet ikke symptomer. Mannlig infertilitet har sjelden symptomer. Her er mulige grunner til at du ikke blir gravid.

Du har ikke prøvd lenge nok

Den første tingen å vurdere er hvor lenge du har prøvd. Det kan føles som om du har prøvd for alltid – og det har du kanskje! – men det er viktig å vite at mange par ikke blir gravid med en gang. Omlag 80% av par blir gravid etter seks måneders forsøk. Omtrent 90% vil være gravid etter 12 måneders forsøk på å bli gravid.

Problemet er hos han, ikke deg

Kvinner kan bære babyen, men det tar to for å danse tango. 20 til 30% av ufruktbare par oppdager fruktbarhetsfaktorer på mannens side. Ytterligere 40% finner ufruktbarhetsfaktorer på begge sider. En annen ting du trenger å vite: mannlig infertilitet har sjelden symptomer som er observerbare uten sædanalyse, som er en test som måler helsen til sæd. Når du oppsøker legen, må du sørge for at du begge er testet.

Aldersrelatert infertilitet forårsaker et problem

For kvinner etter 35 år, og for menn etter 40 år, kan det ta lengre tid å bli gravid. Noen kvinner antar at hvis de fortsatt har regelmessig menstruasjon, er fruktbarheten deres fin, men dette er ikke sant. Alder påvirker eggkvaliteten så vel som mengden av egg. Hvis partneren din er fem eller flere år eldre enn du er, kan dette øke risikoen for fruktbarhetsproblemer ytterligere etter fylte 35,4 år.

Egglederne er blokkert

Ovulatoriske årsak utgjør omtrent 25% av kvinnelige infertilitetstilfeller. Resten kan ha problemer med blokkerte eggledere, livmorstrukturelle problemer eller endometriose. I tilfelle du ikke vet det, er egglederne veien mellom eggstokkene dine og livmoren. Egglederne festes ikke direkte på eggstokkene. Sperm må svømme opp fra livmorhalsen, gjennom livmoren og inn i egglederne. Når et egg frigjøres fra eggstokkene, trekker hårlignende fremspring fra egglederen egget inni. Unnfangelse finner sted inne i egglederen, der sæd og egg til slutt møtes. Hvis noe hindrer egglederne i å fungere ordentlig, eller hvis arrdannelse blokkerer sædcellene eller egget fra å møtes, vil du ikke bli gravid.

Det er mange mulige årsaker til blokkerte eggleder. Mens noen kvinner med blokkerte eggledere opplever bekkensmerter, har mange andre ingen symptomer. Bare fruktbarhetstesting kan avgjøre om rørene dine er åpne. En HSG er et spesialisert røntgenbilde som brukes til å bestemme om egglederne dine er åpne.

Underliggende medisinske problemer

Underliggende medisinske forhold kan føre til infertilitet hos både menn og kvinner. For eksempel kan en skjoldbrusk-ubalanse eller udiagnostisert diabetes føre til infertilitet. Selv om det ikke er godt forstått, er depresjon forbundet med infertilitet. Noen autoimmune sykdommer, som lupus eller udiagnostisert cøliaki, kan forårsake infertilitet.

Det er foreskrevet medisiner som kan påvirke fruktbarheten. Slutt aldri å ta medisiner uten å snakke med legen din først. Forsikre deg om at både legen din og partneren din vet at du prøver å bli gravid. En udiagnostisert seksuelt overførbar sykdom kan også forårsake infertilitet. Det kan hende du ikke har noen symptomer på sykdommen.

Uforklarlig ufruktbarhet

Mellom 10% og 30% av ufruktbare par finner aldri ut hvorfor de ikke kan bli gravide. Noen leger sier at dette er mangel på god diagnose. De sier at det ikke er noe slikt som uforklarlig infertilitet, men bare uoppdagede eller udiagnostiserte problemer. Faktum er imidlertid at noen par ikke får svar. Å ikke ha noe svar på hvorfor du ikke blir gravid betyr ikke at du ikke kan bli behandlet. Du kan (og bør) fortsatt få behandling for infertilitet selv om diagnosen din er uforklarlig.

Relaterte artikler:

Hvor lang tid tar det før man blir gravid

KAMPANJER HOS MILRAB |

Høyt stoffskifte gravid

Verywellfamiliy.com

Om forfatteren

Legg inn kommentar