Hvorfor bli veganer

Et sunt kosthold og det å ta vare på miljøet kan være viktige grunner til at noen blir veganere. Lær mer om hvorfor du bør bli veganer.

For din helse

Godt planlagte veganske dietter følger retningslinjer for sunn mat, og inneholder de fleste av næringsstoffene kroppen vår trenger. Et vegansk kosthold kan passe for alle aldre og stadier i livet. Noen undersøkelser har koblet veganske dietter med lavere blodtrykk og kolesterol, og lavere frekvens av hjertesykdom, type 2 diabetes og noen typer kreft. Å bli veganer er en flott mulighet til å lære mer om ernæring og matlaging, og forbedre kostholdet ditt. Å få næringsstoffene dine fra vegetabilsk mat gir mer plass i kostholdet ditt for helsefremmende alternativer som fullkorn, frukt, nøtter, frø og grønnsaker, som er full av gunstig fiber, vitaminer og mineraler.

For miljøet

Fra gjenvinning av husholdningsavfall til sykling på jobb, vi er alle klar over måter å leve et mer miljøvennlig liv. En av de mest effektive tingene en person kan gjøre for å redusere karbonavtrykket, er å unngå alle animalske produkter.

Hvorfor er kjøtt- og meieriprodukter ille for miljøet?

Produksjonen av kjøtt og andre animalske produkter gir en tung belastning på miljøet, fra avlinger og vann som kreves for å mate dyrene, til transport og andre prosesser som er involvert fra gård til konsument. Den store mengden korn som kreves for kjøttproduksjon er en betydelig bidragsyter til avskoging, tap av habitat og utryddelse av arter. Bare i Brasil brukes 5,6 millioner dekar land til å dyrke soyabønner til dyr i Europa. Dette landet bidrar til underernæring i utviklingsland ved å drive fattige befolkninger til å dyrke avlinger for dyrefôr, heller enn mat til seg selv. Det er nødvendig med betydelig lavere mengder avlinger og vann for å opprettholde et vegansk kosthold, noe som gjør overgangen til veganisme til en av de enkleste og mest effektive måtene å redusere vår innvirkning på miljøet.

For dyrene

Å forhindre utnyttelse av dyr er ikke den eneste grunnen til å bli veganer, men for mange er det fortsatt den viktigste grunnen i deres beslutning om å bli veganer. Å ha følelsesmessige tilknytninger til dyr kan være en del av den grunn, mens mange mener at alle levende skapninger har rett til liv og frihet.

For mennesker

Akkurat som veganisme er det bærekraftige alternativet når det gjelder å ta vare på planeten vår, er plantebasert liv også en mer bærekraftig måte å skaffe mat til mennesker. Et plantebasert kosthold krever bare en tredjedel av landet som trengs for å opprettholde en kjøtt- og meieridiett. Med økende global mat- og vannusikkerhet på grunn av et mylder av miljømessige og sosioøkonomiske problemer, har det aldri vært et bedre tidspunkt å ha en mer bærekraftig måte å leve på. Å unngå animalske produkter er ikke bare en av de enkleste måtene et individ kan redusere begrensningen på mat, så vel som andre ressurser. Det er den enkleste måten å ta rette fokus på ineffektive matsystemer som uforholdsmessig påvirker de fattigste menneskene over hele verden.

Relaterte artikler:

Vegansk smågodt

Hva er veganer

Om forfatteren