Hvordan trene til motbakkeløp

Trene til motbakkeløp krever en kombinasjon av styrke, utholdenhet og spesifikk trening for å mestre utfordringene med å løpe i bratte oppoverbakker. Lær hvordan du skal trene til motbakkeløp.

Best effekt får du sannsynligvis med spensttrening i motbakke én gang i uken: 5–8 serier med 10 og 20 steg i motbakke. Hopp så langt opp i bakken som mulig på 10, 15 eller 20 steg.

Hvordan trene til motbakkeløp?

Trene til motbakkeløp krever en kombinasjon av styrke, utholdenhet og spesifikk trening for å mestre utfordringene med å løpe i bratte oppoverbakker. Her er noen tips og retningslinjer for å trene til motbakkeløp:

 1. Bygg opp generell utholdenhet: Start med å bygge opp en solid grunnleggende utholdenhet gjennom regelmessig løping på jevnt terreng. Dette kan inkludere lengre distanseløp og intervalltrening for å øke hjerte- og lungesystemets kapasitet.
 2. Introduser stigning: Når du har et solid grunnlag med utholdenhet, kan du begynne å inkludere løping i bakker og stigninger i treningen din. Start med moderate bakker og øk gradvis vanskelighetsgraden etter hvert som du blir mer komfortabel.
 3. Styrketrening: Motbakkeløping krever styrke i både beina og kjernemuskulaturen. Inkluder styrketrening i treningsprogrammet ditt, med fokus på benmuskulaturen (som quadriceps, hamstrings og leggmuskler) samt kjernemuskulaturen (som magemuskler og ryggmuskler). Utfør øvelser som knebøy, utfall, step-ups, planke og rygghev.
 4. Spesifikk trening i motbakker: For å forberede deg best mulig til motbakkeløp, bør du inkludere trening i reelle motbakker. Finn et fjell eller en bakke med tilstrekkelig stigning, og løp oppover i ulike intensiteter og hastigheter. Øv deg på å finne riktig teknikk for å takle bratte oppoverbakker og finne en passende rytme.
 5. Tempo- og intervalltrening: Inkluder tempo- og intervalløkter i treningsprogrammet ditt for å øke intensiteten og forbedre anaerob kapasitet. Dette kan inkludere korte, intense løp i motbakker, etterfulgt av restitusjonsperioder. Eksempelvis kan du løpe i 30 sekunder i maksimalt tempo oppover og deretter ta en pause på 1-2 minutter før du gjentar øvelsen.
 6. Variert trening: Sørg for å variere treningsøktene dine med ulike typer terreng, inkludert både korte, bratte bakker og lengre, mer moderate stigninger. Dette vil hjelpe deg med å tilpasse deg forskjellige utfordringer og forbedre allsidigheten din som løper.
 7. Utstyr og teknikk: Sørg for å ha riktig utstyr, som gode løpesko med grep og støtte for å takle ulendt terreng. Lær deg også riktig teknikk for å takle motbakker, inkludert å bruke armene aktivt, ha et fremoverlent løp og ta korte, effektive steg.
 8. Restitusjon: Husk å gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon mellom treningsøktene.
 1. Gradvis økning av intensitet: Øk intensiteten gradvis over tid for å unngå skader. Start med kortere og mindre bratte bakker, og øk gradvis både lengden og stigningen etter hvert som du blir sterkere og mer komfortabel.
 2. Inkluder nedoverbakker: Motbakkeløp kan være krevende for musklene og leddene dine. Inkluder derfor også nedoverbakker i treningen din for å forberede kroppen på å takle den eksentriske belastningen som oppstår under nedoverløp. Øv deg på å kontrollere farten og finne en god teknikk for å unngå overbelastning og skader.
 3. Fokus på balanse og stabilitet: Motbakker kan være utfordrende når det gjelder balanse og stabilitet. Inkluder trening som fokuserer på å styrke musklene rundt ankler, hofter og kjernemuskulatur for å forbedre balansen din og redusere risikoen for skader.
 4. Mental forberedelse: Motbakkeløp kan være fysisk og mentalt krevende. Bruk tid på å forberede deg mentalt gjennom visualiseringsteknikker og positiv selvsnakk. Bygg opp selvtillit og fokus slik at du kan takle utfordringene som oppstår underveis.
 5. Variert trening: Variasjon i treningen din er viktig for å unngå platåer og forhindre overbelastningsskader. Inkluder forskjellige typer trening som løping i terreng, trappeløp, fjellvandring, sykling eller svømming for å trene ulike muskelgrupper og opprettholde motivasjonen.
 6. Tren med andre: Å trene sammen med andre kan være motiverende og morsomt. Finn en løpegruppe eller en treningspartner som også er interessert i motbakkeløp. Sammen kan dere utfordre og støtte hverandre under treningen.
 7. Vær tålmodig: Bygging av styrke, utholdenhet og teknikk tar tid. Vær tålmodig og vær forberedt på at det kan ta tid før du ser betydelige resultater. Sett deg mål for deg selv, både kortsiktige og langsiktige, og arbeid jevnt og trutt mot dem.

Husk at det er viktig å konsultere en lege eller treningsekspert før du starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis du har underliggende medisinske tilstander eller er nybegynner i løping. Lytt alltid til kroppen din og tilpass treningen etter dine egne evner og begrensninger. Lykke til med treningen din til motbakkeløp!

Relatert: HIIT intervaller i motbakker

Trene motbakkeintervaller

Trene motbakkeintervaller kan være en effektiv måte å forbedre styrke, utholdenhet og løpshastighet i motbakker. Her er noen trinn du kan følge for å trene motbakkeintervaller:

 1. Finn en egnet motbakke: Velg en motbakke med en stigning som passer til treningsmålene dine. Start gjerne med en moderat stigning og øk gradvis etter hvert som du blir sterkere. Sørg for at underlaget er trygt og egnet for løping.
 2. Oppvarming: Start alltid med en grundig oppvarming før du begynner med intervalltreningen. Gjør 5-10 minutter med lett jogging eller annen kardiovaskulær aktivitet for å øke kroppstemperaturen og forberede musklene dine.
 3. Intervalltrening: Utfør intervalløktene ved å løpe oppoverbakke i en høy intensitet, etterfulgt av restitusjonsperioder. Her er noen eksempler på intervalløkter:
  • Korte intervaller: Løp i en høy intensitet i 30-60 sekunder oppoverbakke, og ta deretter en pause på 1-2 minutter med lett jogging eller gange for å restituere. Gjenta 6-10 ganger.
  • Lange intervaller: Løp oppoverbakke i en moderat til høy intensitet i 2-4 minutter, etterfulgt av en pause på 2-3 minutter med lett jogging eller gange. Gjenta 4-6 ganger.
  • Pyramideintervaller: Start med en kort intervall (f.eks. 30 sekunder), øk deretter varigheten på hvert intervall (f.eks. 1 minutt, 2 minutter) og gå deretter ned igjen til kortere intervaller. Ta pauser mellom hvert intervall etter behov.
 4. Teknikk: Fokuser på riktig teknikk mens du løper oppoverbakke. Hold overkroppen oppreist, bruk armene aktivt for å opprettholde balansen og ta relativt korte, effektive steg. Unngå å overstrakte skritt eller slå hælene hardt i bakken.
 5. Nedkjøling og uttøyning: Avslutt hver treningsøkt med en gradvis nedkjøling ved å jogge eller gå i noen minutter. Etterpå, utfør uttøyningsøvelser for å strekke ut musklene i beina, hoftene og kjernemuskulaturen.
 6. Progresjon: Gradvis øk intensiteten og varigheten på intervallene etter hvert som du blir sterkere og mer komfortabel. Du kan også øke antall repetisjoner eller redusere pausetiden mellom intervallene.
 7. Variasjon: For å unngå platåer og holde motivasjonen oppe, varier treningen din ved å inkludere forskjellige typer motbakker, variasjon i intensitet og forskjellige lengder på intervallene.

Husk å lytte til kroppen din og tilpasse treningen etter dine egne evner og begrensninger.

Relatert: Bli raskere og mer utholdende med løping i motbakker

Treningseffekt i motbakke

Trening i motbakker kan gi flere positive effekter på kroppen din. Her er noen av de viktigste treningseffektene du kan oppnå gjennom motbakketrening:

 1. Styrkeøkning: Motbakker krever betydelig muskelstyrke, spesielt i bena og kjernemuskulaturen. Gjentatt trening i motbakker bidrar til å styrke musklene i beina, inkludert quadriceps, hamstrings, leggmuskler og setemuskler. Kjernemuskulaturen blir også engasjert for å opprettholde balanse og stabilisere kroppen i utfordrende terreng.
 2. Utholdenhet: Motbakketrening bidrar til å forbedre utholdenheten din på flere måter. Det øker hjerte- og lungesystemets kapasitet til å levere oksygen til musklene, og det forbedrer også musklenes evne til å bruke oksygen effektivt. Dette fører til økt aerob utholdenhet og evnen til å opprettholde høy intensitet over lengre tid.
 3. Eksplosivitet og kraft: Løping i motbakker krever eksplosivitet og kraft for å takle den bratte stigningen. Motbakketrening bidrar til å forbedre din evne til å generere kraft og takle rask akselerasjon i løping. Dette kan være nyttig ikke bare i motbakkeløp, men også i andre idretter og aktiviteter som krever rask styrkeutvikling.
 4. Forbrenning av kalorier: Motbakketrening er en intens form for trening som krever mye energi. Løping i motbakker kan øke forbrenningen av kalorier betydelig sammenlignet med løping på flatt terreng. Dette kan være gunstig for vektkontroll og fettforbrenning.
 5. Mental styrke: Motbakketrening kan være utfordrende både fysisk og mentalt. Å overvinne bratte stigninger og takle ubehag kan bidra til å bygge mental styrke, utholdenhet og viljestyrke. Dette kan overføres til andre områder av livet ditt og gi deg økt mental robusthet.
 6. Teknikk og balanse: Løping i motbakker krever god teknikk og balanse for å opprettholde effektiv løping og unngå skader. Motbakketrening gir deg muligheten til å forbedre løpeteknikken din, styrke ankler og føtter, og øke balanse og koordinasjon.

Relatert: Teknikk når du trener for motbakkeløp

Husk at de spesifikke treningseffektene avhenger av intensitet, varighet og frekvens av treningen. Det er også viktig å variere treningen din for å unngå platåer og overbelastningsskader. Konsistens og progressivt økende treningsbelastning er nøkkelen til å oppnå ønskede resultater gjennom motbakketrening.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren