Hvordan trene til halvmaraton?

Hvordan trene til halvmaraton? Hvordan kan du trene til halvmaraton for å fullføre eller løpe på best mulig tid? Få tips og råd for hvordan du kan trene til halvmaraton, og del dine erfaringer med hvordan du trener!

Trene til halvmaraton

Å løpe drøyt 21 kilometer vil kreve at du har gjennomført variert løpetrening, der du har vekslet mellom å løpe med lav, moderat og kanskje hard intensitet. Dersom du har som mål å fullføre halvmaraton, trenger du ikke nødvendigvis å gjennomføre mye trening med moderat og hard intensitet, men det vil like fullt gjøre gjennomføringen enklere. Har du som mål å løpe på en bestemt tid, bør du i tillegg til en ukentlig langtur, veksle mellom intervalltrening, tempotrening og fartslek, i tillegg til annen løpetrening med lav intensitet som du gjennomfører i løpet av en uke.

Bestemme eget formnivå

Vær dønn ærlig med deg selv når du skal vurdere ditt eget formnivå. For finne ditt formnivå er det smart å være utprøvende de første ukene av treningsprogrammet. Hold igjen når du løper økter med høyt intensitet, og juster intensitet og treningsmengde opp eller ned i forhold til dette. Du skal utfordre deg selv og pushe deg på de harde treningsøktene, men det er viktig at du for det meste trener aerobt, det vil si innenfor grensen der muskulaturen din greier å kvitte seg med melkesyre. Husk at alt det du gjør under oppkjøringen til halvmaraton skal føre til progresjon for din løpsform. Hva som er målet ditt med treningen vil være avgjørende for hvordan du skal trene.

Sett deg mål

Uavhengig av om målet ditt «bare» er å fullføre et halvmaraton, eller å løpe på best mulig tid, må du sette deg et mål. Med dette målet i sikte legger du opp treningen. Dersom målet er å fullføre et halvmaraton, kan det hende at du skal ha mer av rolig løping og langturer, og i mindre grad hardere trening. Hvis målet er å løpe på best mulig tid, må du i tillegg ha mer av blant annet tempotrening, progressiv løping og intervalltrening for halvmaraton.

Er du en nybegynner og trenger flere tips og råd for hvordan du skal trene til halvmaraton? Hvilke tips og råd vil du som har løpt halvmaraton tidligere gi for å trene seg opp til halvmaraton?

Om forfatteren

Legg inn kommentar