Hvordan trene til Fjellmaraton

0
642
Hvordan trene til Fjellmaraton
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB.NOGARMIN SOLAR - Oppdag de nye modellene!

Lær mer om hvordan du kan trene til Fjellmaraton for å øke aerob kapasitet og bli raskere, enten du løper halvmaraton eller maraton.

Fjellmaraton – for de tøffe løperne

Umiddelbart kan det synes som om Fjellmaraton ikke er av de meste krevende maraton, det går jo mye ned, men ser du på løypeprofilen, vil du antakelig skifte mening. De som starter helmaraton i Gjendesheim, får en knalltøff stigning på mange kilometer bare etter noen få kilometer. Denne stigningen gjør at de fleste bein blir møre. Deretter venter en lang nedstigning til Bygdin, før du stiger bratt opp til Båtskaret og ned igjen til Beitostølen. De som løper halvmaraton får en enklere reis ved at de starter på toppen og nedstigningen til Bygdin, for så å ta ferden videre til Beitostølen.

Når du skal løpe Fjellmaraton, må du også ha en plan B, og den må du ha, fordi sannsynligheten for at Valdresflya blir stengt er overhengende (som i 2019). Da er start og mål i Beitostølen, både for maraton og halvmaraton. I tillegg til å måtte løpe i sludd og temperaturer ned mot 0, får du om mulig et enda tøffere løp, ved at løperne får stigning store deler av den første halvdelen av løpet, og bare nedover tilbake. Å løpe i nedoverbakke når beina er slitne kan være tøft nok. Å løpe Fjellmaraton vil derfor, enten det er hel eller halv, vil stille store krav til grundige forberedelser i forkant, med tanke på trening med lav, moderat og hard intensitet.

Trene til Fjellmaraton

Når du skal trene til Fjellmaraton bør du gjøre det variert, med intervalltrening, tempotrening, motbakketrening, langturer og annen trening med lav intensitet. Å forberede seg med motbakketrening er helt nødvendig dersom du skal løpe ditt beste Fjellmaraton. Tenk deg start og mål i Beitostølen, uten at du har trent noe særlig i motbakker. Det ville blitt knalltøft. Intervalltrening og tempotrening for Fjellmaraton kan gjøre at du blir raskere og greier å holde et høyere tempo over et lenger tidsrom. I tillegg til motbakketrening, kan du også trene noe på å løpe i nedoverbakker. Du kan spare mye på å forbedre teknikken på løping i nedoverbakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-lifeX-LIFE.NO har alt du trenger til hjemmetrening!

Ukentlige langturer, der du øker lengden på langturene fra uke til uke, er også selvskrevet når du skal løpe Fjellmaraton.

Hvordan trene til Fjellmaraton

Det er lite du får gjort med temperatur og værforhold når du skal løpe Fjellmaraton, annet enn at du trent på å løpe langt i all slags vær, og kler deg etter forholdene. Pass på at du ikke pakker deg inn for godt, slik at du blir for varm. Det skal være litt kjølig når du står på startstreken i Fjellmaraton. Vær fysisk og mentalt godt forberedt når du stiller på startstreken i Fjellmaraton, og ikke minst mentalt forberedt på at det fort kan bli start og mål i Beitostølen.

Relaterte artikler:

Langturer for Fjellmaraton

Tren opp utholdenheten når du løper rolige langturer

Annonse fra X-LIFESchwinn IC7 spinningsykkel er en tøff spinningsykkel fra en av verdens største merkevarer, kjent for sin kvalitet og unike design!