20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvordan trene løping regelmessig

Hvordan trene løping regelmessig. Lær hvordan du kan skape kontinuitet i løpetreningen for å ha en jevn og god formutvikling uten skader.

Skape kontinuitet i løpetreningen

Du er kanskje en «av-og-på-løper», i den forstand at du trener bra i perioder, kanskje i flere måneder. Så kommer det perioder der du har mye å gjøre på jobben, eller at familien krever mer av deg. Da kan det være at det går lenger perioder der du ikke trener løping.

Å skape kontinuitet i løpetreningen, som gjør at du trener løping regelmessig, er viktig for at du skal ha en jevn og god formutvikling som løper. Kontinuitet er også viktig for å forebygge løpeskader.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene løping regelmessig, ved å skape kontinuitet i løpetreningen.

Kontinuitet er viktig når du trener løping

Kontinuitet er nøkkelen til å lykkes med løping. Formen din blir bygd gradvis opp over en lenger periode. Ved å trene jevnt gjennom hele året, vil du sørge for en jevn formutvikling.

Mange løpere går ned på treningen én eller flere ganger i året, og kommer ut av form. Resultatet av å trene løping på denne måten blir at du bruker mesteparten av året på å prøve å komme tilbake til tidligere formnivå. Det leder sjelden til suksess.

Å ha en liten periode der du ikke trener kan være bra, fordi du kan ikke toppe formen gjennom hele året. Men du må unngå å ha for mange og for lange slike perioder, for å holde deg på høyden mentalt og fysisk. Sørg derfor for å gjennomføre rolig løping og alternativ trening i perioder du tar det roligere.

Hvordan skape kontinuitet i løpetreningen

La oss være ærlige. Det vil være perioder der motivasjonen ikke er på topp. Det er også perioder i løpet av år der du er syk, og da skal du ta det rolig. Som vi har vært inne på tidligere vil jobb og familie også kreve sitt. Men alt dette er ikke nødvendigvis synonymt med at du ikke skal trene løping i perioder da andre ting i livet ditt krever sitt. Du er nødt til å skape deg rom for løping.

Finne rom for løping når døgnet har for få timer

Dette er klassisk. Du har ikke tid til å løpe når du har lyst til å løpe, og når du først har tid, har du ikke overskudd (gjerne sent om kvelden når ungene har lagt seg). Dette er en reell problemstilling for veldig mange, og også forståelig. Likevel, dersom du skal ha kontinuitet i løpetreningen din må du finne rom for når du skal løpe.

Trene løping om morgenen

Det er en grunn til at mange liker å løpe tidlig om morgenen. Det har mange fordeler. Du er avslappet og har bygd opp overskuddet etter en god natts søvn. Å løpe om morgenen gir deg også rom for refleksjon og ettertanke, og det er fin måte å legge planer for hva som skal skje resten av dagen.

Løping gjør deg klar i hodet, og du er mer enn klar for starte dagen etter en tidlig løpetur. Etter å ha gjort unna treningsturen er ettermiddagen frigjort, og du trenger ikke stresse med å finne tid til trening i en ellers så tettpakket hverdag.

Likevel, det kan være tøft å etablere en vane på å stå opp tidlig for å løpe en tur. Det hjelper lite at du var topp motivert for å løpe kvelden i forveien. Fristelsen for å trykke på snooze-knappen vil ofte være stor når alarmen går i 5-6 tiden om morgenen.

Fordelen med å trene løping om morgenen er så stor at du bør legge deg i selen for å etablere en vane med å løpe om morgenen. Start med 1-2 dager der du bestemmer deg for å løpe om morgenen, og legg denne løpetreningen til økter som ikke er for harde. Det kan være hardt nok å løpe en kort tur med lav intensitet. Etter hvert når du bli en dreven morgenløper vil du også kunne gjennomføre hardere treningsøkter. La heller ikke disse treningsøktene bli for lange. Se på det som en seier å komme seg ut av døra en tidlig morgen for å løpe en tur. La kroppen og hodet bestemme hvor hardt og hvor langt.

Etter noen uker og måneder vil du etter hvert bli avhengig av å løpe om morgenen, og du har gjort unna treningen før de andre har stått opp!

Trene løping når motivasjonen ikke er på topp

Det vil komme perioder da motivasjonen for å komme seg ut å trene løping ikke er på topp. Du har mest lyst til å ligge på sofaen, og har i hvert fall ikke lyst til å løpe. Når du har slike perioder, kan det være smart å frigjøre seg fra treningsprogrammet du følger. Ha som mål å komme deg ut for å løpe på de vanlige tidspunktene, men løp bare så lenge du føler for det, selv om det er bare snakk om noen få minutter. Bestem deg for å løpe i 10 minutter, og kjenn etter hvordan du føler deg etter det. Er det nok, skal du være fornøyd med det. Orker du mer, helt fint!

Å trene løping når motivasjonen ikke er på topp er enklere når du frigjør deg fra intervalltrening eller annen løpetrening som vil kreve mye av deg. Det vil ikke ta lang tid før motivasjonen er tilbake, og ved å trene litt, har du bidratt til å skape kontinuitet i løpetreningen.

Trene løping i ferier

Å trene løping i ferier høres i utgangspunktet ut som noe som enkelt kan gjennomføres. Du har jo fri! Likevel er det mange som tar et hvileskjær eller ti i løpet av noen late ferieuker. Det er det ingen grunn til. Planlegg når du kan trene løping, og gjør avtaler med familien, slik at løpetreningen ikke kommer i veien for andre aktiviteter. Det beste er kanskje også her å trene løping om morgenen.

Trene løping etter sykdom

Det kan være hardt å komme i gang med løping etter lenger sykdomsperioder, og det er viktig at du starter opp igjen løpingen på kroppens premisser. Ta det alltid rolig de første treningsøktene, og ikke løp for langt. Du bør sette av noen uker for gradvis å bygge deg opp igjen etter en sykdomsperiode.

Sykdom vil uansett føre til et avbrekk i treningsprogrammet ditt, og du må ta den tiden det tar for å komme seg igjen.

Hvordan trene løping regelmessig

Å trene løping regelmessig er viktig både med tanke på en jevn og god formutvikling og for å forebygge skader. Å slippe seg ned igjen formmessig, for deretter å ta skippertak for å komme tilbake til ønsket formnivå, kan være synonymt med skader når kroppen blir påført for hard belastning, for raskt.

Planlegg når du skal trene løping, så har du kommet et langt stykke på vei når det gjelder å trene løping regelmessig. Innarbeid en rutine på å trene løping om morgenen, og du har frigjort resten av dagen. Se heller på feriene som en periode der du faktisk har mulighet til å trene mer. Planlegg løpetreningen sammen med familien, slik at treningen ikke kolliderer med familieaktiviteter.

Relaterte artikler:

Hvordan bli en god løper

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!