Hvordan trene bakkeintervall på mølle

Denne artikkelen gir deg en detaljert veiledning for å få mest mulig ut av denne treningsformen. Vi undersøker fordelene med bakkeintervall, gir deg tips til forskjellige intervalløkter.

Vil du forbedre kondisjon, styrke og løpeteknikk på en effektiv måte? Da er bakkeintervall på mølle et perfekt valg! Denne artikkelen gir deg en detaljert veiledning for å få mest mulig ut av denne treningsformen. Vi undersøker fordelene med bakkeintervall, gir deg tips til forskjellige intervalløkter, og forklarer hvordan du velger riktig stigning og fart.

Trene motbakkeintervaller på tredemølle

Kanskje har du en tredemølle hjemme, eller du har tilgang til tredemølle gjennom et treningsstudio. Å trene på tredemølle kan være et godt supplement til løpetreningen du gjennomfører ute. Spesielt når det er vinter og glatt og kaldt ute, kan intervalltrening på mølle være et godt alternativ. For å trene bakkeintervaller på mølle, må du ha tredemølle du kan legge inn stigning på mellom 5-15 prosent, for å simulere en bakke du kan trene intervaller i. Pass på at du ikke stiller mølla så bratt at du øker risikoen for å falle. Dette er spesielt viktig når du skal av tredemølla etter et intervall. Husk at du mister frasparket når du trener bakkeintervaller på mølle. Å løpe på mølle generelt vil gjøre at du bruker leggmuskulaturen enn hvis du løper ute. For å kompensere for dette bør du legge inn styrkeøvelser på legger, eksempelvis ved å gjennomføre tåhev i ribbe eller trapp. Det beste er kanskje å kombinere løping på mølle med løping ute.

Fordeler med bakkeintervall på mølle

 • Økt kondisjon: Bakkeintervall er en effektiv måte å forbedre din kardiovaskulære form på. Du trener hjertet og lungene til å pumpe mer effektivt, noe som gir deg bedre utholdenhet.
 • Størkere beinmuskulatur: Å løpe i motbakke aktiverer i større grad musklene i bena, inkludert quadriceps, hamstrings og glutes. Dette gir deg sterkere og mer veltrente bein.
 • Forbedret løpeteknikk: Bakkeintervall kan hjelpe deg å forbedre løpeteknikken din. Du tvinges til å løpe med høyere frekvens og bedre kroppsholdning, noe som kan gi deg en mer effektiv og skånsom løpestil.
 • Variert trening: Bakkeintervall er en god måte å bryte opp monotonien i treningen din. Det gir deg en ny utfordring og kan være en morsom måte å trene på.

Ulike intervalløkter

Det finnes mange forskjellige intervalløkter du kan prøve på mølle. Her er noen eksempler:

 • Kort intervall: Løp i 30 sekunder med høy intensitet i motbakke, etterfulgt av 30 sekunder pause. Gjenta 10-15 ganger.
 • Langt intervall: Løp i 1-2 minutter med høy intensitet i motbakke, etterfulgt av 1-2 minutter pause. Gjenta 5-8 ganger.
 • Pyramideintervall: Start med 1 minutt i motbakke, etterfulgt av 1 minutt pause. Øk gradvis lengden på intervallene til du når 4 minutter, og reduser deretter gradvis lengden på intervallene til du er tilbake til 1 minutt.

Velg riktig stigning og fart

Stigningen du velger avhenger av din kondisjon og formål med treningen. For nybegynnere kan det være lurt å starte med en stigning på 2-3%. Etterhvert som du blir mer trent, kan du øke stigningen til 5-10% eller mer.

Farten du løper med skal være høy nok til at du blir skikkelig andpusten, men ikke så høy at du ikke klarer å holde intervallene. Du skal kunne føre en samtale i pausene mellom intervallene.

Tips for å få mest mulig ut av treningen

 • Varm godt opp før du starter. Løp lett i 5-10 minutter på flat mark.
 • Hold en god løpeteknikk. Hold ryggen rett, skuldrene avslappet og blikket fremover.
 • Lytt til kroppen din. Ta pauser hvis du trenger det, og stopp hvis du føler smerte.
 • Varier treningen din. Prøv forskjellige intervalløkter og stigninger.

Hvordan trene bakkeintervaller på tredemølle?

Still først inn mølla på ønsket stigning. Helningen på mølla skal være bratt, men ikke for bratt slik at du ikke får til et skikkelig steg når du løper. Prøv deg fram med hvilke fart du skal ha når du løper bakkeintervaller i forskjellige lengder. Trene bakkeintervaller med en varighet på alt fra 30 sekunder til 2 minutter, litt avhengig av hva du trener for. Gå rolig på mølle tilsvarende halve tiden tok å løpe intervallet. Alternativ kan du hvile med beina på hver side av båndet.

Forberedelser og sikkerhet

Før du hopper på møllen og starter med bakkeintervall, er det noen ting du bør huske på:

Oppvarming:

En god oppvarming er viktig for å unngå skader og forberede kroppen på den harde treningen. Start med å gå eller jogge lett i 5-10 minutter på flat mark. Deretter kan du gjøre noen dynamiske oppvarmingsøvelser, som armcirkler, knebøy og utfall.

Sko og klær:

Bruk komfortable sko som gir god støtte og demping. Klærne skal være lette og pustende, slik at du ikke blir for varm.

Vann og drikke:

Husk å drikke rikelig med vann før, under og etter treningen. Dehydrering kan føre til svimmelhet, hodepine og redusert ytelse.

Sikkerhet:

Hold deg fast i rekkverket på møllen hvis du føler deg ustødig. Stopp umiddelbart hvis du føler smerte eller ubehag.

Variasjon og progresjon

For å unngå kjedsomhet og platå i treningen, er det viktig å variere intervalløktene dine. Du kan variere:

 • Stigning: Prøv forskjellige stigninger for å utfordre musklene dine på forskjellige måter.
 • Fart: Varier farten mellom intervallene for å utfordre både kondisjon og styrke.
 • Lengde på intervallene: Prøv kortere og lengre intervaller for å variere intensiteten på treningen.
 • Pauser: Varier lengden på pausene mellom intervallene for å justere vanskelighetsgraden.

Etterhvert som du blir mer trent, kan du øke vanskelighetsgraden på intervalløktene dine. Du kan:

 • Øke stigningen
 • Øke farten
 • Forlenge intervallene
 • Forkorte pausene

Tips for å holde motivasjonen oppe

 • Finn en treningspartner: Å trene med en venn kan gjøre treningen morsommere og mer motiverende.
 • Sett deg mål: Sett deg konkrete mål for treningen din, for eksempel å løpe et bestemt antall kilometer i uken eller å forbedre tiden din på en intervalløkt.
 • Hør på musikk eller en podcast: Å lytte til musikk eller en podcast kan hjelpe deg å holde fokus og motivasjon under treningen.
 • Belønn deg selv: Gi deg selv en liten belønning etter en hard treningsøkt, for eksempel en god middag eller en varm dusj.

Konklusjon

Bakkeintervall på mølle er en effektiv og morsom måte å forbedre kondisjon, styrke og løpeteknikk på. Ved å følge tipsene i denne artikkelen kan du få mest mulig ut av treningen din og nå dine mål.

Relatert: Løping på tredemølle om vinteren

Relatert: Effektiv trening på tredemølle for nybegynnere

Relatert: Jogging på tredemølle

Relatert: Intervall på tredemølle

Referanesr

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar