20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

FÅ RABATTKODE OG 10% EKSTRA I RABATT!

Hvordan trene 4×4 intervalltrening

Hvordan trene 4×4 intervalltrening. Lær mer om hvordan du bør trene 4×4 intervall for å ha best mulig treningseffekt og redusere risikoen for skader.

4×4 intervalltrening

4×4 intervaller er intervalltrening der du gjennomfører 4 repetisjoner med en varighet på 4 minutter. Hvor lange pauser du trenger mellom hvert intervall avhenger av hvor hardt du trener 4×4 intervall, men pausene bør ikke være lenger enn 60-90 sekunder, for at pulsen ikke skal gå helt ned.

Hvordan du bør gjennomføre 4×4 intervalltrening

NTNU gir råd om å trene 4×4 intervalltrening med 85-95 prosent av makspuls. Trener du med denne intensiteten vil du trene mesteparten av tiden i sone 5, som er anaerob trening. Dette er ikke å anbefale fordi konsentrasjonen av melkesyre vil raskt bli så stor at du blir tvunget til å sette ned farten, noe som vil gå utover kvaliteten på treningsøkta. Du bør heller gjennomføre 4×4 intervalltrening progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis gjennom hele intervallet, og fra ett intervall til det neste. Når du trener intervall progressivt, vil du få bedre effekt ut av intervalltreningen, redusere risikoen for skader og ha mer å gå på også etter intervalltreningen. Pausene kan også være kortere enn det NTNU anbefaler, 60-90 sekunder aktiv hvile. Ved trene 4×4 progressivt vil du også redusere tiden du bruker restitusjon i etterkant av intervalltreningen, fordi du i mindre grad har opphopning av avfallsstoffer i muskulaturen.

Hvordan trene 4×4 intervalltrening

Det er uvisst hvorfor NTNU anbefaler 4×4 intervalltrening med 85-95 prosent av makspuls, også for nybegynnere. Å trene med tilnærmet maksimal intensitet er sjelden gøy og lite motiverende, og øker også risikoen for at skader blant løpere, og spesielt blant nybegynnere som ikke er vant til denne belastningen. Hvis du derimot gjennomfører 4×4 intervall progressivt, får du en mer jevn fordeling med tanke på intensitet, reduserer risiko for skader, og restituerer raskere i etterkant av intervalltreningen.

Relaterte artikler:

4×4 intervall for nybegynnere

4×4 intervall for løpere

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!