Hvordan ta vare på kantareller

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Kantareller er en populær type sopp som mange ønsker å ta vare på for å kunne nyte dem senere. Lær hvordan du skal ta vare på kantareller.

Hvordan oppbevare nyplukket kantarell?

Etter å ha plukket kantarellene, bør du oppbevare dem på en måte som opprettholder deres friskhet og kvalitet:

 1. Vent med rengjøring: Unngå å rengjøre kantarellene umiddelbart etter plukking, da fuktighet kan fremskynde forråtnelse. Rengjør dem heller rett før du skal bruke eller konservere dem.
 2. Bruk en kurv eller papirpose: Oppbevar kantarellene i en kurv, en papirpose eller en pustende plastpose. Dette bidrar til å unngå kondensering som kan føre til forråtnelse.
 3. Unngå tett emballasje: Ikke bruk tette plastposer, da de kan føre til fuktighetsopphopning og forringelse av kvaliteten.
 4. Hold dem kjølig: Oppbevar kantarellene i kjøleskapet for å bremse nedbrytningen. Legg dem i den kjøligste delen av kjøleskapet, fortrinnsvis i en kurv eller på et papirhåndkle for å absorbere overflødig fuktighet.
 5. Bruk snarest: Kantarellene er ferskest og best innen kort tid etter plukking. Prøv å bruke dem innen 1-2 dager for å oppnå optimal smak og kvalitet.

Ved å følge disse tipsene kan du forlenge levetiden til nyplukkede kantareller og sikre at de holder seg friske og deilige til bruk.

Relatert: Hvordan behandle kantareller før frysing

Skal kantarell forvelles?

Forvelling av kantareller før konservering er en valgfri prosess som noen velger å gjøre av forskjellige grunner. Forvelling innebærer å koke kantarellene raskt i kokende vann i en kort periode, etterfulgt av kjøling i isvann. Her er noen grunner til hvorfor folk velger å forvelle kantareller:

 1. Bevaring av farge og smak: Forvelling kan hjelpe med å bevare den naturlige fargen og smaken til kantarellene, spesielt når de blir konservert på andre måter som frysing eller sylting.
 2. Drepe mikroorganismer: Den korte kokingen kan bidra til å drepe eventuelle skadelige mikroorganismer, som bakterier eller gjærsopper, som kan være til stede på overflaten av soppen.
 3. Fjerning av bitterhet: Noen kantareller kan være bitre, spesielt når de er rå. Forvelling kan bidra til å redusere bitterheten.
 4. Redusering av enzymaktivitet: Enzymaktivitet kan føre til kvalitetsendringer og forråtnelse over tid. Forvelling kan inaktivere en del av enzymene, noe som kan forlenge holdbarheten.
 5. Konsistens: Forvelling kan endre kantarellenes konsistens litt, og noen mennesker foretrekker teksturen etter forvelling.

Det er viktig å merke seg at forvelling ikke alltid er nødvendig, spesielt hvis du planlegger å bruke kantarellene relativt raskt eller hvis du fryser dem direkte etter plukking. Hvis du velger å forvelle, bør du bare koke kantarellene i 1-2 minutter og deretter raskt kjøle dem ned i isvann for å stoppe kokeprosessen. Dette kan bidra til å bevare smak, farge og tekstur på best mulig måte.

Relatert: Når er det kantarell sesong

Hvordan ta vare på kantareller?

Her er noen trinn du kan følge for å ta vare på kantareller på best mulig måte:

 1. Rengjøring: Først og fremst er det viktig å rengjøre kantarellene forsiktig. Bruk en myk børste eller en fuktig klut for å fjerne eventuell skitt eller rusk. Unngå å skylle dem under vann, da dette kan gjøre dem bløte.
 2. Klipping: Bruk en kniv eller saks for å klippe kantarellene rett over bakken eller stammen. Unngå å rive dem opp med røttene, da dette kan skade soppen og forhindre videre vekst.
 3. Sortering: Sorter kantarellene etter størrelse og tilstand. Plukk ut de som er modne, faste og uten tegn til skade eller forråtnelse. Mindre og skadede kantareller kan spises umiddelbart eller brukes i matlagingen.
 4. Tørking: En vanlig måte å ta vare på kantareller på er å tørke dem. Skjær kantarellene i mindre biter og spre dem jevnt utover en tørkerist eller et brett. Tørk dem ved lav temperatur (rundt 40-50°C) i ovnen eller bruk en matdehydrator. Dette kan ta flere timer avhengig av størrelsen på kantarellene. De er ferdige når de er sprø og har ingen fuktighet igjen.
 5. Frysing: En annen måte å konservere kantareller på er å fryse dem. Rens, vask og kutt kantarellene etter behov. Deretter kan du blanchere dem ved å koke dem raskt i kokende vann i 1-2 minutter og deretter umiddelbart avkjøle dem i isvann. Dette hjelper til med å bevare smaken og teksturen. Tørk dem grundig før du legger dem i fryseposer eller beholdere for frysing.
 6. Konservering: Du kan også konservere kantareller ved å sylte eller lage soppkompott. Dette innebærer vanligvis å tilberede kantarellene med eddik, sukker, krydder og andre smakstilsetninger, deretter koke dem og plassere dem i steriliserte glass.

Husk å alltid følge nøye med på kvaliteten til kantarellene du har tatt vare på. Hvis du ser tegn til mugg, fuktighet eller forråtnelse, bør du kaste dem for å unngå helseproblemer.

Relatert: Hvor lang tid bruker kantarell på å vokse

Rengjøring

Rengjøring av kantareller er viktig for å fjerne skitt, rusk og eventuelle insekter som kan ha festet seg til soppen. Her er trinnene du kan følge for å rengjøre kantareller på riktig måte:

 1. Bruk en myk børste: En myk børste er det beste verktøyet for å rengjøre kantareller. Bruk en børste med myke buster for å forsiktig børste bort skitt og smuss fra soppen. Dette bidrar til å bevare teksturen og unngå å gjøre soppen bløt.
 2. Tørk med en fuktig klut: Du kan også bruke en fuktig, ren klut til å tørke av kantarellene. Gni forsiktig over soppen for å fjerne smuss. Pass på at kluten ikke er for våt, da dette kan gjøre soppen fuktig.
 3. Unngå å skylle under vann: Å skylle kantareller under rennende vann er ikke anbefalt, da soppen er porøs og kan absorbere vann, noe som kan påvirke smak og tekstur. Dette kan også føre til at soppen blir bløt.
 4. Fjern eventuelle insekter: Inspekter kantarellene nøye mens du rengjør dem. Hvis du ser noen insekter eller larver, fjern dem forsiktig med børsten eller kluten.
 5. Trim eventuelle dårlige deler: Hvis du kommer over deler av kantarellene som er skadet, skitne eller misfargede, kan du forsiktig trimme bort disse delene med en kniv.

Husk at målet med rengjøringen er å fjerne skitt og eventuelle fremmedlegemer uten å påvirke kantarellenes struktur eller smak negativt. Når du har rengjort kantarellene, er det opp til deg å bestemme om du vil tilberede dem umiddelbart, tørke dem, fryse dem eller konservere dem på annen måte.

Relatert: Hvordan tørke kantareller

Klipping

Når du plukker kantareller, er det viktig å klippe dem riktig for å sikre at soppen kan vokse igjen i fremtiden og opprettholde økosystemet der de vokser. Her er trinnene du bør følge når du klipper kantareller:

 1. Bruk en skarp kniv eller saks: Ha alltid med deg en skarp kniv eller saks når du går sopptur. Dette hjelper deg med å klippe kantarellene på en ren måte som minimerer skade på soppen og omgivelsene.
 2. Klipp rett over bakken: Når du har funnet en kantarell, bør du plassere kniven eller saksen like over bakken eller stammen, der soppen kommer opp fra jorden. Klipp forsiktig stammen uten å grave opp eller forstyrre røttene.
 3. Unngå å rive opp: Ikke riv kantarellene opp fra bakken med hånden, da dette kan skade røttene og forstyrre veksten. Å rive opp soppen kan også etterlate jord og rotrester som kan forringe kvaliteten på de gjenværende kantarellene.
 4. Vær selektiv: Plukk bare kantareller som er fullt utviklet og modne. Unngå å plukke veldig små eller umodne eksemplarer, da disse trenger tid til å vokse og bidra til soppbestanden.
 5. Ikke overplukk: For å opprettholde soppepopulasjonen, er det viktig å ikke overplukke på ett sted. La noen kantareller stå igjen for å kunne spre sporer og bidra til veksten i fremtiden.

Husk at høsting av kantareller skal gjøres med omtanke for naturen og økosystemet. Plukk med respekt for soppens livssyklus og forlat området slik du fant det, uten synlige spor etter plukkingen. Dette bidrar til å sikre at kantarellene og andre organismer kan fortsette å trives i området.

Relatert: Hvor finner man kantareller

Sortering

Når du har samlet kantareller, er det lurt å sortere dem for å velge ut de beste eksemplarene til matlaging eller konservering. Her er noen trinn du kan følge når du sorterer kantareller:

 1. Inspeksjon: Ta en nøye titt på hver kantarell for å vurdere tilstanden deres. Se etter tegn på skade, forråtnelse eller insektangrep. Velg de kantarellene som ser friske, faste og modne ut.
 2. Størrelse: Sorter kantarellene etter størrelse. Noen oppskrifter kan kreve mindre eller større kantareller, så det kan være lurt å ha forskjellige størrelser tilgjengelig.
 3. Fargen: Kantareller kan variere i farge, fra lyse gule til dypere oransje. Velg kantareller med en jevn og levende farge, da dette ofte indikerer god kvalitet.
 4. Fasthet: Føl på kantarellene for å vurdere fastheten. De bør være faste og sprø når du trykker forsiktig på dem. Unngå kantareller som føles myke eller visne.
 5. Unngå dårlige eksemplarer: Hvis du finner kantareller med tegn på forråtnelse, mugg eller insektangrep, bør du kaste dem. Dårlige kantareller kan påvirke kvaliteten og smaken på resten av kantarellene du har samlet.
 6. Separasjon av typer: Noen ganger kan det være flere typer kantareller i samme område. Hold de forskjellige typene adskilt hvis du ønsker å bevare deres individuelle smaker og teksturer.
 7. Behandling av mindre eller skadede kantareller: Kantareller som er mindre eller har mindre skader kan fortsatt være brukbare. Du kan bruke dem i mindre stykker i matlagingen, tørke dem eller inkludere dem i sauser og gryteretter.

Når du har sortert kantarellene, er du klar til å tilberede dem umiddelbart, tørke dem, fryse dem eller konservere dem etter preferanse.

Relatert: Hvor vokser kantareller

Tørking

Tørking er en flott måte å konservere kantareller slik at du kan nyte dem i fremtiden, spesielt når soppsesongen er over. Tørket kantarell kan brukes i supper, sauser, risretter og andre retter for å tilføre en intens smak av skogen. Her er trinnene for å tørke kantareller:

 1. Rengjøring og sortering: Begynn med å rengjøre og sortere kantarellene som beskrevet tidligere. Fjern skitt, smuss og eventuelle skadede deler.
 2. Kutt i mindre biter: Skjær større kantareller i mindre biter. Dette vil bidra til en jevn tørkeprosess og redusere tørketiden.
 3. Forvelling (valgfritt): Noen velger å forvelle kantarellene før tørking. Dette innebærer å koke dem raskt i kokende vann i 1-2 minutter og deretter avkjøle dem raskt i isvann. Forvellingen hjelper til med å bevare fargen og smaken, samtidig som den dreper eventuelle skadelige mikroorganismer.
 4. Tørking: Du kan tørke kantarellene på flere måter:a. Ovn: Fordel kantarellene jevnt utover et bakepapir eller en tørkerist på en bakeplate. Tørk dem ved lav temperatur, vanligvis rundt 40-50°C. Døren på ovnen kan holdes litt åpen for å tillate fuktighet å slippe ut. Tørketiden kan variere, men det kan ta flere timer til en dag eller mer, avhengig av størrelsen på kantarellene og ovnens effektivitet. Kantarellene er ferdige når de er sprø og har ingen fuktighet igjen.b. Matdehydrator: Hvis du har en matdehydrator, kan du bruke denne til å tørke kantarellene. Følg produsentens instruksjoner for tørking av sopp.
 5. Oppbevaring: Etter tørking, la kantarellene avkjøles helt før du overfører dem til lufttette beholdere, vakuumseglende poser eller glasskrukker. Oppbevar dem på et kjølig, mørkt sted, helst vekk fra direkte sollys. Tørkede kantareller kan holde seg i flere måneder til ett år, avhengig av forholdene.

Når du skal bruke de tørkede kantarellene, kan du gjenopplive dem ved å bløtlegge dem i varmt vann i ca. 20-30 minutter før du tilsetter dem i retten din. Vannet som brukes til bløtleggingen kan også være en flott tillegg til sauser og buljonger på grunn av sin rike smak.

Frysing

Frysing er en annen effektiv måte å konservere kantareller på. Her er trinnene du kan følge for å fryse kantareller:

 1. Rengjøring og sortering: Begynn med å rengjøre og sortere kantarellene som beskrevet tidligere. Fjern skitt, smuss og eventuelle skadede deler.
 2. Kutt i passende størrelse: Du kan velge å kutte kantarellene i mindre biter, eller du kan fryse dem hele, avhengig av hvordan du planlegger å bruke dem senere.
 3. Forvelling (valgfritt): Som med tørking, kan du velge å forvelle kantarellene før frysing. Forvelling innebærer å koke kantarellene i kokende vann i 1-2 minutter og deretter avkjøle dem raskt i isvann. Dette kan bidra til å bevare smak og tekstur.
 4. Frysing: Når kantarellene er forberedt, kan du fryse dem på følgende måter:a. Individuell frysing: Legg de kuttete eller hele kantarellene på en brett eller plate og sett dem i fryseren i noen timer. Dette kalles «individuell frysing». Når kantarellene er delvis frosne, kan du overføre dem til fryseposer eller beholdere. Denne metoden bidrar til å forhindre at kantarellene klistrer seg sammen i fryseposen.b. Porsjonsvis frysing: Hvis du vet at du vil bruke kantarellene i bestemte mengder, kan du fordele dem i porsjonspakker før frysing. Pakk dem inn i fryseposer eller beholdere og trykk ut luften så mye som mulig før du forsegler.
 5. Merk og dater: Husk å merke fryseposene eller beholdere med datoen for frysing. Dette hjelper deg med å holde oversikt over hvor lenge kantarellene har vært i fryseren.
 6. Oppbevaring: Oppbevar kantarellene i fryseren ved en temperatur på 0°C eller lavere. Kantareller kan fryses i flere måneder, men for best kvalitet anbefales det å bruke dem innen 6-12 måneder.

Når du er klar til å bruke de frosne kantarellene, kan du tilsette dem direkte i matlagingsprosessen uten å tine dem først. Dette gjør det enkelt å tilføre den deilige smaken av kantareller til ulike retter.

Konservering

Du kan også konservere kantareller på ulike måter for å bevare dem over lengre tid. Her er noen metoder for å konservere kantareller:

 1. Sylting: Sylting innebærer å konservere kantarellene i en blanding av eddik, sukker, krydder og eventuelt andre smakstilsetninger. Her er trinnene:a. Rengjør og forvill kantarellene om ønskelig. b. Kok opp en syltelake av eddik, vann, sukker og krydder (som pepperkorn, laurbærblad, etc.). c. Tilsett kantarellene i laken og kok dem i noen minutter. d. Fyll steriliserte glass med kantareller og syltelake. Forsikre deg om at kantarellene er helt dekket av laken. e. Forsegl glassene og la dem kjøle seg ned før du oppbevarer dem på et kjølig og mørkt sted.
 2. Innfrysing i olje: Du kan også fryse kantareller i olje. Dette gir deg både de frosne kantarellene og en smaksrik olje som du kan bruke i matlagingen. Her er trinnene:a. Rengjør og forvill kantarellene om ønskelig. b. Stek kantarellene lett i en panne for å fjerne noe av fuktigheten. c. Avkjøl kantarellene helt. d. Legg kantarellene i isbitformer eller små beholdere. e. Hell olje (for eksempel olivenolje) over kantarellene slik at de er dekket. f. Frys formene eller beholderne. Når de er frosne, kan du overføre de oljeklare kantarellbitene til en frysepose eller en større beholder.
 3. Tilberedning av soppkompott: Lag en soppkompott ved å tilberede kantarellene sammen med løk, urter, smør og krydder. Her er trinnene:a. Rengjør og forvill kantarellene om ønskelig. b. Stek løk og kantareller i smør til de er myke. c. Tilsett urter og krydder etter smak. d. La kompotten avkjøles. e. Fyll steriliserte glass med soppkompott og forsegl dem. f. Oppbevar glassene i kjøleskapet for korttidslagring eller i fryseren for lengre oppbevaring.

Husk alltid å følge gode hygieneprinsipper og forsikre deg om at alle beholdere og utstyr du bruker til konservering er rene og tørre.

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren