Hvordan starte opp med trening

Hvordan starte opp med trening. Lær mer om hvordan starte opp trening når du har liten eller ingen erfaring med trening fra før av.

Begynne med trening

Du har kanskje allerede hatt planer om å starte opp med trening, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang. Kanskje er du usikker på hva slags trening som passer for deg, og med hvilken intensitet du skal trene. Kanskje sliter du med motivasjon for å starte opp med trening. Uansett hva som er dine motiv for å starte opp med trening og hvilket formnivå du er på, finnes det metoder som vil få deg raskt i gang, og sikrer at du får en jevn og god formutvikling med redusert risiko for skader.

Hvordan starte opp med trening som er motiverende

Det finnes mange måter du kan trene for å bli i god form, og du må finne en treningsform som passer for deg. Hold alle muligheter åpne. Det kan være trening som du ikke fordra nå kan være treningen du får en lidenskap for på sikt. Du må gjøre en avveining på hvilken trening som kan motivere deg, hvor effektiv trening dette er, og om du ser et potensial i å fortsette med denne treningen på sikt.

Hvordan begynne med trening med utgangspunkt i eget formnivå

Du må starte her og nå med det formnivået du har. Betyr det at du greier å jogge 500 meter, helt fint. Å starte med utgangspunkt i eget formnivå kan være helt avgjørende for en optimal formutvikling, og for at du skal unngå skader. Blant nybegynnere er det vanlig å starte opp med for mye trening som er for hard, for raskt. Konsekvensen av å trene slik kan ofte bli at motivasjonen stuper, formen blir ikke bedre, og i verste fall pådrar du deg skader. Hvem blir vel motivert av å trene hardt hele tiden og at formen ikke blir bedre? Du må la kroppen få en gradvis tilvenning til økt treningsmengde og intensitet, slik at du hele tiden tåler treningsbelastningen. Det vil kreve tålmodighet av deg, men er du det, vil det du får igjen med tanke på en god formutvikling være verdt det.

Hvordan starte opp med trening som er variert

Variasjon er nøkkelen til en god formutvikling, og for at du skal greie å holde på motivasjonen. Om ønskelig kan du variere mellom ulike treningsformer, eksempelvis løping, sykling, svømming eller andre former for trening. Velger bare løping, der det viktig at du varierer med hva du trener av løping, hvor og med hvilken intensitet. Variert trening kan bidra til at du belaster forskjellig og unngår lengst mulig at formkurven flater ut.

Hvordan begynne med trening med nok restitusjon

Restitusjon er på mange måter like viktig som treningen du gjennomfører. Planlegg når du skal restituere, på lik linje med treningen du gjennomfører. Gjennomføre også restitusjon når du føler du trenger det. Tilstrekkelig restitusjon gjør kroppen sterkere og klar for neste treningsøkt, og er helt avgjørende for å redusere risikoen for skader.

Hvordan starte opp med trening

Du må først komme deg over dørstokken. Planlegging av hvordan du skal gjennomføre trening er viktig, men det aller viktigste du bør gjøre først er å komme deg ut. Den første tiden er det derfor ikke så viktig hva du trener og hvordan, men at du skal komme i gang med trening.

Relaterte artikler:

Trening for nybegynnere

Motiverende trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar