Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvordan snakke med barn om overvekt

“Er jeg feit?” Det er tre ord ingen foreldre vil høre. Lær mer om hvordan du skal snakke med barnet ditt om overvekt.

Hvordan snakke med barn om overvekt?

Sannheten er at de fleste barn tenker på vekt. Jenter så små som 6 år bekymrer seg for å være å være fete. Og forskning viser at de fleste tenårings- og tenåringsgutter er bekymret for hvordan de ser ut. Enten barnet ditt er overvektig eller bare tror at hun har et vektproblem, er det en vanlig bekymring. Og som forelder kan det være en vanskelig ting å ta opp.

Uansett barns størrelse, er det mange måter du kan snakke om vekt på uten å skade følelsene til barnet, og hjelpe han eller henne med å finne måter å være sunn på.

Her er seks smarte strategier alle foreldre bør vite.

Ikke lag store diskusjoner

Hvis barnet ditt kommer til deg og vil ha en lang diskusjon, flott. Men mesteparten av tiden, kommer det litt etter litt. Og det er OK. Ikke gjør for mye ut av ting. Barn liker det når de føler at de kan lede samtalen. Det stemmer også hvis du mistenker at barnet ditt er overvektig.

Bytt uttalelser med spørsmål

Instinktet ditt kan være å berolige barnet ditt. Men utsagn som “Du er fin akkurat som du er” og “Alle er forskjellige” kan føles falskt for barna. Selv om du tror på det, er det ikke spesifikt for deres situasjon. En bedre tilnærming? Spør barnet heller hvordan det føler om vekten sin, eller hvorfor han eller hun tenker på det. Mange ganger vil ikke barn si hva de føler før du spør, Lytt til hva de sier, og still flere spørsmål. Svaret deres kan fortelle deg hvordan du kan fortsette samtalen.

Det riktige spørsmålet kan også føre deg til andre problemer, som for eksempel mobbing. Det er også nyttig å spørre barnet ditt om hva han eller hun mener vil hjelpe for å føle seg bra med seg selv. Du kan for eksempel si: “Hvordan tror du at du kan bli sunnere?” og “Hva kan vi gjøre som familie for å ta bedre matvalg?”

Vei ordene dine

Enten barnet ditt er 6 eller 16 år, kan vektrelaterte uttalelser skade følelsene, selv om du ikke mener det slik. Unngå å bruke ord som “overvekt” eller “fedme”. I stedet bør du snakke om helse, og si ting som “å være sunn er viktig”, og “La oss snakke om hvordan du kan ha det bra”. Av samme grunn kan du unngå å kalle barna “fete”, “tynne” eller andre uttrykk som går på deres utseende. Forsøk å begrense å snakke om ditt eget utseende – eller andre mennesker sitt utseende. Hvis du snakker mye om å slanke deg eller bekymrer deg for kalorier eller fett ved måltider, er det mer sannsynlig at barna dine bekymrer seg for sine egne kropper. Og det er tilfelle, uansett hvor mye de veier.

Gjør helse til en familieanliggende

Samtaler med et barn om vekt kan være tøffe for alle foreldre. Men husk at det du sier ikke betyr så mye som det du gjør. Hvis barnet ditt har et vektproblem, er den beste måten å hjelpe barna å bli sunne ikke å snakke, det er å få hele familien til å forsøke å leve sunnere. Se etter morsomme måter å bringe helse hjem på. Ta for eksempel barna dine med og lag sunne måltider sammen, og finn måter å gjøre alle aktive hver dag. Det har ikke noe å si om ett av barna dine er overvektige og et annet ikke. Hele familien skal jobbe sammen for en sunn livsstil.

Vær positiv

Barnet ditt ønsker å bli akseptert av vennene sine, og krever din oppmerksomhet og godkjennelse også. Finn måter å feire daglige seire og sunne valg på. Bare sørg for at de ikke er knyttet til tallene på vekten, klesstørrelsen eller andre mål på hvordan hun ser ut. Du kan for eksempel si: “Det er flott at du velger et eple til en matbit”, eller “Jeg elsker det når vi sykler sammen. Akkurat som du kanskje svarer bedre til en sjef som berømmer deg, svarer barn på en positiv holdning. Hold deg til det, og vis henne at du er der for barnet, uansett hva.

Søk profesjonell hjelp

Er du usikker på hvordan du kan hjelpe barnet ditt? Snakk med en profesjonell om de riktige grepet du må ta. For råd om mat og ernæring, finn en pediatrisk kostholdsekspert. Du kan også be barnets lege eller det lokale barnesykehuset om å anbefale rådgivningstjenester og andre ressurser som kan hjelpe barn til å leve sunt.

Relaterte artikler:

Hvorfor er fysisk aktivitet viktig for barn

Hvorfor er det viktig med fysisk aktivitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE