OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK20


20-50% RABATT!


Hvordan sjekke prostata

En lege kan gi råd om de viktigste metodene for screening for prostatakreft. Lær mer om tester du kan utføre for å sjekke prostata.

Hvordan sjekke prostata?

En lege kan gi råd om de viktigste metodene for screening for prostatakreft. Screening innebærer å se etter tidlige tegn på en sykdom hos personer som ikke har noen symptomer. Kreftundersøkelse tar sikte på å oppdage endringer i en tidlig fase, når behandlingen mer sannsynlig er effektiv.

Leger bruker ofte to hovedtester for å screene for prostatakreft:

  • digital rektal eksamen (DRE)
  • den prostata-spesifikke antigen (PSA) testen

Ingen test kan bekrefte at prostatakreft er til stede, da forskjellige andre faktorer kan påvirke resultatene. Imidlertid kan disse testene indikere om ytterligere trinn er nødvendig. En prostatabiopsi er den eneste måten å bekrefte at en person har prostatakreft. Før en av disse testene gjennomgår, vil personen måtte gi samtykke, noe som innebærer å bekrefte at de forstår potensielle fordeler og risikoer.

Digital rektal undersøkelse (DRE)

DRE er en fysisk undersøkelse for endringer i prostata som kan indikere en svulst.

Under DRE

Spesialisten vil:

  • vurdere området rundt endetarmen for noe uvanlig
  • føre en finger inn i endetarmen
  • føle prostata for å vurdere størrelsen, og kjenne etter myke eller harde punkter og andre unormale forhold

En DRE er vanligvis ikke smertefull, men det kan være litt ubehagelig. Det tar bare noen få minutter å fullføre.

DRE resultater

Legen vil vanligvis forklare resultatene av DRE etter undersøkelsen. Personen kan også gjennomgå en PSA-test samme dag. Hvis legen mener at ytterligere trinn kan være nødvendige, vil de basere dette på resultatene fra både PSA og DRE. Det er verdt å merke seg at en DRE ofte gir et falsk-positivt resultat. Hvis legen oppdager forandringer i prostatakjertelen, indikerer ikke dette nødvendigvis kreft. Prostataknuter kan utvikle seg på grunn av prostatakreft eller andre prostatarelaterte forhold.

PSA-test

Denne blodprøven måler mengden PSA som prostatakjertelen produserer. Noe av dette antigenet lekker ut i blodet og vil dukke opp under testing. Høye nivåer av PSA i blodet kan indikere prostatakreft, men forskjellige andre forhold og faktorer kan heve PSA-nivået. Høye nivåer betyr ikke nødvendigvis at kreft er til stede.

Hvem trenger en test?

Menn over 50 år bør vurdere regelmessig testing. Det er ingen offisielle retningslinjer for screening for prostatakreft, men det anbefales å snakke med en lege om screening fra følgende aldre:

  • 50 år for menn med en gjennomsnittlig risiko og en forventet levealder på mer enn 10 år
  • 45 år for de med høy risiko
  • 40 år for personer med mer enn en nær slektning som utviklet prostatakreft i en tidlig alder

Mennesker som har en høy risiko inkluderer afroamerikanere, personer med overvekt og alle med en nær slektning som fikk en diagnose av prostatakreft før fylte 65 år. Ikke alle anbefaler imidlertid rutinemessig screening. Før en går videre med screening, bør en person diskutere risikoen og fordelene med legen sin.

Relaterte artikler:

Prostata og kaffe

Blod i urinen etter trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar


20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!