Hvordan ser hull i tennene ut

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Gingivitt, som er betennelse i tannkjøttet, er en kjent årsak til tannråte og hull. Du kan begynne å merke at en del av tannkjøttet blir litt øm eller at en tann begynner å verke litt. Lær mer om hvordan hull i tennene ser ut, og hvordan du kan forebygge.

Eventuelle matrester som er igjen i tennene dine kan blande seg med bakterier i munnen og begynne å danne et tynt klebrig belegg kalt plakk. Det kan til og med danne seg på tennene dine nær tannkjøttet og forårsake tannkjøttbetennelse.

Gingivitt, som er betennelse i tannkjøttet, er en kjent årsak til tannråte og hull. Du kan begynne å merke at en del av tannkjøttkanten blir litt øm eller at en tann begynner å verke litt. Disse tegnene kan være at kroppen din advarer deg om at et hull begynner å utvikle seg.

Du vil kanskje legge merke til en liten hvit flekk på tannen din, som er et tegn på at tannen mister viktige mineraler som holder den sterk og sunn. Denne prosessen kalles demineralisering. Du har kanskje ikke noen symptomer i det hele tatt, og det er derfor det er viktig å iverksette forebyggende innsats for å unngå hull i tennene.

Kan du reversere et begynnende hull i tennene?

Du kan ikke reversere eller helbrede et hull, i seg selv. Men du kan stoppe problemet med tannråte, og muligens reversere det hvis forfallet er i emaljen. Hvis tennene dine mister mineraler, kan du ta grep for å stoppe den prosessen slik at tannemaljen kan styrkes og bli frisk før et hull utvikler seg. Dette inkluderer vanligvis å sørge for å fjerne matpartikler, som kan forbli på tennene dine etter å ha spist eller drukket sukkerholdige drikker.

Når du skal oppsøke en tannlege

Generelt sett bør du oppsøke en tannlege for rutinemessig tannbehandling med jevne mellomrom. Dette kan variere avhengig av dine behov og dine tenner. Det er anbefalt å ha regelmessige besøk hos en tannlege for rutinemessige tannundersøkelser. Dette kan være en eller to ganger i året.

Gå til tannlegen din hver gang du merker en endring i tannkjøttet eller noen av tennene dine, spesielt hvis det er smerte eller hevelse involvert. Så hvis tannkjøttet ditt er hovent og blør, eller en av tennene begynner å verke, er det verdt å ringe en tannlege.

Hvordan ser et hull ut på røntgen?

Du lurer kanskje på hva tannleger ser etter når de tar røntgen av tennene dine? De leter kanskje etter bekreftelse på at det finnes et hull i en eller flere tenner. Vanligvis vises et hull på et røntgenbilde som en mørkere flekk eller en skygge på en tann. I mellomtiden vises en typisk fylling som et mye lysere sted på tannen.

Hvordan forebygge hull

Forebygging fungerer. Du kan stoppe tapet av mineraler i tennene og fylle på disse mineralene, slik at du ikke er i fare for å utvikle tannråte og hull i fremtiden. Dette er en prosess som kalles remineralisering. Du vet sikkert allerede én måte å forhindre hull i å utvikle seg; Å pusse tennene to ganger om dagen.

Ved å bruke en tannkrem med fluor kan du børste bort alt av matrester og bakterier som danner plakk på tennene og ved tannkjøttet. Når du pusser tennene med fluorholdig tannkrem, hjelper du også emaljen på tennene til å reparere seg selv og remineralisere. Forskning har vist at bruk av en høyfluortannkrem hjelper enda mer enn tannkrem uten fluor.

Noen av de andre strategiene som kan hjelpe deg med å forhindre at hull utvikles:

  • Bruk tanntråd hver dag.
  • Begrense den sukkerholdige maten du spiser, slik at rester ikke blir liggende på tennene dine.
  • Puss tennene etter å ha spist klissete, sukkerholdig mat.
  • Skylle med litt fluorholdig vann hver dag.
  • Spør en tannlege om å få en supplerende fluorbehandling.
  • Snakk med en lege hvis du har tørr munn, siden det kan føre til tannråte.
  • Tygg sukkerfri tyggegummi, noe forskning tyder på kan redusere bakterier som kan føre til hull i tennene.

I tillegg antyder pågående forskning at det kan være andre måter å remineralisere tennene på mens forfallet fortsatt er begrenset til emaljen.

Relaterte artikler:

Ising i tennene kjerringråd

Betennelse i tannkjøttet kjerringråd

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren