Hvordan øke kondisjon

Selv om det ikke er rakettforskning for hvordan øke kondisjonen, er det noen retningslinjer du bør følge for å yte best mulig og holde deg skadefri.

Hvordan øke kondisjon?

For å øke utholdenheten din, må du ha en definisjon av hva det er. Den enkleste måten å forstå utholdenhet, er å tenke på det som kroppens evne til å opprettholde innsats i lang tid.

Øke treningsmengden og intensiteten over tid

Selv om du føler deg klar til å lengre distanser og/eller fart, er det en smart idé å ta det gradvis, og øke treningsmengde og intensitet gradvis. Det vil være mest motiverende, gi deg best mulig effekt og bidra til å forebygge skader. Hvis du for eksempel trener i gjennomsnitt 4 mil per uke, må du ikke øke til 5 eller 6 mil uka etter. For å unngå skader og overtrening, øke treningsmengden gradvis, for eksempel med 1 kilometer for hver uke. Hver fjerde uke bør du gå ned på treningsmengden, for å være sikker på at kroppen får restituert tilstrekkelig.

Kombinere utholdenhetstrening med styrketrening

Hvis du ikke allerede trener styrke, bør du legge det til i løpeprogrammet ditt. Å utføre styrketreningsøvelser 2 til 3 dager i uken kan bidra til å forbedre løpeteknikken og løpsøkonomien din. I tillegg når du øker du styrken på alle musklene dine, reduserer du sjansen for å bli skadet. Ha som mål å gjennomføre styrketrening for hele kroppen, som er målrettet mot de viktigste muskelgruppene. Utfør 2 til 3 sett per øvelse, 8 til 12 repetisjoner per sett.

Forplikte deg til trening

Du må være konsekvent med treningen for å øke utholdenheten. Det betyr at du må trene regelmessig, også i helger og ferier. Hvis treningsøktene dine ikke utvikler seg i volum eller intensitet i løpet av måneder, vil det slutt ikke være noen progresjon, og du vil stagnere.

Endre hviletider og intervaller

Annet enn å bare øke antall mil du løper hver uke, kan du variere med å begrense restitusjonstiden mellom intervaller, samtidig som du øker intensiteten på intervallene. Begge metoder er effektive for å bygge utholdenhet. Det er viktig å påpeke at restitusjonsperioden både under treningen og etterpå er kritisk, spesielt når det gjelder å forebygge skader.

Relaterte artikler:

Kondisjonstrening hjemme

Kondisjonstrening i bakke

Om forfatteren

Legg inn kommentar