I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvordan du kan måle fettprosent hjemme, ulike metoder som kan benyttes, og fordeler og ulemper ved hver metode.
Fettprosenten er en viktig indikator på kroppssammensetning og helse. Mange har et ønske om å redusere fettprosenten for å oppnå en sunnere kropp, bedre fysisk ytelse eller for å redusere risikoen for ulike livsstilssykdommer. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvordan du kan måle fettprosent hjemme, ulike metoder som kan benyttes, fordeler og ulemper ved hver metode, og hvilke praktiske tips som kan hjelpe deg å få mest mulig nøyaktige resultater.
Hvorfor måle fettprosent?
Å vite fettprosenten din er viktig for å kunne vurdere kroppssammensetningen din, som igjen gir en bedre forståelse av din generelle helse enn bare kroppsvekten alene. En lav eller høy fettprosent kan ha betydning for risikoen for å utvikle ulike helseproblemer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og høyt blodtrykk (Jackson & Stanforth, 2013).
For de som er opptatt av fysisk ytelse, kan måling av fettprosent være nyttig for å overvåke fremgang og optimalisere trenings- og kostholdsregimer. Fettprosenten er også viktig for de som ønsker å redusere kroppsvekten, siden vekttap ikke bare innebærer å miste fett, men også å opprettholde mest mulig muskelmasse.
BLACK WEEK hos MILRAB! Opptil 60% rabatt på klær, sko og utstyr. Sikre deg tilbudene nå >>🏃💪
Fordeler ved å måle fettprosent hjemme
En stor fordel med å måle fettprosent hjemme er at det gir deg muligheten til å overvåke din egen fremgang jevnlig, uten å være avhengig av dyre eller tidkrevende tester på treningssentre eller helseinstitusjoner. Dette kan bidra til å motivere deg i treningen og kostholdet, og hjelper deg å holde deg på rett spor. Å måle hjemme gir også en enkel måte å være selvbevisst på helsen din.
Ulike metoder for å måle fettprosent hjemme
Det finnes flere metoder for å måle fettprosent hjemme, som varierer i nøyaktighet, kostnad og tilgjengelighet. De vanligste metodene inkluderer bruk av kalipermåling, bioelektrisk impedansanalyse (BIA), målebånd og smarte vektløsninger. Her vil vi se nærmere på hver metode og diskutere fordeler og ulemper ved hver av dem.
Kalipermåling
Kalipermåling er en av de mest tilgjengelige metodene for å måle fettprosent hjemme. Denne metoden innebærer bruk av en kaliper, som er et verktøy designet for å klype hudfoldene dine på spesifikke punkter på kroppen, for deretter å måle tykkelsen av disse hudfoldene (Heyward & Wagner, 2004). Ved å bruke en formel kan man estimere fettprosenten ut ifra disse målingene.
Hvordan bruke kaliper korrekt
For å måle fettprosent ved hjelp av en kaliper, bør du måle hudfoldene på ulike steder på kroppen. De mest vanlige punktene inkluderer biceps, triceps, mage og lår. Det er viktig å være konsekvent ved å måle på de samme stedene hver gang, og helst få hjelp fra noen andre til å utføre målingen for å sikre nøyaktighet (ACSM, 2018).
Fordeler og ulemper med kalipermåling
Fordelen med kalipermåling er at den er relativt rimelig og enkel å gjennomføre hjemme. Kaliperen kan kjøpes for en rimelig pris, og du kan utføre målingen når det passer deg. En ulempe med denne metoden er at det krever en viss grad av erfaring for å måle korrekt, og resultatene kan variere avhengig av hvor nøyaktig man klarer å klype hudfoldene.
Bioelektrisk impedansanalyse (BIA)
Bioelektrisk impedansanalyse (BIA) er en annen populær metode for å måle fettprosent hjemme. Denne metoden bruker en svak elektrisk strøm som sendes gjennom kroppen for å beregne kroppens motstand (impedans). Fett, muskel og vann har ulik motstand mot strøm, og denne variasjonen kan brukes til å estimere kroppens fettprosent (Kyle et al., 2004).
Hvordan bruke BIA-enheter
Det finnes ulike typer BIA-enheter på markedet, som smarte vekter og håndholdte enheter. For å få mest mulig nøyaktige resultater, bør du utføre målingen på en jevn tid hver dag, helst på tom mage og etter at du har vært på toalettet. Faktorer som matinntak, hydrering og fysisk aktivitet kan påvirke nøyaktigheten til BIA-enheten (Tanita, 2021).
BLACK WEEK: Opptil 60% på klær, sko og ustyr hos MILRAB! Få tilbudene før de forsvinner >> ⏳🧥❄️
Fordeler og ulemper med BIA
Fordelen med BIA er at det er en enkel og rask metode for å måle fettprosent hjemme. Den er ikke-invasiv og krever ingen spesielle ferdigheter. En ulempe er at nøyaktigheten kan variere mye avhengig av hydrering, matinntak, eller tidspunkt på dagen målingen utføres. Det er også viktig å merke seg at enkelte BIA-enheter kan ha en høy feilmargin (Ling et al., 2011).
Bruk av målebånd
En annen metode for å måle fettprosent hjemme er å bruke målebånd for å måle omkretsen av ulike deler av kroppen, som midje, hofter, armer og lår. Disse målingene kan brukes sammen med spesifikke formler for å estimere fettprosenten.
Hvordan måle med målebånd
For å bruke målebånd til å beregne fettprosenten, er det viktig å være konsekvent med hvor på kroppen du måler, og hvor stramt du holder målebåndet. En vanlig formel som brukes, er basert på midje-hofte forholdet (WHO, 2008). Dette forholdet gir en indikasjon på fordelingen av fett i kroppen og kan gi et godt estimat på helserisikoen knyttet til høy fettprosent rundt mageområdet.
Fordeler og ulemper med målebånd
Fordelen med å bruke målebånd er at det er en rimelig og tilgjengelig måte å måle fremgang over tid. Ulempen er at det er mindre nøyaktig enn andre metoder, og at resultatene kan variere avhengig av hvordan målebåndet brukes og hvor på kroppen du måler.
Smarte vekter og apper
Smarte vekter har blitt stadig mer populære de siste årene, da de tilbyr enkel måte å overvåke flere aspekter av kroppssammensetningen. De fleste smarte vekter bruker BIA for å estimere fettprosenten, og de synkroniserer ofte med en app som lar deg spore utviklingen din over tid.
Hvordan bruke smarte vekter
Smarte vekter fungerer som vanlige badevekter, men med ekstra sensorer som beregner kroppssammensetningen. For å få mest mulig pålitelige resultater, er det lurt å måle til samme tid på dagen og under samme forhold hver gang. Mange smarte vekter gir også mulighet til å se utviklingen i en app, noe som kan være en ekstra motivasjon for å fortsette med sunne vaner (Withings, 2021).
Fordeler og ulemper med smarte vekter
Fordelen med smarte vekter er bekvemmeligheten. De kan gi deg mye informasjon på kort tid, og synkronisering med apper kan hjelpe deg med å se trender over tid. En ulempe er at nøyaktigheten til slike vekter kan variere betydelig, avhengig av hydreringsnivå og andre faktorer, noe som kan gi store avvik fra faktiske verdier (Wagner et al., 2020).
Relatert: Hvordan få lavere fettprosent
Hvordan forbedre nøyaktigheten av målingene
Selv om måling av fettprosent hjemme er praktisk, er det flere faktorer som kan påvirke nøyaktigheten. For å få de mest pålitelige resultatene er det noen tips du kan følge:
Mål på samme tidspunkt
Kroppen endrer seg gjennom dagen på grunn av matinntak, hydrering og fysisk aktivitet. Prøv derfor å måle fettprosenten til samme tidspunkt hver gang. Det anbefales ofte å måle om morgenen, før du har spist frokost og etter å ha vært på toalettet (ACSM, 2018).
Vær konsekvent
Hvis du bruker kalipermåling, mål alltid de samme punktene på kroppen. Hvis du bruker en smart vekt, stå alltid på vekten med samme holdning og før du har drukket store mengder vann. Konsistens vil bidra til mer pålitelige resultater (Heyward & Wagner, 2004).
Unngå å måle etter trening eller dusj
Etter fysisk aktivitet eller dusj kan kroppen være dehydrert, eller huden kan være varm, noe som kan påvirke resultatene fra både kaliper og BIA-målinger. Det anbefales derfor å vente til kroppen er i rolig tilstand før målingene utføres (Tanita, 2021).
BLACK WEEK: Opptil 60% på klær, sko og ustyr hos MILRAB! KJØP NÅ >> ⏳🧥❄️
Hva er en sunn fettprosent?
Hva som regnes som en sunn fettprosent, varierer avhengig av kjønn og alder. Generelt har menn en lavere fettprosent enn kvinner på grunn av biologiske forskjeller. Tabellen nedenfor viser anbefalte fettprosenter for ulike aldersgrupper:
- Kvinner: 20-40 år: 21-33 %, 41-60 år: 23-35 %, 61+ år: 24-36 %
- Menn: 20-40 år: 8-19 %, 41-60 år: 11-22 %, 61+ år: 13-25 %
Det er viktig å merke seg at selv om disse verdiene gir en generell retningslinje, vil individuelle faktorer som genetikk, aktivitetsnivå og muskelmasse spille en rolle for hva som er sunt for hver enkelt person (Jackson & Stanforth, 2013).
Relatert: Ned i fettprosent med et sunt kosthold
Fettprosent og helse
En høy fettprosent, spesielt rundt midjeområdet, er forbundet med økt risiko for ulike livsstilssykdommer. Abdominal fett er spesielt knyttet til høyt blodtrykk, insulinresistens og økt risiko for hjerte- og karsykdommer (Després, 2012). På den andre siden kan en for lav fettprosent, spesielt for kvinner, føre til hormonelle ubalanser og menstruasjonsforstyrrelser (Loucks, 2007).
Å overvåke fettprosenten kan derfor bidra til å holde seg innenfor et sunt spekter, noe som kan bidra til bedre helse og redusert risiko for sykdommer. For personer som trener aktivt eller konkurrerer i sport, kan fettprosenten gi verdifull informasjon om kroppens tilstand og optimal ytelse.
Konklusjon
Å måle fettprosent hjemme kan være en nyttig måte å overvåke kroppssammensetning og helse på, og det finnes flere metoder som kan brukes, avhengig av dine behov og budsjett. Selv om ingen av metodene er 100 % nøyaktige, kan de gi verdifull informasjon om trender over tid og hjelpe deg å ta bedre beslutninger om trening og kosthold.
Ved å være konsekvent og følge de beste praksisene for måling, kan du øke nøyaktigheten og få et bedre bilde av fremgangen din. Husk at fettprosenten bare er én av mange indikatorer på helse, og det er viktig å se helheten for å oppnå optimal helse og velvære.
Referanser
- American College of Sports Medicine. (2018). ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription (10th ed.). Lippincott Williams & Wilkins.
- Després, J.-P. (2012). Body fat distribution and risk of cardiovascular disease: An update. Circulation, 126(10), 1301-1313.
- Heyward, V. H., & Wagner, D. R. (2004). Applied Body Composition Assessment (2nd ed.). Human Kinetics.
- Jackson, A. S., & Stanforth, P. R. (2013). Predicting body fat in adults. Research Quarterly for Exercise and Sport, 84(3), 243-251.
- Kyle, U. G., Bosaeus, I., De Lorenzo, A. D., Deurenberg, P., Elia, M., Gomez, J. M., … & Pichard, C. (2004). Bioelectrical impedance analysis—Part II: Utilization in clinical practice. Clinical Nutrition, 23(6), 1430-1453.
- Ling, C. H., de Craen, A. J., Slagboom, P. E., Gunn, D. A., & Westendorp, R. G. (2011). Accuracy of direct segmental multi-frequency bioimpedance analysis in the assessment of total body and segmental body composition in the elderly. Clinical Nutrition, 30(5), 610-615.
- Loucks, A. B. (2007). Low energy availability in the marathon and other endurance sports. Sports Medicine, 37(4-5), 348-352.
- Tanita. (2021). Understanding BIA Technology. Tanita Corporation.
- Wagner, D. R., Heyward, V. H., & Gibson, A. L. (2020). Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription (8th ed.). Human Kinetics.
- Withings. (2021). Smart scales and body composition monitoring. Withings Corporation.
- World Health Organization. (2008). Waist Circumference and Waist-Hip Ratio: Report of a WHO Expert Consultation. WHO.