Hvordan måle BMI

Din BMI eller kroppsmassindeks er et mål på vekten din sammenlignet med høyden. Lær mer om hvordan du skal måle BMI.

Er BMI pålitelig?

Din BMI, eller kroppsmasseindeks (KMI), er et mål på vekten din sammenlignet med høyden din. Nøyaktige vurderinger av overvekt er viktig, siden det å være overvektig eller overvektig øker risikoen for en rekke medisinske tilstander, inkludert diabetes type 2, hjertesykdommer og kreft. Når nivåene av overvekt øker, har søkelyset falt på BMI og dets mangler som et mål på ideell vekt for individer, snarere enn for hele befolkningsgrupper der ‘gjennomsnitt’ gjelder.

Noen mennesker har naturlig nok en større skjelett enn andre. Men dette medfører ganske liten vektvariasjon og er innenfor området for sunn BMI. Det er egentlig ikke noe som heter “tung beinbygning”.

For de fleste voksne gir BMI et godt estimat av din vektrelaterte helserisiko. Hvis BMI er over 35, er vekten din definitivt i faresonen, uavhengig av faktorene nedenfor. Imidlertid er det noen situasjoner der BMI kan undervurdere eller overvurdere disse risikoene i 25-35 BMI-området. De viktigste er:

Barn

Din fastlege kan gi råd om sunn vekter for barn.

Gravide

Vanlige BMI-estimater gjelder ikke hvis du er gravid.

Hvis du er veldig muskuløs

BMI antar at du har en gjennomsnittlig mengde kroppsfett, inkludert ‘intra-abdominal fett’ – fett dypt inne i magehulen i stedet for under huden. Intra-abdominalt fett er mye nærmere knyttet til risikoen for diabetes type 2 og hjertesykdom enn fett under huden. Hvis du er veldig muskuløs, kan nivået av kroppsfett være lavere enn antatt av BMI. Dette gjelder imidlertid bare personer som gjennomfører mye trening – mye mer enn gjennomsnittet.

Eldre over 60

Fordi muskelmasse har en tendens til å slippe og kroppsfett har en tendens til å øke hos eldre mennesker, er BMI kanskje ikke en nøyaktig reflektor av kroppsfett hvis du er over 60 år.

Hvordan regne ut BMI

Legg inn din høyde og kroppsvekt i BMI kalkulatoren under for å estimere din BMI.

Relaterte artikler:

BMI vs fettprosent

Hva er mager muskelmasse

Om forfatteren

Legg inn kommentar