Hvordan løpe Ringeriksmaraton med negativ splitt

Lær mer om hvordan du skal løpe Ringeriksmaraton med negativ splitt, og hvordan bruke en splittkalkulator for å nå målet ditt.

Løpe med negativ splitt

Å løpe Ringeriksmaraton med negativ splitt betyr at du løper raskere og raskere utover i maraton, slik at andre halvdel av Ringeriksmaraton blir gjennomført raskere enn første halvdel. De aller fleste mosjonistløpere løper maraton med positiv splitt, som betyr at de løper tregere og tregere utover i løpet. Det er ikke så rart, fordi maraton er en lang og krevende distanse, der du gradvis blir mer og mer utmattet. Men det er ingen grunn til at du ikke skal gjøre som toppløpere, å løpe raskere og raskere. Nøkkelen til suksess er å legge en strategi for hvordan du skal gjennomføre Ringeriksmaraton, og bruke en løpekalkulator som kan beregne splittidene dine for maraton.

Legg en strategi for gjennomføring av Ringeriksmaraton

Ha en plan eller strategi for hvordan du ønsker å gjennomføre Ringriksmaraton. Første bud er å ha fulgt et treningsopplegg som har gjort deg best mulig forberedt fysisk og mentalt på Ringeriksmaraton. Det betyr at du har trent regelmessig og variert med vekslende intensitet. Deretter må du ha en strategi på hvilken fart du skal holde når du løper. Vær ærlig med deg selv og planlegge en fart du vet du kan holde, ikke den farten du hadde som mål å holde, men som du ikke rakk å trene deg opp til før du står på startstreken. Du må også ta høyde for varmt vær. Det kan ofte være temperaturer på 25 grader eller varmere når Ringeriksmaraton blir gjennomført, og det vil ubønnhørlig føre til at du må senke farten betydelig.

Splittider for Ringeriksmaraton

Den viktigste du kan gjøre for å greie å løpe Ringeriksmaraton med negativ splitt, er åpne i et roligere tempo de første 4-5 kilometerne. Kanskje så mye som 15-20 sekunder roligere enn det du er god for. Det du “taper” på disse kilometerne vil du ta igjen så det holder i siste halvdel av løpet. Ringeriksmaraton har en krevende løype, og du risikerer å tape enormt med tid i siste halvdel av løpet dersom du åpner for hardt.

Relaterte artikler:

24 ukers treningsprogram for Ringeriksmaraton

Trene med pulssoner for Ringeriksmaraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar