Lær mer om hvordan du kan legge opp en strategi for gjennomføring av halvmaraton og maraton under Oslo maraton, for å løpe på best mulig tid.
Løypeprofil for Oslo maraton

Som løypeprofilen med all tydelighet viser, er ikke Oslo maraton det enkleste løpet du kan gjennomføre. I og med at fullt maraton blir løpt over to runder i halvmaratonløypa, får du to knalltøffe stigninger ganger to når du skal løpe 42195 meter. Den første stigningen som du får etter 2 og 23 km, er fra Skøyen til Majorstuen er på drøyt 3 km, mens stigningen i bånn av Ullevålsveien opp til St. Hanshaugen, som du møter etter 15 og 30 km, er på omtrent 2 km. Hvis du ikke disponerer kreftene riktig, vil du få det knalltøft, når du etter 30 km skal gå løs på en 2 km lang, bratt stigning, spesielt med tanke på at det er mange løpere som får det etter rundt 30 km.
Strategi for å løpe Oslo maraton
Strategien du bør velge når du skal løpe Oslo maraton, er å starte de første 5 kilometerne i et tempo som er 10-15 sekunder saktere enn det du er god for. Det betyr at du skal ta det rolig helt til du når Majorstuen og får en nedstigning på omtrent km. Da kan du øke farten gradvis frem til du har løpt 15 km. Ta det rolig igjen opp til St. Hanshaugen, før du øker på igjen ned igjen og frem til du er halvveis i Oslo maraton. Følg samme strategi når du starter med runde 2 av Oslo maraton. Her må du regne med å jobbe mye hardere i de stigningene som nevnt tidligere, men spar på kreftene, slik at du ikke taper for mye opp den siste stigningen opp mot St. Hanshaugen. Herfra og inn er det bare å spa på med det du har igjen av krefter. Bruk samme strategien når du skal løpe Oslo halvmaraton, med utgangspunkt i sluttiden du har for distansen. Ta det roligere i åpningen og i de to tøffe stigningene, og øk farten i de lette partiene.
Relaterte artikler: