Hvordan løpe lenger

Hvordan løpe lenger. Lær mer om hvordan du kan trene for å øke din aerobe kapasitet slik at du kan løpe lenger. 

Hvordan trene for å løpe lenger

Å trene for å løpe lenger kan være et viktig mål både for nybegynnere og mer erfarne løper. Å øke treningsvolumet vil bidra til å øke din aerobe kapasitet, og varierer du med trening med lav, moderat og hard intensitet, kan det gjøre deg til en raskere, sterkere og mer utholdende løper. For å få til dette må du ha en gradvis økning i treningsmengde og intensitet i takt med at kroppen din blir sterkere.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene for å løpe lenger. 

Gradvis økning treningsmengde og intensitet

Hver enkelt løper må ta utgangspunkt i eget formnivå og ha en gradvis økning i treningsmengden og intensitet. Dette er det viktigste du gjør som løper når du trener for å løpe lenger. Mange løpere starter treningen ut ifra en oppfatning om hvor mye de bør trene, og med hvilken intensitet. Det kan i verste fall føre til overtrening og skader, fordi kroppen ikke er vant til belastningen den blir påført. Derfor bør du alltid ha en gradvis økning av treningsmengde og intensitet som er i samsvar med hva kroppen din til enhver tid er i stand til å absorbere. Det vil gi deg den beste formutviklingen og bidra til at du kan løpe lenger. 

Hvordan øke treningsmengde for å løpe lenger

Finn ditt nivå for hvor mye løping du kan gjennomføre per uke. Treningsmengden skal være på et nivå som du føler er komfortabelt. For finne dette nivået ser du på treningen du har gjennomført de siste 4-6 månedene. Hvor mye trening i denne perioden har vært hensiktsmessig for deg å gjennomføre? Det skal ikke ha vært for hardt, og heller ikke for lett. La dette være utgangspunktet for hvor mye du skal trene, og legg deg litt under dette nivået for å ha et realistisk utgangspunkt for økning i treningsmengde. Nøkkelen til å bygge opp treningsmengden, er å vite i hvilken grad du kan øke treningsmengden. Det kan være at du kan øke mye i noen perioder, og mindre i andre perioder. Hvis utgangspunktet for hvor mye trening du tåler i løpet av en uke er 50 km, kan du øke treningsmengden mer progressivt, med 15-20% økning, til du når 50 km per uke. Men økningen etter du har nådd 50 km må være mye mindre, eksempelvis 5% økning annenhver uke. Gjennomfører du en økning i treningsmengde på denne måten, kan det bidra til å minske risikoen for løpeskader, og du vil få en jevn økning i hvor mye du kan trene løping.

Hvilken intensitet for å løpe lenger

Du bør alltid ha en overvekt av trening med lav intensitet når du trener for å løpe lenger. Så mye som 80 prosent av treningsmengden bør være med lav intensitet. Resterende trening kan veksle mellom moderat til hard intensitet. 

Hvordan løpe lenger

Du må være tålmodig når du skal trene deg opp til å løpe lenger. Lytt til kroppen og la den bestemme progresjonen. En gradvis tilvenning til økt treningsmengde og intensitet vil ta tid. Du må variere treningen med tanke på hva du trener av løping, hvor langt og med hvilken intensitet. I perioder bør du gå ned på treningsmengden for å la kroppen få tid til å restituere

Relaterte artikler:

Hvordan løpe langt uten å bli sliten

Hvordan løpe i et jevnt tempo

Om forfatteren

Legg inn kommentar