ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
Lær mer om hvordan du kan legge opp en strategi for hvordan du skal løpe halvmaraton, for å gjennomføre distansen på en best mulig måte.
Strategi for å løpe halvmaraton
Halvmaraton er langt, og du bør på forhånd ha en strategi for hvordan du skal gjennomføre. Ha fokus på faktorer du kan gjøre noe med. I forkant bør du derfor ha gjennomført trening for distansen og gjort andre forberedelser for at du skal være best mulig forberedt. Strategien du legger for halvmaraton kan være ambisiøs, men likevel realistisk. Vær ærlig med deg selv og legg en strategi med utgangspunkt i formnivået du er på. Ikke prøv på noe nytt som du ikke er trent på fra før av. Ta hensyn til temperatur og dagsform når du stiller på startstreken.
Ikke åpne for hardt. Det fort gjort å la seg rive med når startskuddet går, og åpner du for hardt vil du garantert få det på slutten, og det mye tidligere enn hvis åpner de første kilometerne i et noe roligere tempo enn det du er god for. Gjør du det, får en kroppen en gradvis tilvenning til høyere belastning. Å åpne roligere er også bra for motivasjonen. Du slipper sjokket ved å gå ut i høyt tempo fra startskuddet går. De sekundene du «taper» de første kilometerne vil du ta igjen senere, og mer til.
Løpe halvmaraton i et jevnt tempo
La farten komme til deg. Prøv å finne et tempo du kan holde over lang tid. Å finne flyten når du løper halvmaraton er viktig, for da går kilometerne raskt unna. Unngå å løpe i rykk og napp. Finn en løper som holder noenlunde samme tempo som deg, og heng deg på. Vær forsiktig så du ikke henger deg på noen som holder et for høyt tempo.
Hvordan løpe halvmaraton
Hvordan løpe halvmaraton handler mye om å legge en løpsstrategi med utgangspunkt i ditt formnivå, og følge den når du gjennomfører løpet. Her må du være ærlig med deg selv og ikke falle for fristelsen å legge ut i tempo for å løpe halvmaraton på tid du kanskje ikke har forutsetninger for å klare. Det vil nesten alltid straffe seg på et eller annet tidspunkt i løpet. Prøv så raskt som mulig å komme inn i et tempo du kan holde lenge, for å ha en fin flyt i løpet. For å unngå en sjokkartet åpning med alt for høyt tempo, bør du løpe de første kilometerne i et noe roligere tempo enn du er god for.
Relaterte artikler:
Treningsprogram for å løpe halvmaraton under 1.50
Halvmaraton under 1.45 med fartslek
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |