Hvordan løpe 4×4

I denne artikkelen vil vi utforske hva 4×4 intervaller er, hvordan du kan utføre dem riktig, og hvilke fordeler du kan forvente å oppnå.

4×4-intervaller er en effektiv treningsmetode som kan hjelpe deg med å forbedre din utholdenhet og prestasjon. Denne treningsøkten er spesielt populær blant løpere, syklister og andre idrettsutøvere som ønsker å øke sin aerobe kapasitet. I denne artikkelen vil vi utforske hva 4×4-intervaller er, hvordan du kan utføre dem riktig, og hvilke fordeler du kan forvente å oppnå.

Hva er 4×4 intervaller?

4×4-intervaller, også kjent som “four-minute intervals,” er en treningsmetode som involverer korte, intensive løpeøkter etterfulgt av korte pauser. Navnet kommer fra varigheten av hvert løpeintervall, som vanligvis varer i fire minutter. Mellom hvert intervall tar du en pause på to minutter for å komme deg før du starter neste runde.

Relatert: 4×4 trening

Hvordan planlegge din 4×4 intervalltrening?

Når du har forstått hva 4×4-intervaller innebærer og hvilke fordeler de kan gi, er neste skritt å lage en treningsplan som passer for deg. Her er noen tips for å hjelpe deg med å planlegge din 4×4-intervalltrening:

 1. Sett mål: Begynn med å definere klare mål for hva du ønsker å oppnå med 4×4-intervalltreningen din. Ønsker du å forbedre din tid på en bestemt distanse, øke din generelle utholdenhet, eller brenne mer fett? Målsettingen din vil påvirke hvordan du strukturerer treningsprogrammet.
 2. Frekvens: Bestem hvor ofte du vil inkludere 4×4-intervaller i treningsplanen din. For nybegynnere kan det være lurt å starte med en økt per uke og deretter gradvis øke frekvensen etter hvert som du blir mer vant til treningen. Erfarne utøvere kan trene 2-3 ganger i uken.
 3. Varighet: Hvor lenge ønsker du å utføre 4×4-intervallene? Som nevnt tidligere, kan du begynne med 4 minutters intervaller, men du kan gradvis øke varigheten til 5 eller 6 minutter når du blir mer komfortabel med intensiteten.
 4. Intensitet: Juster intensiteten av intervallene i henhold til målene dine. For hastighet og anaerob trening, kan du løpe i nærheten av ditt maksimale tempo i intervallene. Forbedre aerob kapasitet og fettforbrenning, kan du kjøre på en intensitet som er utfordrende, men som du kan opprettholde gjennom alle intervallene.
 5. Pausetid: Antall og lengden på pausene mellom intervallene er også viktig. For nybegynnere kan to minutters pause være tilstrekkelig, mens mer erfarne utøvere kan redusere pausetiden for å øke treningsintensiteten.
 6. Progressivitet: Planlegg for fremgang i treningen din. Dette kan innebære å øke intensiteten, redusere pausetiden eller øke antall intervaller over tid. Progressivitet er nøkkelen til å kontinuerlig forbedre dine fysiske egenskaper.

Relatert: Trene 4×4 intervall for økt forbrenning

Hvordan løpe 4×4 intervaller?

Siden 4×4 intervaller vanligvis blir løpt med relativt høy intensitet, er det er viktig at du varmer opp skikkelig i forkant, gjerne 15 minutter med rolig løping. Avslutt oppvarmingen med 2-3 raske stigningsløp, for å forberede kroppen på løping med høyere intensitet. Selve intervalltreningen går ut på å løpe intervall i 4 minutter med aktiv pause mellom hvert intervall. Gjenta dette 4 ganger. Hvor lang pause du skal ha mellom hvert intervall avhenger av hvor hardt du ønsker. Jo kortere pause, jo hardere. Aktive pauser betyr at du bør gå eller jogge i pausene. Ha pauser som er 1-2 minutter lange. Det er uansett viktig at du holder deg innenfor aerob sone, som innebærer at du løper med intensitet tilsvarende 80-90% av makspuls. For nybegynnere vil det være krevende å opprettholde så høy puls 4 minutter om gangen, så her vil det være hensiktsmessig å ta det noe roligere. Det viktige er at du greier å trene 4 intervaller med en varighet på 4 minutter.

Fordeler med 4×4-intervaller

 1. Forbedret aerob kapasitet: 4×4-intervaller trener hjertet og lungene til å arbeide mer effektivt, noe som resulterer i en økning i din aerobe kapasitet. Dette kan oversettes til bedre utholdenhet under konkurranser og lengre treningsøkter.
 2. Økt hastighet og utholdenhet: Den høye intensiteten i 4×4-intervaller bidrar til å forbedre din maksimale oksygenopptak, som er avgjørende for å øke både hastigheten og utholdenheten din.
 3. Fettforbrenning: 4×4-intervaller hjelper også med å øke fettforbrenningen i kroppen din. Den høye intensiteten resulterer i en etterbrenningseffekt, der kroppen din brenner flere kalorier i timene etter treningen.
 4. Variert trening: 4×4-intervaller gir en variasjon fra de vanlige, ensformige treningsrutinene, og kan hjelpe deg med å unngå treningsplatåer og kjedsomhet.

Relatert: 4×4 intervall for løpere

Hvordan utføre 4×4 intervaller korrekt?

For å dra full nytte av 4×4-intervaller, er det viktig å følge riktig teknikk og planlegge treningen din grundig. Her er trinnene for å utføre 4×4-intervaller riktig:

Trinn 1: Oppvarming

 • Start alltid med en grundig oppvarming. Dette kan inkludere lettløping i 10-15 minutter, dynamiske strekninger, og noen raske akselerasjoner for å forberede musklene og leddene dine.

Trinn 2: Gjennomfør intervallene

 • Velg et flatt eller lett kupert løpested, helst en bane eller en sti hvor du kan måle avstanden nøyaktig.
 • Løp i høy intensitet i fire minutter. Dette bør være omtrent 90-95% av din maksimale innsats.
 • Etter hvert intervall, ta en to minutters aktiv pause. Dette kan være lettløping eller gange for å holde blodsirkulasjonen oppe og hjelpe deg med å komme deg litt før neste runde.

Trinn 3: Gjenta

 • Gjenta dette mønsteret fire ganger, derav navnet 4×4-intervaller.
 • Fokuser på å opprettholde samme intensitet i hvert intervall.

Trinn 4: Nedkjøling

 • Etter siste intervall, kjør en nedkjølingsperiode på 10-15 minutter med lettløping og statiske strekninger for å unngå stivhet og muskelsårhet.

Tips for vellykkede 4×4 intervaller

 • Start med et tempo som er utfordrende, men ikke umulig å opprettholde gjennom alle fire intervaller.
 • Gradvis øk intensiteten etter hvert som du blir mer erfaren med 4×4-intervaller.
 • Husk å fokusere på riktig pusteteknikk under hvert intervall for å optimalisere oksygenopptaket.

Hvem kan dra nytte av 4×4-intervaller?

4×4-intervaller er ikke begrenset til erfarne løpere eller idrettsutøvere. De kan tilpasses og tilpasses for folk på alle treningsnivåer. Hvis du er nybegynner, kan du starte med kortere intervaller og lengre pauser, og deretter gradvis øke intensiteten og forkorte pausene etter hvert som du blir sterkere og mer komfortabel.

Relatert: Effekt av 4×4 intervall

Sikkerhetstips for 4×4 intervaller

Selv om 4×4-intervaller er en effektiv treningsmetode, er det viktig å ta hensyn til din egen sikkerhet og helse. Her er noen viktige tips:

 • Sørg for å ha riktig løpeutstyr, inkludert gode løpesko og passende klær.
 • Varm alltid opp grundig før du starter intervalltreningen din for å unngå skader.
 • Lytt til kroppen din. Hvis du føler smerte eller ubehag, bør du stoppe økten umiddelbart.
 • Hydrer godt før, under og etter trening.
 • Variasjon i treningsunderlag kan redusere risikoen for overbelastningsskader.
 • Konsulter alltid en lege før du starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis du har underliggende medisinske forhold.

Måling og overvåking av fremgang

For å få mest mulig ut av 4×4-intervalltreningen din, er det viktig å måle og overvåke fremgangen din over tid. Dette vil hjelpe deg med å justere treningsprogrammet ditt for å oppnå de ønskede resultatene. Her er noen måter du kan måle og overvåke fremgangen din:

 1. Tid og hastighet: En enkel måte å måle fremgang på er å registrere tiden det tar å fullføre hvert 4×4-intervall. Prøv å øke hastigheten gradvis for å forbedre din anaerobe kapasitet. Du kan også bruke en sportsklokke eller GPS-enhet for å spore distansen og hastigheten din.
 2. Hvilepuls: Din hvilepuls er en indikator på din generelle kondisjon. Etter hvert som du blir i bedre form, vil hvilepulsen din vanligvis synke. Du kan måle den før og etter 4×4-intervalltreningene for å se om det er en forbedring.
 3. Tid til utmattelse: Noter hvor lenge du kan opprettholde den høyeste intensiteten i intervallene før du når utmattelse. Dette kan hjelpe deg med å spore økningen i din anaerobe kapasitet.
 4. Følelser og subjektiv vurdering: Lytt til kroppen din og hvordan du føler deg under og etter hver økt. Dette kan gi verdifull innsikt i din fysiske fremgang. Hvis du merker mindre utmattelse, raskere restitusjon eller generell forbedring i din følelse av velvære, er det tegn på fremgang.
 5. Kroppsammensetning: Hvis vekttap eller forbedring i kroppsammensetning er en av målene dine, kan du også vurdere å måle vekt og kroppsfettprosent regelmessig.

Variert 4×4 intervalltrening

For å holde motivasjonen oppe og unngå treningsplateau, kan det være lurt å inkludere variasjon i 4×4-intervalltreningen din. Her er noen måter du kan variere treningsøktene:

 1. Terreng: Varier treningsunderlaget ved å løpe på bakken, i skogen, på en bane eller opp en bakke. Dette vil utfordre forskjellige muskelgrupper og legge til variasjon i treningen din.
 2. Innendørs vs. utendørs: Du kan også variere mellom innendørs og utendørs trening. Tredemølleintervaller gir kontroll over hastighet og helning, mens utendørs trening gir variasjon i terrenget.
 3. Andre aktiviteter: Du kan også inkludere andre aerobic-aktiviteter som sykling, svømming eller roing i 4×4-intervalltreningen din for å legge til variasjon og holde ting interessante.

Relatert: 4×4 intervall for nybegynnere

Opprettholde riktig ernæring og hvile

For å oppnå best mulig resultater med 4×4-intervaller, er det viktig å støtte treningsinnsatsen din med riktig ernæring og hvile. Her er noen retningslinjer:

 1. Kosthold: Sørg for å spise et balansert kosthold som gir nok energi til treningene dine. Inkluder komplekse karbohydrater, proteiner og sunne fettsyrer i kostholdet ditt. Drikk også tilstrekkelig med vann for å unngå dehydrering.
 2. Hvile og restitusjon: Gi kroppen din tilstrekkelig tid til å hvile og komme seg mellom 4×4-intervalltreningene. Overbelastning kan føre til skader og forringelse av ytelsen.

Avsluttende tanker

4×4-intervaller er en kraftig treningsmetode som kan hjelpe deg med å forbedre din fysiske form og prestasjon, uansett om du er en erfaren idrettsutøver eller en nybegynner. Ved å følge riktig teknikk, planlegge din treningsrutine nøye og ta hensyn til din egen sikkerhet, kan du oppnå gode resultater med denne treningstypen.

Husk at konsistens er nøkkelen. Fortsett å utfordre deg selv og tilpasse treningsprogrammet ditt etter hvert som du blir sterkere og mer komfortabel med 4×4-intervaller. Med dedikasjon og innsats kan du oppnå dine treningsmål og oppleve en forbedring i din generelle helse og velvære. Så ta på deg løpeskoene, kom deg ut og start din reise mot bedre utholdenhet og prestasjon med 4×4-intervaller.

Konklusjon

4×4-intervaller er en effektiv treningsmetode som kan hjelpe deg med å forbedre din utholdenhet, hastighet og fettforbrenning. Ved å følge riktig teknikk og treningsskjema kan du dra full nytte av denne treningsformen, uavhengig av ditt nåværende treningsnivå. Start med å inkludere 4×4-intervaller i treningsrutinen din, og du vil snart se forbedringer i din aerobe kapasitet og prestasjon.

Referanser

Om forfatteren