ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Hvordan lande på foten når man løper

Vi vil belyse biomekanikken som er involvert i dette øyeblikket, undersøke de forskjellige landingsmønstrene som eksisterer, diskutere den vitenskapelige debatten om hvilket kontaktpunkt som er “best” .

Løping er en fundamental bevegelsesform for mennesket, og den gjentas tusenvis av ganger i løpet av en lengre treningsøkt eller et konkurranseløp. Hver gang foten forlater bakken, svinger fremover og treffer underlaget igjen, utveksles det krefter mellom kroppen og bakken. Måten foten din treffer bakken på – ditt landingsmønster – er et aspekt ved løpeteknikken som har fått mye oppmerksomhet og vært gjenstand for betydelig debatt i både vitenskapelige miljøer og blant løpere generelt. Skal du lande på hælen, midten av foten eller forfoten? Finnes det én korrekt måte som er best for alle med tanke på effektivitet og skadeforebygging? Og hvordan påvirker den måten du lander på, kroppen din i hvert steg? Denne artikkelen tar sikte på å gå i dybden på hvordan foten lander i løpets landingsfase. Vi vil belyse biomekanikken som er involvert i dette øyeblikket, undersøke de forskjellige landingsmønstrene som eksisterer, diskutere den vitenskapelige debatten om hvilket kontaktpunkt som er “best” (og hvorfor et enkelt svar er komplekst), se på sammenhengen mellom landingsmønster og risiko for skader samt din løpsøkonomi, og gi deg verktøy for å analysere din egen teknikk og eventuelt, og forsiktig, tilpasse den. Målet er å gi deg en nyansert, evidensbasert og praktisk forståelse av løpets landingsfase, slik at du kan ta informerte beslutninger om din egen løpeteknikk.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

Landingsfasen er det korte, men kritisk viktige øyeblikket i løpesyklusen hvor foten først får kontakt med underlaget. Det er her de største bakkereaksjonskreftene oppstår, og hvor kroppen må absorbere støtet fra sammenstøtet før den går over i frasparket. Forståelsen av hvordan dette øyeblikket påvirker resten av bevegelseskjeden – fra ankel og kne til hofte og rygg – er essensielt for å forstå løpsbiomekanikk. Spørsmålet om hvordan foten lander har fått særlig oppmerksomhet, dels på grunn av fokuset på barfotløping og minimalistiske sko de siste årene, og dels på grunn av søken etter den “perfekte” løpeformen som minimerer skader og maksimerer fart. Men som vi skal se, er det sjelden så enkelt som å si at én måte å lande på er universelt overlegen. Det handler mer om et samspill av flere faktorer og individuelle variasjoner.

1. Forstå løpets landingsfase

Løping er en rytmisk, repeterende bevegelse som kan deles inn i ulike faser for analyse. Landingsfasen er det innledende stadiet av støttefasen, og den er fundamental for hvordan kreftene overføres gjennom kroppen.

Løpesyklusen i korte trekk

En full løpesyklus, fra ett steg på en fot til neste steg på samme fot, består av to hovedfaser:

  • Støttefasen (Stance Phase): Perioden hvor en fot har kontakt med bakken. Den starter med fotens initialkontakt/landing, går over i midten av støttefasen hvor kroppens massesenter passerer over foten, og avsluttes med frasparket (propulsion).
  • Svingfasen (Swing Phase): Perioden hvor foten er i luften, svingende fremover og forbereder seg på neste landing.

Landingsfasen er altså starten på støttefasen – selve øyeblikket foten treffer bakken og de første millisekundene etterpå.

Hva skjer når foten treffer bakken?

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Garmin Fenix 8 AMOLED – den ultimate klokken? Les vår guide først 🤔
Se pris & kjøp (Milrab.no) 👉

Når foten din treffer bakken, skjer en rekke komplekse biomekaniske hendelser for å håndtere kreftene som oppstår:

  • Støtabsorpsjon: Kroppen fungerer som et støtdempersystem. Støtet fra sammenstøtet med bakken absorberes gjennom ledd (ankel, kne, hofte), musklene som omgir disse leddene (som aktivt og eksentrisk bremser bevegelsen), og bindevev (sener, leddbånd, brusk). Hvordan foten lander og fotens posisjon relativt til kroppen påvirker hvor mye støt som genereres og hvordan det distribueres oppover i kroppen.
  • Pronasjon og supinasjon: Etter initialkontakten ruller foten naturlig innover – dette kalles pronasjon. Pronasjon er en viktig del av kroppens naturlige støtdempingsmekanisme som hjelper foten med å tilpasse seg underlaget. Graden og hastigheten av pronasjon varierer. Etter midten av støttefasen ruller foten utover (supinasjon) for å bli stivere og mer stabil som en plattform for frasparket.
  • Stabilisering: Samtidig som støtet absorberes og foten pronerer, må muskler og ledd i foten og ankelen jobbe for å stabilisere foten og gi en solid base for resten av steget.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

Bakken-reaksjonskrefter (GRF)

Når foten utøver kraft mot bakken, utøver bakken en like stor og motsatt rettet kraft tilbake på foten. Dette er bakken-reaksjonskraften (GRF), og den er avgjørende for løping. Under løping er den vertikale GRF typisk 2-3 ganger kroppens vekt, men kan være høyere ved raskere hastigheter eller på hardere underlag. GRF kan deles inn i komponenter:

  • Vertikal GRF: Kraften rett oppover. Ved landing er det ofte en innledende, brå topp (“impact peak”) som skjer svært raskt, spesielt ved landing med relativt strak ben og foten langt foran kroppen. Deretter kommer en større, men mindre brå “aktiv topp” under frasparket. Formen og størrelsen på den innledende “impact peak” påvirkes sterkt av hvordan foten lander og fotens posisjon ved kontakt.
  • Anterior-posterior GRF: Kraften fremover/bakover. Ved landing er det en innledende bremsende kraft (rettet bakover). Under frasparket er det en fremdrivende kraft (rettet fremover). Landing med foten langt foran kroppens massesenter øker den bremsende komponenten og reduserer effektiviteten.
  • Medial-lateral GRF: Sideveis krefter for balanse og stabilisering.

Måten foten treffer bakken på, og spesielt fotens posisjon relativt til hoften og vinkelen på benet ved kontakt, påvirker formen på GRF-kurven. En “hard” landing med foten langt foran kroppen gir en høy, brå støttopp, mens en “mykere” landing nærmere kroppen fordeler kreftene over lengre tid og gir en lavere, mindre brå topp. Å forstå GRF belyser hvorfor landingsfasen er så viktig for belastningen på kroppen.

2. De forskjellige landingsmønstrene

Måten foten treffer bakken på varierer fra løper til løper, men kan grovt kategoriseres basert på hvilken del av foten som først får kontakt med underlaget. Denne seksjonen undersøker de vanligste landingsmønstrene.

Hæl-landingsmønster (Rearfoot Strike – RFS)

  • Beskrivelse: Hælen er den første delen av foten som berører bakken. Umiddelbart etter hælkontakten ruller foten raskt fremover mot midten og forfoten.
  • Prevalens: Dette er det mest utbredte landingsmønsteret blant løpere som bruker moderne løpesko. Studier anslår at mellom 75% og 95% av løpere lander på hælen.
  • Biomekanikk: Ved dette landingsmønsteret lander foten ofte et stykke foran kroppens massesenter (fenomenet kjent som “overstriding”). Dette fører til en markant, brå innledende “impact peak” i den vertikale GRF-kurven, ettersom skoens hældemping og deretter leddene i benet må absorbere den første, kraftige støtenergien. Den bremsende kraften (anterior-posterior GRF) er også ofte mer uttalt når foten lander et stykke foran kroppen. Belastningen sendes tidlig i støttefasen oppover til ankel, kne, hofte og rygg.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Få en aktiv hverdag med Garmin Vivoactive!

Se vår anmeldelse her >>

Klar? Handle hos Milrab! 🛒

Midtfot-landingsmønster (Midfoot Strike – MFS)

  • Beskrivelse: Hele midten av foten (området under ankelen, mellom hæl og forfot) berører bakken først, eller hælen og forfoten treffer bakken nesten samtidig. Hælen berører bakken kort tid etter initialkontakten.
  • Prevalens: Mindre vanlig enn hællanding, anslått til å være 5-20% av løpere.
  • Biomekanikk: Ved dette landingsmønsteret har foten en tendens til å lande nærmere eller rett under kroppens massesenter. Kontakten med bakken er ofte “flatere”, noe som distribuerer støtabsorpsjonen over et litt lengre tidsrom i støttefasen. GRF-kurven har typisk en mindre uttalt og lavere innledende “impact peak” sammenlignet med hællanding med overstriding. Leggmuskulaturen og Achillessenen blir mer involvert i støtdempingen. Den bremsende kraften kan være redusert.

Forfot-landingsmønster (Forefoot Strike – FFS)

  • Beskrivelse: Den fremre delen av foten (tåballen, under tærne) er den første delen som berører bakken. Hælen berører bakken etterpå (etter at den primære støtabsorpsjonen har skjedd) eller i sjeldne tilfeller berører den ikke bakken i det hele tatt (typisk bare hos sprintere).
  • Prevalens: Den minst vanlige formen hos løpere med sko, kanskje 1-5%. Mer vanlig ved barfotløping.
  • Biomekanikk: Ved dette landingsmønsteret lander foten nesten alltid nær eller under kroppens massesenter, noe som sterkt reduserer overstriding og den innledende bremsende kraften. Støtabsorpsjonen skjer primært gjennom eksentrisk arbeid (bremsing mens muskelen strekkes) i leggmuskulaturen og Achillessenen, som komprimeres og deretter kan lagre og frigi elastisk energi, bidrar til frasparket. GRF-kurven har typisk ingen tydelig “impact peak”, men den totale belastningen på ankelen, leggen og foten er høyere.

Spekteret av landingsmønster

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN FORERUNNER

570

NYHET!

Det er viktig å se på disse som mønstre langs et spektrum, snarere enn stive kategorier. En løper kan ha et dominerende landingsmønster, men dette kan variere avhengig av hastighet (ofte mer mot midt/forfot ved høyere hastigheter), terreng, og tretthetsnivå. De fleste løpere faller et sted på dette spekteret, og mange “hælløpere” har faktisk en landing som ligger ganske langt frem på hælen eller til og med involverer deler av midtfoten samtidig.

Å undersøke de ulike landingsmønstrene viser at kroppen har forskjellige strategier for å håndtere kraften ved fotkontakt, og hvordan dette endrer fordelingen av stress gjennom bevegelseskjeden.

3. Debatten: hvilket landingsmønster er “best”?

Spørsmålet om hvilket kontaktpunkt eller landingsmønster som er optimalt har utløst en omfattende debatt innen løpemiljøet og idrettsvitenskapen. Den har blitt drevet av både historisk perspektiv, evolusjonære argumenter og biomekanisk forskning, men mangler et entydig svar.

Historisk perspektiv

Nysgjerrig på Garmin Forerunner? 🤔

Vår test gir deg svarene! 

Klar for kjøp? Se Milrab-pris her!

Før moderne løpesko med tykk hældemping ble standard, løp mennesker barfot eller i tynne sko. Under slike forhold er landing direkte på hælen med strak ben ubehagelig og ineffektivt på hardt underlag. Dette har ført til antagelsen om at midt- eller forfotlanding er det “naturlige” eller “originale” menneskelige landingsmønsteret. Utviklingen av sko med demping i hælen antas å ha muliggjort og popularisert hællanding, selv med foten et stykke foran kroppen.

Argumenter for Forfot/Midtfot-landingsmønster

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

GARMIN

VIVOACTIVE 6

BODY BATTERY

Forkjempere for en landing på midten eller foran på foten baserer sine argumenter på:

  • Potensielt lavere innledende støttopp: Forskning viser at dette landingsmønsteret ofte (men ikke alltid og ikke for alle) resulterer i en lavere og mindre brå “impact peak” sammenlignet med hællanding med overstriding. Dette teoretisk kan redusere akutt stress på ledd som kne, hofte og rygg.
  • Landing nærmere kroppens massesenter: Midt- og forfotlanding er sterkt assosiert med at foten lander under eller svært nær hoften ved kontakt. Dette reduserer den horisontale (bremsende) kraften som oppstår når foten lander foran kroppen, noe som kan forbedre fremdriften og løpsøkonomien.
  • Utnyttelse av elastisk energi: Ved landing på midten/forfoten strekkes leggmuskulaturen og Achillessenen dynamisk. Denne strekk-forkortningssyklusen tillater lagring og frigjøring av elastisk energi, som en fjær, noe som kan redusere den metabolske energikostnaden ved frasparket.

Argumenter for Hæl-landingsmønster

Til tross for argumentene for midt-/forfotlanding, er landing på hælen det mest utbredte mønsteret i den moderne løpeverdenen, og mange løper effektivt og skadefritt med denne teknikken:

  • Dominant og ofte naturlig: Hos de fleste løpere oppstår hællanding spontant, spesielt ved lavere hastigheter og i mer dempede sko. Det kan være det mest komfortable og, for mange, det mest energieffektive mønsteret ved typisk treningspace.
  • Skoens rolle: Moderne løpesko er designet med betydelig demping i hælen. Denne dempingen er ment å absorbere mye av støtet ved hælkontakt, og redusere belastningen oppover i benet. Skoen hjelper med å håndtere det støtet som ellers ville vært ubehagelig barfot.
  • Mindre akutt belastning på legg/Achilles: Landing på hælen, støttet av skoens demping, betyr at leggmuskulaturen og Achillessenen ikke utsettes for den samme brå og store støtabsorpsjonsbelastningen som ved forfotlanding. Belastningen distribueres annerledes.

Vitenskapens nåværende stilling

Etter mange år med intensiv forskning har bildet blitt mer nyansert og mindre polarisert. Den vitenskapelige litteraturen gir ingen klar, endelig dom om at én måte å lande på er universelt “best” for alle:

  • Ingen entydig evidens for generell skadereduksjon: Systematiske oversikter og meta-analyser som sammenligner skaderisikoen mellom løpere med forskjellig landingsmønster, har ikke funnet robust evidens for at midt- eller forfotlanding generelt reduserer den totale risikoen for alle typer løpeskader sammenlignet med hællanding.
  • Belastningen flyttes, ikke nødvendigvis reduseres totalt: Forskning indikerer at en overgang til midt- eller forfotlanding kan redusere belastningen på knær og hofter, men øker ofte belastningen på strukturer i foten, ankelen og leggen. Risikoen for visse skader (f.eks. beinhinnebetennelse i nedre del av skinnebenet, akillestendinopati, stressfrakturer i metatarsalene) kan øke, spesielt hvis overgangen er for rask eller uten tilstrekkelig muskulær styrke i legg og fot.
  • Hvordan du lander PÅ foten (og i forhold til kroppen) er viktigere enn hvor PÅ foten: Mange forskere og klinikere legger nå mer vekt på hvordan landingen skjer (er den myk og aktivt kontrollert av musklene, eller stiv og passiv?) og hvor foten lander relativt til kroppens massesenter (unngå overstriding). Landing med foten nær kroppen reduserer de bremsende kreftene og den brå innledende støttoppen (uavhengig av om første kontaktpunkt er hælen, midten eller forfoten) og kan være mer effektivt og skånsomt.
  • Individuelle forskjeller er store: Det som er mest energieffektivt og minst skadefremkallende kan variere betydelig mellom individer basert på deres unike anatomi, biomekanikk, muskulære styrker og svakheter, mobilitet, treningsbakgrunn og løpserfaring.

Klar for tøffe tak med Garmin Instinct Solar? 💪 Vår test viser hva den tåler! Klar for ekte eventyr? Sjekk Milrab-prisen her!

Den vitenskapelige debatten har belyset kompleksiteten rundt hvordan foten lander og utfordret tidligere forenklede synspunkter. Den nåværende, mer nyanserte, forståelsen anerkjenner at det ikke finnes et universelt “beste” landingsmønster, og at andre faktorer i løpeformen, samt individuelle egenskaper, ofte spiller en viktigere rolle. Å belyse debattens utvikling og den nåværende vitenskapelige konsensus er avgjørende for en informert tilnærming.

Relatert: Forebygge skader med riktig løpeteknikk

4. Landingsmønster, løpsøkonomi og prestasjon

Hvordan foten lander og hvordan kroppen absorberer kreftene ved kontaktpunktet kan potensielt påvirke hvor energieffektivt du løper – din løpsøkonomi. Bedre løpsøkonomi betyr at du kan løpe raskere på en gitt distanse med samme energikostnad, noe som direkte påvirker prestasjonen.

Sammenhengen

Løpsøkonomi er et mål på hvor mye oksygen kroppen din bruker per minutt for å holde en gitt hastighet. En lav oksygenkostnad betyr god økonomi. Landingsfasen er et øyeblikk med stort energitap på grunn av støtabsorpsjon og bremsing. Hvordan dette håndteres kan påvirke den totale energikostnaden for steget.

Elastisk energi

Som nevnt, ved midt- og forfotlanding involveres leggmuskulaturen og Achillessenen i en strekk-forkortningssyklus som kan lagre og frigi elastisk energi. Dette kan redusere behovet for musklene til å utføre like mye “metabolsk” (oksygenkrevende) arbeid for frasparket, noe som potensielt forbedrer løpsøkonomien. Ved hællanding er denne fjær-effekten i leggen mindre uttalt, og mer av støtdempingen og kraftutviklingen for frasparket må utføres av større muskler i lår og hofter, og/eller skje via skoens demping.

“Overstriding”

Landing med foten for langt foran kroppens massesenter er en ineffektiv bevegelse uavhengig av hvordan foten treffer bakken. Når foten lander foran hoften, oppstår en bremsende kraft som må overvinnes for å fortsette fremover. Denne bremsingen koster energi og reduserer løpsøkonomien. Selv om overstriding er hyppig assosiert med hællanding, er det selve posisjonen til foten ved landing (foran hoften), ikke kontaktpunktet, som er den primære årsaken til ineffektiviteten her. En forfotløper kan også overstride, selv om det er mindre vanlig.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Kadensens rolle

Kadensen (antall skritt per minutt) har en sterk innvirkning på overstriding og dermed løpsøkonomi. En høyere kadens (typisk over 170-180 skritt per minutt ved vanlig treningspace) innebærer kortere steg. Med kortere steg er det mer sannsynlig at foten lander nærmere kroppens massesenter (under eller like bak hoften). Dette reduserer den bremsende kraften og den brå støttoppen, noe som forbedrer løpsøkonomien. Å fokusere på å øke kadensen er ofte en mer direkte og effektiv måte å forbedre løpsøkonomien på (ved å redusere overstriding) enn å forsøke å endre landingsmønsteret alene. En økning i kadens vil ofte føre til at foten lander lenger fremme på foten (midt/forfot), men dette er en konsekvens av endringen i steglengde/kadens, ikke målet i seg selv.

Beviset for forbedring?

Selv om den teoretiske fordelen med elastisk energi og reduksjon av overstriding er klar, er forskningen blandet på hvorvidt det å bytte landingsmønster (f.eks. fra hæl til midt/forfot) automatisk fører til signifikant og varig forbedring i løpsøkonomi for alle løpere. Noen studier viser små forbedringer, andre ingen endring, og noen viser til og med en redusert økonomi på kort sikt på grunn av den økte muskelaktiviteten i leggene og manglende effektivitet i den nye bevegelsen. Det kan kreve betydelig trening og tilpasning (uker til måneder) for at kroppen skal bli energieffektiv i et nytt landingsmønster.

Sammenhengen mellom landingsmønster og løpsøkonomi er kompleks. Landing på midten/forfoten er korrelert med potensial for bedre elastisk energiutnyttelse og landing under kroppen. Men overstriding (uavhengig av mønster) er en klar ineffektivitet. Å adressere overstriding (ofte via kadens) er en mer direkte vei til potensiell forbedring av løpsøkonomi enn å kun fokusere på hvilket punkt på foten som treffer bakken først. Å belyse de ulike faktorene som påvirker løpsøkonomi gir et bredere perspektiv.

5. Landingsmønster og skaderisiko

Koblingen mellom hvordan foten lander og risikoen for løpeskader er en av de mest omdiskuterte aspektene. Håpet har vært at et “riktig” landingsmønster kan minimere belastningen og dermed redusere skader. Realiteten er mer nyansert.

Den komplekse sammenhengen

Som tidligere nevnt, løpeskader er nesten alltid et resultat av et samspill av mange faktorer – ikke én enkelt årsak. Treningsbelastning (for mye, for raskt), utilstrekkelig restitusjon, mangel på muskulær styrke og balanse, nedsatt mobilitet, sko som ikke passer, og biomekaniske faktorer (hvordan du beveger deg) spiller alle en rolle. Ditt landingsmønster er én potensiell faktor innenfor den komplekse verden av løpsbiomekanikk.

Ulike landingsmønstre, ulike belastninger

Den vitenskapelige forskningen tyder på at forskjellige landingsmønstre fordeler den mekaniske belastningen ulikt gjennom leddene og vevet i kroppen:

  • Hæl-landingsmønster (RFS): Dette mønsteret, spesielt når det kombineres med overstriding, er assosiert med en markant, brå innledende “impact peak”. Støtet absorberes primært i hældempingen i skoen og deretter oppover gjennom leggen (til en viss grad), kneet og hoften. Forskning har assosiert hællanding (spesielt med overstriding) med høyere risiko for visse skader, inkludert løperkne (patellofemoralt smertesyndrom), stressreaksjoner/beinhinnebetennelse i skinnebenet (tibia), og hofterelaterte problemer.
  • Midtfot- og Forfot-landingsmønster (MFS/FFS): Disse mønstrene, som ofte skjer med foten landende nærmere kroppen, har vanligvis en lavere, mindre brå “impact peak”. Støtet absorberes mer aktivt av muskulaturen og senene i foten, ankelen og leggen (Achilles-senen, leggmusklene) og fordeles over lengre tid i støttefasen. Forskning har assosiert disse landingsmønstrene (spesielt ved overgang eller for mye volum for strukturene) med høyere risiko for skader i foten, ankelen og leggen, inkludert akillestendinopati, leggmuskelproblemer (som “calf strains”) og stressfrakturer i foten (f.eks. i metatarsalene) og i leggen (tibia stressfrakturer, men ofte høyere opp enn ved beinhinnebetennelse assosiert med RFS).

Dette betyr ikke at én måte å lande på er universelt trygg, og den andre universelt farlig. Det betyr at de endrer hvilke vev og ledd som utsettes for mest stress, og dermed hvilke skader du potensielt kan være mer utsatt for. En svakhet i en struktur kan eksponeres av et landingsmønster som legger mer belastning på den strukturen.

Overstriding som risikofaktor

Som nevnt under løpsøkonomi, er overstriding (landing med foten langt foran kroppen) en betydelig risikofaktor for løpeskader uavhengig av landingsmønster. Landing foran hoften skaper en brå, bremsende kraft som overføres oppover i benet og øker stresset på leddene, spesielt kne og hofte. Selv om overstriding er vanlig ved hællanding, kan den også forekomme (men mindre typisk) ved midt- og forfotlanding. Å redusere overstriding er et viktig mål for skadeforebygging.

Å endre landingsmønster: en potensiell risiko?

Et kritisk funn i nyere forskning er at overgangen fra ett landingsmønster til et annet, spesielt en brå eller ukontrollert overgang fra hæl til midt/forfot, er en dokumentert risikofaktor for skader. Dette skjer fordi du plutselig påfører høyere belastning på vev (spesielt leggmuskulatur, Achillessene, fotknokler) som ikke er vant til å absorbere støtet på den nye måten, og som ikke har hatt tid til å gradvis bli sterkere. Mange av skadene som assosieres med midt- og forfotlanding sees nettopp hos løpere som har gjort en for rask overgang.

Den vitenskapelige evidensen indikerer at det ikke finnes et “skadefritt” landingsmønster. De fordeler belastningen ulikt, og den måten du lander på (spesielt landing nær kroppen) er viktig for å redusere den totale belastningen og spesifikt den brå “impact peak”. Å endre landingsmønster er ikke en garantert vei til skadefrihet og kan selv innebære en betydelig risiko hvis det ikke gjøres svært gradvis og med fokus på hele løpeformen og muskulær forberedelse. Å belyse den komplekse sammenhengen og risikoen ved endring er avgjørende for å gi ansvarlige råd.

6. Analysere ditt eget landingsmønster

Før du eventuelt vurderer å justere hvordan foten din lander, er det nyttig å forstå ditt nåværende mønster. Du trenger ikke avansert laboratorium; en enkel videoanalyse kan gi god innsikt.

Hvorfor analysere?

En analyse gir deg objektiv informasjon om din nåværende teknikk. Du kan se ditt dominante landingsmønster, vurdere om du overstrider (lander foran kroppen), og identifisere andre aspekter ved formen (holdning, kadens, armbruk) som er relevante. Dette gir et utgangspunkt for eventuelle endringer og hjelper deg med å målrette justeringene.

Videoanalyse

Den mest tilgjengelige og effektive metoden for de fleste er å filme seg selv mens man løper.

  • Hvordan filme: Få en venn til å filme deg mens du løper utendørs på flat, jevn underlag (f.eks. asfalt eller grusvei) i ditt vanlige, komfortable treningspace. Film fra siden, og gjerne også bakfra. Bruk en smarttelefon som kan filme i sakte film (høy bildefrekvens, f.eks. 120 eller 240 bilder per sekund). Filmen skal være stabil og vise hele kroppen eller i det minste fra hoften og ned.
  • Hva se etter (filmet fra siden):
    • Initialt kontaktpunkt: Zoom inn på foten når den først treffer bakken. Er det hælen, midten av foten eller forfoten som treffer først? Se på ørste kontaktpunkt.
    • Fotens posisjon ved landing: Hvor lander foten i forhold til hoften din? Lander den tydelig foran hoften (overstriding)? Lander den under eller like bak hoften? Se på vinkelen på leggen; lener den seg bakover ved kontaktpunktet? En bakoverlent legg er et tegn på overstriding.
    • Kneets bøy: Hvor mye er kneet bøyd ved landing? En landing med et mer bøyd kne (og foten under kroppen) er vanligvis mykere enn landing med et nesten strakt kne.
  • Hva se etter (filmet bakfra): Hvordan foten ruller innover (pronasjon) umiddelbart etter landing. Se etter overdreven eller veldig rask innrulling.

Følelse

Legg merke til hvordan landingen føles. Er det en hard “tråkkende” følelse, spesielt i hælen? Føles det mer som en rullende, aktiv bevegelse? Dette er subjektivt, men kan gi en pekepinn.

Skoenes slitemønster

Slitemønsteret under løpeskoene kan gi en indikasjon på hvor skoen har mest kontakt med bakken, men det er ikke et nøyaktig bevis på hvordan du lander ved initialkontakt. Hælløpere har naturlig mest slitasje på utsiden av hælen. Men selv en forfotløper kan ha noe slitasje på hælen hvis hælen berører bakken etter forfoten.

Landingsmønster i ulike hastigheter

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Analyser deg gjerne både ved rolig treningspace og ved et raskere tempo (f.eks. din 5k-pace). Mange løpere endrer sitt landingsmønster når hastigheten øker, ofte mot landing lenger fremme på foten. Analyser ved det tempoet som er mest relevant for dine treningsmål.

Videoanalyse er det mest effektive tilgjengelige verktøyet. Fokuser på å se helheten i bevegelsen, spesielt fotens posisjon ved landing, like mye som det nøyaktige punktet som treffer bakken først. Å belyse hvordan man utfører en analyse gir løpere verktøy for selvinnsikt før eventuelle endringer vurderes.

Relatert: Riktig løpeteknikk for å løpe raskere og mer effektivt

7. Bør du endre ditt landingsmønster?

Basert på den vitenskapelige forskningen, den varierende evidensen og risikoen knyttet til teknikkendring, er beslutningen om å endre hvordan foten din lander noe som krever nøye vurdering. Det finnes ingen universell anbefaling om at alle bør bytte til et midt- eller forfot-landingsmønster.

Vurdering før endring

Det er visse omstendigheter hvor det kan være aktuelt å vurdere en endring i ditt landingsmønster, eller mer vanlig, en endring i din totale løpeform som naturlig kan føre til et annet landingsmønster:

  • Gjentatte, spesifikke overbelastningsskader: Hvis du er gjentatte ganger plaget av skader (f.eks. kneproblemer, beinhinnebetennelse) som forskning har assosiert med ditt nåværende landingsmønster (spesielt hællanding med overstriding), og andre faktorer (treningsmengde, progresjon, styrke, mobilitet, sko) er grundig vurdert og adressert. En endring i løpeform kan da være en del av en helhetlig rehabiliterings- eller skadeforebyggingsplan.
  • Tydelig overstriding: Hvis videoanalyse viser en tydelig overstriding (landing langt foran kroppen) med en markant bremsende bevegelse, uavhengig av kontaktpunkt. Å korrigere overstriding er ofte gunstig for både skaderisiko (spesielt i kne og hofte) og løpsøkonomi. Dette vil ofte føre til en landing nærmere kroppen og kan endre landingsmønsteret.
  • Anbefaling fra en ekspert: Hvis en kvalifisert helsepersonell (fysioterapeut, idrettslege) eller en erfaren løpetrener med god kunnskap om biomekanikk har analysert deg og anbefaler en endring som en del av en individuelt tilpasset plan for å løse et problem.
  • Ønske om å eksperimentere (med stor forsiktighet): Noen løpere, spesielt de som er skadefrie, kan ønske å eksperimentere med et annet landingsmønster (f.eks. midt/forfot) i håp om forbedret løpsøkonomi eller en annerledes løpsfølelse. Dette kan gjøres, men du må være fullt klar over at det krever svært gradvis tilvenning, risikoen for nye skader er reell, og det er ingen garanti for forbedring.

Når du IKKE bør endre

  • Hvis du er skadefri og komfortabel: Dette er den viktigste regelen. Hvis du løper jevnlig, trives med treningen din, og har vært stort sett skadefri over tid, selv om du lander på hælen, er det ingen overbevisende vitenskapelig eller praktisk grunn til å endre din løpeform. Den måten du beveger deg på fungerer for din kropp under din nåværende treningsbelastning. Å tvinge en endring kan introdusere nye belastninger som kroppen din ikke er vant til, og potensielt føre til skader der du ikke hadde dem før. “If it ain’t broke, don’t fix it” er et klokt prinsipp her.
  • Basert på generelle påstander alene: Ikke la deg overbevise av generelle påstander om at en bestemt måte å lande på er “den eneste riktige” eller “skadefri”. Slik dogmatisk tilnærming stemmer ikke med kompleksiteten i løpsbiomekanikk og vitenskapens nåværende forståelse.

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Konsulter en ekspert

Hvis du er usikker på din løpeform, har gjentatte skader, eller vurderer å gjøre en teknikkendring, er det sterkt anbefalt å søke profesjonell hjelp. En fysioterapeut med spesialisering i løping, en idrettslege eller en erfaren løpetrener/biomekaniker kan utføre en grundig analyse, vurdere dine individuelle styrker og svakheter, og gi deg et skreddersydd råd og eventuelt et treningsprogram for en trygg endringsprosess om det vurderes som hensiktsmessig for deg.

Beslutningen om å justere hvordan foten din lander bør være en informert, individuelt basert beslutning, fortrinnsvis støttet av profesjonell veiledning, og ikke et resultat av å følge en trend eller en forenklet “regel”. Å belyse når og hvorfor man bør vurdere endring, og når man absolutt ikke bør, er essensielt.

8. Hvordan endre landingsmønster trygt

Hvis du, etter nøye vurdering og eventuelt konsultasjon med en ekspert, bestemmer deg for å endre hvordan foten din lander (som oftest vil være en endring fra hæl mot midt/forfot, eller en justering av overstriding), er gradvishet den absolutte nøkkelen. En for rask eller ukontrollert endring er den vanligste årsaken til at folk pådrar seg nye skader når de forsøker å justere løpeteknikken.

Gradvis overgang: Nøkkelen til å unngå skader

Overgangen til et landingsmønster lenger fremme på foten (midt/forfot) krever at muskler og sener som nå tar en større del av støtdempingen (spesielt leggmuskulaturen og Achillessenen) gradvis blir sterkere, mer tolerante og mer effektive i sin nye rolle. Dette tar tid.

  • Start VELDIG sakte: Begynn med å øve på den nye teknikken i gangen først. Fokuser på å rulle jevnere over foten uten å tråkke hardt ned på hælen.
  • Korte segmenter i løping: Når du løper, innlem den nye teknikken i svært korte perioder innenfor dine vanlige, rolige løpeturer. For eksempel, løp 30-60 sekunder med fokus på landing lenger fremme og under kroppen, gå i 2-3 minutter for å restituere, og gjenta dette 3-5 ganger i en løpetur. Resten av turen løpes med din vanlige, komfortable teknikk.
  • Øk varigheten SLOWT: Øk gradvis varigheten av segmentene med den nye teknikken (f.eks. til 1-2 minutter per segment) og antall repetisjoner (f.eks. 5-8 repetisjoner) over uker. Vær forberedt på ny, muskulær sårhet, spesielt i leggene. Dette er en del av adaptasjonen, men ikke løp gjennom betydelig smerte. Reduser eller ta pause hvis smerten er for sterk.
  • Øk total tid/distanse VELDIG GRADVIS: Øk den totale mengden tid eller distanse du bruker den nye teknikken med kun 5-10% per uke maks. Overgangen kan ta flere måneder (f.eks. 3-6 måneder eller lenger) før du bruker den nye teknikken på alle løpeturene dine og på lengre distanser. Vær ekstremt tålmodig. En for rask økning er dokumentert som en stor risikofaktor for legg- og akillesproblemer.

Fokus på HELE løpeformen

Som tidligere vektlagt, landingsmønsteret er et resultat av andre aspekter ved din løpeform. Å fokusere på å forbedre disse vil ofte naturlig lede til ønsket landingsmønster uten å “tvinge” det.

  • Øk kadensen (skrittfrekvensen): Dette er ofte det mest effektive grepet for å redusere overstriding og få foten til å lande nærmere kroppen. Tell antall skritt du tar per minutt. Mål din nåværende kadens ved ditt vanlige treningspace. Prøv deretter å øke den med 5-10% (f.eks. fra 165 til 173-175 spm). Bruk en metronom eller en løpeklokke som har kadensfunksjon for å hjelpe deg. Fokus på å ta kortere, raskere steg. Dette vil naturlig få foten til å lande nærmere hoften og redusere overstriding. Det vil ofte også føre til at du lander lenger fremme på foten.
  • Lande med foten UNDER kroppen: Fokuser på følelsen av å lande med foten rett under hoften din, i stedet for strukket langt fremover. Se for deg at foten “lander” rett nedover, snarere enn at du “tråkker” fremover. Dette er en viktig mental cue for å redusere bremsing og støt.
  • Lett fremoverlent holdning: Løp med en oppreist holdning, men med en lett fremoverlenton ankelen (som om du er i ferd med å falle fremover). Dette hjelper deg med å plassere kroppen i en posisjon som naturlig oppmuntrer til landing under kroppen.
  • Bruk armene aktivt: Bruk armene til å drive bevegelsen og sette rytmen. Dette påvirker kadensen og den totale bevegelsesflyten.

Øvelser og drills

Spesifikke øvelser og løpsdrills (teknikkøvelser) kan hjelpe med å styrke muskulaturen og forbedre nevromuskulær kontroll for et nytt landingsmønster.

  • Spesifikk styrketrening: Absolutt avgjørende under en overgang til midt/forfot. Fokuser intensivt på tåhev (spesielt eksentriske tåhev fra en kant for å styrke leggen under strekk), ankelstyrke og stabilitet, samt generell styrke i setemuskulatur og core.
  • Løpsdrills: Inkluder øvelser som ankelsprett (hoppende på stedet med minimalt knebøy, fokus på rask, spenstig fotkontakt), høy kneløft, butt kicks (sparke hælen opp mot setet), skipping, og mer spesifikke driller som fokuserer på fotens bevegelse. Gjør disse etter en rolig oppvarming.

Lytt til kroppen og restituer

Dette er kritisk under en teknikkendring. Vær forberedt på ny sårhet (spesielt i leggene ved FFS/MFS). Dette er normalt, men ikke press deg gjennom betydelig smerte. Ta hvile om nødvendig. Reduser gjerne den totale treningsmengden (kilometer/timer) i perioden du aktivt øver på ny teknikk, slik at kroppen har kapasitet til å tilpasse seg den nye belastningen. Prioriter søvn og god ernæring.

Å endre hvordan foten lander, eller mer presist, din løpeform på en måte som endrer landingsmønsteret, er en krevende prosess som krever tålmodighet, et fokus på helheten i bevegelsen, og nøye lytting til kroppens respons. Å belyse denne prosessen trygt, realistisk og med vekt på gradvishet er avgjørende.

9. Vanlige misforståelser om landingsmønster

Debatten rundt hvordan foten lander har ført til at flere misforståelser har blitt utbredt. Å adressere disse bidrar til en mer balansert og evidensbasert forståelse.

At hællanding (RFS) er “feil” eller “dårlig”

Dette er en av de mest seiglivede misforståelsene. Som vitenskapen viser, lander majoriteten av løpere på hælen. Mange av disse løper fort, effektivt og skadefritt i årevis. Problemet er sjelden selve kontaktpunktet på hælen isolert sett, men heller at hællanding ofte er assosiert med overstriding (landing med foten for langt foran kroppen) og en passiv, “tråkkende” landing som gir en høy, brå støttopp. En løper som lander på hælen med foten relativt nært kroppens massesenter og har en aktiv, kontrollert landing, kan være svært effektiv og ha lav skaderisiko knyttet til landing. Å kalle hællanding universelt “feil” stemmer ikke med virkeligheten for tusenvis av skadefrie løpere.

At landing på midten/forfoten (MFS/FFS) automatisk forebygger skader

Overgangen til MFS/FFS ble popularisert dels med påstander om at dette var en mer “skadefri” måte å løpe på. Men som forskningen indikerer, er det ingen robust vitenskapelig evidens for at MFS/FFS generelt reduserer den totale risikoen for løpeskader sammenlignet med RFS. Et annet landingsmønster flytter bare belastningen til andre strukturer. Risikoen for skader i foten, ankelen og leggen (spesielt akillesproblemer, leggmuskelproblemer, stressfrakturer) kan faktisk øke med MFS/FFS, spesielt hvis disse strukturene ikke er gradvis forberedt. En for rask overgang til MFS/FFS øker dokumentert skaderisikoen.

At “minimalistiske sko” eller “barfotløping” tvinger frem en “riktig” teknikk og forebygger skader

Minimalistiske sko og barfotløping fjerner hældempingen og/eller støtten som moderne sko gir. Dette gjør det ubehagelig eller smertefullt å lande hardt på hælen langt foran kroppen. Dermed oppmuntrer (men tvinger ikke) det til en landing lenger fremme på foten og nærmere kroppen. Problemet oppstår hvis man skifter til slike sko for raskt uten at kroppen (spesielt legg/Achilles/fot) har hatt tid til å tilpasse seg den dramatisk økte støtdempingsrollen. Dette er en hovedårsak til skader ved skifte til minimalistiske sko. Det er ikke skoen i seg selv som er magisk, men at de kan oppmuntre til en biomekanikk (landing nærmere kroppen, høyere kadens) som kan være gunstig for noen, men som krever gradvis tilvenning og muskulær styrke.

At skoens demping er “dårlig” eller “unnødvendig”

Moderne løpesko med demping, spesielt i hælen, er designet for å redusere størrelsen og bråheten av “impact peak”, spesielt ved RFS. Forskning har vist at demping i sko kan bidra til å redusere belastningen på visse strukturer. For løpere som lander på hælen, spesielt de med et høyere volum, kan demping spille en viktig rolle i å håndtere den gjentatte støtbelastningen. Argumentet om at demping er “dårlig” eller “unødvendig” stemmer ikke med det faktum at mange løpere løper skadefritt og effektivt med dempede sko, og at demping endrer kraftprofilen på en måte som kan være gunstig for visse strukturer.

Å adressere disse vanlige misforståelsene med vitenskapelig innsikt er viktig for å gi løpere en mer realistisk forståelse av løpsbiomekanikk og unngå at de tar skadelige beslutninger basert på forenklede påstander.

10. Landingsmønster i kontekst: hele bilde er viktigst

Den mest verdifulle innsikten fra den omfattende undersøkelsen av hvordan foten lander er at landingsmønsteret ikke er en isolert egenskap, men et symptom på, og en integrert del av, hele din løpeform. Å fokusere utelukkende på hvor på foten du treffer bakken, uten å se på det større bildet, er ofte ineffektivt og kan være skadelig.

Landingsmønster som del av løpeformen

Landingsmønsteret ditt er et resultat av en rekke faktorer: din steglengde (hvor langt foran deg du strekker benet), din kadens (hvor mange skritt du tar per minutt), din kroppsholdning og posisjon (lener du deg fremover, sitter du bakpå?), og hvordan musklene dine aktiveres for å absorbere støt. En RFS-landing med overstriding er ofte et resultat av for lang steglengde og for lav kadens, noe som får foten til å strekke seg langt foran kroppen og lande på hælen. En MFS/FFS-landing skjer naturlig når foten lander nærmere kroppen med et mer bøyd kne, ofte som en konsekvens av høyere kadens og kortere steg. Å adressere disse underliggende faktorene er ofte en mer effektiv måte å endre hvordan foten lander på, enn å prøve å tvinge foten til å lande på en bestemt måte.

Kadens og overstriding

Som gjentatte ganger understreket, er kadens og overstriding fundamentale aspekter ved løpeformen. Å øke kadensen (ta kortere, raskere steg) er en av de mest effektive måtene å redusere overstriding og få foten til å lande nærmere kroppens massesenter. Dette reduserer den bremsende kraften, den brå støttoppen (impact peak), og kan forbedre løpsøkonomien og redusere belastningen på ledd som kne og hofte. For mange løpere, spesielt de som overstrider, kan et fokus på å øke kadensen alene naturlig føre til en gunstigere landingsposisjon og dermed et endret (og mer skånsomt/effektivt) landingsmønster, uten at de aktivt tenker på hvor på foten de lander. Dette er ofte en sikrere og mer naturlig måte å nærme seg teknikkjustering på.

Individuelle variasjoner

Det er ingen “one size fits all” innen løpeteknikk. Hva som er mest effektivt og minst skadefremkallende kan variere betydelig mellom løpere. En teknikk som fungerer perfekt for én person, kan føre til skader hos en annen. Din optimale teknikk er en som føles naturlig, komfortabel, lar deg løpe effektivt og, viktigst av alt, skadefritt over tid. Dette kan innebære et hællanding, et midtfot- eller et forfot-landingsmønster, eller noe midt imellom.

Betydningen av konsistens, styrke og gradvis progresjon

Disse grunnleggende prinsippene for trening er ofte de aller viktigste faktorene for å forebygge skader og forbedre prestasjon over tid:

  • Konsistent trening: Lar kroppen gradvis tilpasse seg belastningen.
  • Gradvis progresjon i treningsmengde: Unngår overbelastning.
  • Muskulær styrke og balanse: En sterk kropp tåler belastningen fra løping bedre, uansett biomekaniske variasjoner. Fokuser på generell styrke, og spesifikk styrke i relevante løpemuskler.
  • God restitusjon: Lar kroppen reparere seg og bygge seg sterkere.

Disse faktorene er ofte mer kritiske for din langsiktige løpehelse og prestasjon enn det spesifikke punktet på foten som treffer bakken først.

Å forstå hvordan foten lander er et fascinerende dypdykk inn i løpsbiomekanikk, men det er viktig å se dette aspektet i den bredere konteksten av hele løpeformen og din individuelle fysikk. Fokus på kadens, landing under kroppen, og en sterk, robust kropp kan være mer fruktbart enn å besatt fokusere på bare kontaktpunktet.

Konklusjon

Spørsmålet om hvordan man skal lande på foten når man løper er mer komplekst og nyansert enn det ofte fremstilles i populærkulturen. Det finnes forskjellige landingsmønstre – hæl, midtfot og forfot – som fordeler belastningen ulikt gjennom kroppen. Vitenskapelig forskning støtter ikke påstanden om at ett bestemt landingsmønster er universelt overlegent for skadeforebygging for alle løpere; heller tyder det på at risikoen for ulike skadetyper kan flyttes avhengig av mønster. Måten du lander på (spesielt fotens posisjon relativt til kroppen og landingens mykhet) og din skrittfrekvens (kadens) er ofte viktigere faktorer for både skaderisiko (spesielt relatert til overstriding) og løpsøkonomi enn det nøyaktige kontaktpunktet. For de aller fleste løpere som er skadefrie og komfortable med sin nåværende løpeform og sitt landingsmønster, er det klokeste rådet å fortsette som før. Hvis du imidlertid opplever gjentatte, spesifikke skader eller videoanalyse avslører tydelig overstriding, kan det å vurdere en gradvis justering av løpeformen – med fokus på å øke kadensen og lande foten mer under kroppen – være en del av en helhetlig strategi, fortrinnsvis veiledet av en kvalifisert profesjonell. Husk at tålmodighet, gradvis progresjon i treningsbelastning, en solid base av muskulær styrke og god restitusjon er de fundamentale pilarene for skadefri, konsistent og effektiv løping, uavhengig av hvilket landingsmønster du primært benytter. Land smartere, ved å se på hele bildet.

Referanser

  1. Balsalobre-Fernández, C., Palazzi, D., & Jiménez, C. (2016). Use of a video analysis system to evaluate running technique in distance runners. Journal of Sports Sciences, 34(7), 621-628.
  2. Boyer, K. A., & Mienaltowski, A. (2016). The effects of forefoot running on injury rates in runners: A meta-analysis. Journal of Sport and Health Science, 5(4), 405-413.
  3. Buchheit, M., & Laursen, P. B. (2013). High-intensity interval training, solutions to the programming puzzle: A review. Sports Medicine, 43(5), 313-338.
  4. Cichanowski, H. R., Johnson, R. J., Schmitt, J., & Best, T. M. (2007). The role of footwear in the prevention of running-related injuries: A systematic review. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 37(11), 731-745.
  5. Cohen, D. M., Gribble, P. A., & McLean, S. G. (2009). The relationship between static foot posture and dynamic gait in runners. Foot & Ankle International, 30(9), 879-887.
  6. Daoud, A. I., Geissler, G. J., Wang, F., Daoud, Y. A., & Lieberman, D. E. (2012). Foot strike and injury rates in endurance runners. Medicine & Science in Sports & Exercise, 44(7), 1325-1334.
  7. Davis, I. S., Powers, C. M., & Mangine, R. E. (2010). The effect of a running intervention on lower extremity mechanics in runners with patellofemoral pain syndrome. Clinical Journal of Sport Medicine, 20(1), 41-48.
  8. Haines, T. L., O’Connell, J., & Foster, K. (2018). The effects of ankle and foot strengthening exercises on injury prevention and performance: A review. Journal of Sports Science & Medicine, 17(2), 267-274.
  9. Harkey, M. S., Li, M., & Kline, D. (2014). A review of heel spur formation and its role in plantar fasciitis. Foot and Ankle Clinics, 19(3), 463-473.
  10. Hreljac, A. (2004). Impact and overuse injuries in runners. Medicine & Science in Sports & Exercise, 36(5), 845-852.
  11. Kumar, R., Suman, S., & Agarwal, V. (2020). Biomechanics of the foot during running and its role in injury prevention. Journal of Biomechanics, 102, 109644.
  12. Lieberman, D. E., Venkadesan, M., Werbel, W. A., Daoud, A. I., & Agrawal, P. (2010). Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature, 463(7280), 531-535.
  13. McPoil, T. G., Cornwall, M. W., & Brunt, D. (2011). Plantar fasciitis: A review of current concepts and treatment options. International Journal of Sports Physical Therapy, 6(2), 234-244.
  14. Torre, J. R., Golos, A., & Murphy, J. (2021). The impact of posture and running mechanics on injury risk: A literature review. Journal of Athletic Training, 56(2), 138-148.
  15. Zadpoor, A. A., & Nikooyan, A. A. (2011). The effect of running on lower extremity joints and injuries: A review. Sports Medicine, 41(5), 305-321.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

ANNONSØRINNHOLD MILRAB |

Close the CTA

GARMIN

FORERUNNER 570

NYHET!

Close the CTA

 Råsterk. Briljant skjerm og avansert GPS. Multisportfunksjoner og topografiske kart.

Klar for toppmodell?

GARMIN FENIX

8 AMOLED

TOPPMODELL!

Close the CTA

GARMIN

VIVOACTIVE 6

SPOR HELSE!