Hvordan lage eplemost

Denne artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av hvordan du kan lage eplemost, fra valg av epler til konservering av den ferdige saften.

Eplemost, også kjent som eplesaft, er en av de mest populære fruktjuicene verden over. Den er kjent for sin naturlige sødme, forfriskende smak og helsemessige fordeler. Å lage eplemost hjemme kan være en givende prosess som ikke bare gir deg kontroll over ingrediensene, men også sikrer en ferskere og sunnere drikk.

Fordeler med eplemost

Eplemost er mer enn bare en velsmakende drikk. Den har flere helsemessige fordeler som gjør den til et verdifullt tillegg til kostholdet. Epler er rike på antioksidanter, vitamin C, og kostfiber, som bidrar til bedre fordøyelse, styrker immunforsvaret, og kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdommer og diabetes (Johnston et al., 2020).

Antioksidanter

Antioksidanter i epler, som flavonoider og polyfenoler, beskytter cellene mot skade forårsaket av frie radikaler. Disse stoffene kan redusere betennelser i kroppen og forbedre hjertehelsen (Boyer & Liu, 2004).

Kostfiber

Epler inneholder løselig fiber som pektin, som hjelper til med å regulere blodsukkernivået og forbedre tarmhelsen. Dette kan bidra til vekttap og forbedre overall fordøyelse (Slavin, 2008).

Vitamin C

Vitamin C er en essensiell næringsstoff som støtter immunforsvaret, fremmer hudhelsen og fungerer som en antioksidant. En kopp eplemost inneholder omtrent 20% av det daglige anbefalte inntaket av vitamin C (USDA, 2021).

Valg av epler

Valget av epler er en kritisk del av prosessen med å lage eplemost. Ulike eplesorter gir ulik smak, sødme, og syrlighet til den ferdige saften.

Eplesorter

 • Granny Smith: Kjent for sin skarpe syrlighet, gir Granny Smith epler en frisk og syrlig smak til eplemosten.
 • Fuji: Disse eplene er veldig søte og saftige, og gir en naturlig sødme til saften uten behov for ekstra sukker.
 • Golden Delicious: Denne sorten har en mild, balansert smak og passer godt som base for eplemost.
 • Honeycrisp: Kjent for sin sprøhet og saftige sødme, Honeycrisp epler er ideelle for å lage en frisk og velsmakende eplemost.

Blanding av eplesorter

En blanding av ulike eplesorter kan gi en mer kompleks og balansert smak. For eksempel kan du kombinere syrlige Granny Smith epler med søte Fuji epler for å få en saft som er både frisk og naturlig søt.

Forberedelse av epler

Før du begynner å lage eplemost, er det viktig å forberede eplene riktig. Dette inkluderer vask, skrelling, og kutting.

Vask

Vask eplene grundig under rennende vann for å fjerne skitt, voks og eventuelle sprøytemidler. Bruk gjerne en grønnsaksbørste for å skrubbe skallet forsiktig.

Skrelling og kutting

Avhengig av preferanse kan du velge å skrelle eplene. Skallet inneholder mye fiber og næringsstoffer, så det er ikke nødvendig å skrelle hvis du ønsker en mer næringsrik saft. Skjær eplene i små biter og fjern kjernehusene.

Utvinning av saft

Det finnes flere metoder for å utvinne saften fra eplene. Valget av metode kan avhenge av tilgjengelig utstyr og ønsket mengde eplemost.

Bruk av saftpresse

En saftpresse er den enkleste og mest effektive måten å lage eplemost på. Den utvinner saften raskt og effektivt, samtidig som den skiller ut fruktkjøttet.

 1. Legg eplebitene i saftpressen: Fyll saftpressen med eplebiter. Pass på å ikke overfylle den.
 2. Press saften: Start saftpressen og la den utvinne saften. Samle saften i en ren beholder.
 3. Filtrering: For en klarere saft kan du filtrere den gjennom en finmasket sil eller osteklut for å fjerne eventuelle rester av fruktkjøtt.

Bruk av blender

Hvis du ikke har en saftpresse, kan du bruke en blender til å lage eplemost.

 1. Blend eplebitene: Legg eplebitene i blenderen og blend til en jevn puré.
 2. Sil saften: Hell puréen gjennom en finmasket sil eller osteklut for å skille saften fra fruktkjøttet. Press forsiktig for å få ut så mye saft som mulig.

Koking og pressing

En annen metode er å koke eplene før pressing. Denne metoden kan være nyttig hvis du lager større mengder eplemost.

 1. Kok eplebitene: Legg eplebitene i en stor gryte og dekk dem med vann. Kok opp og la det småkoke til eplene er myke.
 2. Press saften: Bruk en potetpresse eller lignende for å presse saften ut av de kokte eplene. Filtrer saften gjennom en finmasket sil eller osteklut.

Smaksjustering

Etter at saften er utvunnet, kan du justere smaken etter ønske. Dette kan inkludere å tilsette sukker, kanel, sitronsaft eller andre smakstilsetninger.

Søtning

Hvis eplemosten er for syrlig, kan du tilsette litt sukker eller honning. Start med en liten mengde og smak deg frem til ønsket sødme.

Syrlighet

For å gi eplemosten en friskere smak, kan du tilsette litt sitronsaft. Dette kan også hjelpe med å bevare fargen på saften.

Krydder

For en ekstra smakfull eplemost kan du tilsette krydder som kanel eller muskat. Dette gir en varm og krydret smak som passer spesielt godt om høsten.

Konservering

For å bevare eplemosten og kunne nyte den over lengre tid, er det viktig å konservere den riktig. Det finnes flere metoder for å konservere eplemost.

Pasteurisering

Pasteurisering er en prosess der saften varmes opp for å drepe skadelige mikroorganismer, noe som forlenger holdbarheten.

 1. Varm saften: Hell saften i en stor gryte og varm den opp til 70-75°C. Hold denne temperaturen i ca. 15-20 minutter.
 2. Fyll på flasker: Hell den varme saften på rene, steriliserte flasker eller glass.
 3. Lukk flaskene: Lukk flaskene godt med tette korker eller lokk.

Frysing

Frysing er en enkel metode for å konservere eplemost uten behov for konserveringsmidler.

 1. Hell saften i beholdere: Hell eplemosten i fryseposer eller frysebokser, og la det være litt plass til utvidelse.
 2. Frys ned: Sett beholderne i fryseren. Eplemosten kan oppbevares i opptil ett år i fryseren.

Hermetisering

Hermetisering er en annen metode som kan brukes for å konservere eplemost over lengre tid.

 1. Fyll på glass: Hell den varme saften på steriliserte hermetikkglass.
 2. Forsegl glassene: Forsegl glassene godt med tette lokk.
 3. Vannbad: Sett glassene i en stor gryte med kokende vann og la dem koke i ca. 20 minutter.
 4. Avkjøl og oppbevar: La glassene avkjøles helt før du oppbevarer dem på et kjølig, mørkt sted.

Økologisk eplemost

For de som ønsker en mer naturlig og økologisk livsstil, kan det være et godt valg å lage økologisk eplemost. Dette innebærer å bruke økologiske epler og unngå tilsetningsstoffer.

Valg av økologiske epler

Økologiske epler dyrkes uten bruk av syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. De er derfor fri for rester av kjemikalier som kan være skadelige.

Økologiske søtningsmidler og krydder

Hvis du ønsker å tilsette søtningsmidler eller krydder til eplemosten, kan du velge økologiske alternativer som økologisk sukker, honning, kanel eller andre krydder.

Bærekraftige praksiser

Å lage eplemost hjemme kan også bidra til en mer bærekraftig livsstil. Her er noen tips for å gjøre prosessen så miljøvennlig som mulig.

Reduksjon av matsvinn

Bruk hele eplet, inkludert skallet, for å redusere matsvinn. Hvis du skreller eplene, kan du bruke skrellene til å lage eplechips eller som kompost.

Bruk av lokale råvarer

Kjøp epler fra lokale bønder for å støtte lokal økonomi og redusere karbonavtrykket fra transport.

Gjenbruk av flasker og beholdere

Gjenbruk flasker og beholdere for å redusere avfall. Sørg for å vaske og sterilisere dem grundig før gjenbruk.

Serveringstips

Eplemost kan nytes på mange måter. Her er noen kreative forslag til hvordan du kan servere eplemost.

Som en forfriskende drikk

Server eplemost kald med isbiter for en forfriskende drikk på varme dager.

Varm eplemost

Varm opp eplemosten og tilsett krydder som kanel og nellik for en varm, koselig drikk om vinteren.

I matlaging

Bruk eplemost som en ingrediens i oppskrifter. Den kan brukes som base i sauser, marinader, eller som erstatning for sukker i baking.

Historiske og kulturelle aspekter

Eplemost har en lang historie og kulturarv som strekker seg tilbake til gamle sivilisasjoner. Epler og eplebaserte produkter har vært verdsatt i mange kulturer, og eplemost spiller en rolle i ulike tradisjoner og seremonier.

Eplemostens historie

Historisk sett kan spor etter eplemost spores tilbake til antikkens Egypt, hvor epler ble dyrket langs Nilen og saften ble brukt både som drikke og i religiøse ritualer. I Europa har eplemost vært en del av kostholdet siden middelalderen, spesielt i land som England, Tyskland og Frankrike, hvor epledyrking var utbredt.

Kulturell betydning

I dag er eplemost fortsatt en viktig del av mange kulturer. I Tyskland er det en tradisjon å drikke «Apfelsaft» under høsttakkefest, mens i USA er «apple cider» en populær drikk under Thanksgiving. I Norge er eplemost en viktig del av julefeiringen, og mange småskalaprodusenter lager sine egne varianter til salg på julemarkeder.

Økonomiske aspekter

Produksjon av eplemost kan også ha økonomiske fordeler, både for enkeltpersoner og lokalsamfunn. Ved å lage og selge eplemost kan du støtte lokal økonomi og skape arbeidsplasser.

Hjemmeproduksjon som inntektskilde

For de som er interessert i hjemmeproduksjon, kan eplemost være en lønnsom aktivitet. Mange småskalaprodusenter starter med å selge eplemost på lokale markeder, bondens markeder, og til nærliggende butikker. Dette kan gi en ekstra inntektskilde og bidra til økonomisk vekst i lokalsamfunnet.

Støtte til lokal landbruk

Ved å kjøpe epler fra lokale bønder støtter du bærekraftig jordbruk og bidrar til å bevare landbrukstradisjoner. Lokal landbruk er ofte mer miljøvennlig og bidrar til å redusere karbonavtrykket ved å minimere transport.

Helsemessige bekymringer og tiltak

Selv om eplemost er en sunn drikk, er det noen helsemessige bekymringer knyttet til overdrevet inntak og tilsetningsstoffer.

Naturlig sukkerinnhold

Eplemost inneholder naturlig sukker, og det er viktig å konsumere det med måte for å unngå overdrevent sukkerinntak. For personer med diabetes eller de som ønsker å redusere sukkerinntaket, kan det være lurt å fortynne eplemosten med vann.

Unngå tilsetningsstoffer

Mange kommersielle eplemoster inneholder konserveringsmidler og tilsatt sukker. Ved å lage eplemost hjemme kan du unngå disse tilsetningsstoffene og sikre at drikken er så naturlig som mulig.

Eplemost for barn

Eplemost er en populær drikk blant barn, men det er viktig å være oppmerksom på mengden de konsumerer.

Fordeler for barn

Eplemost kan være en sunn og næringsrik drikk for barn, rik på vitamin C og antioksidanter. Det er også et godt alternativ til sukkerholdige brus og saft.

Moderasjon

Selv om eplemost er sunn, bør inntaket modereres på grunn av det naturlige sukkerinnholdet. En god praksis er å servere eplemost i små mengder og å fortynne den med vann.

Eksperimentelle oppskrifter

For de som ønsker å utforske ulike smaker og varianter av eplemost, er det mange eksperimentelle oppskrifter å prøve.

Eple- og ingefærmost

Ingefær gir en ekstra dybde av smak og helsefordeler til eplemosten.

 1. Ingredienser: 5 store epler, 2 ss fersk revet ingefær, 1 sitron (juice).
 2. Fremgangsmåte: Skjær eplene i biter og blend dem sammen med ingefær og sitronsaft. Sil blandingen og server kald.

Eple- og kanelmost

Kanel gir eplemosten en varm og krydret smak som passer perfekt til høsten.

 1. Ingredienser: 5 store epler, 1 kanelstang, 1 ss sukker (valgfritt).
 2. Fremgangsmåte: Kok eplebitene med kanelstangen og sukker til eplene er myke. Fjern kanelstangen og press saften. Server varm eller kald.

Eple- og bærmost

Tilsett bær for en fargerik og smakfull variant av eplemost.

 1. Ingredienser: 5 store epler, 1 kopp blandede bær (jordbær, blåbær, bringebær).
 2. Fremgangsmåte: Blend eplebitene sammen med bærene. Sil blandingen og server umiddelbart.

Eplemost i gastronomi

Eplemost kan også brukes som en ingrediens i gastronomi, fra gourmetretter til daglig matlaging.

Marinader og sauser

Eplemost kan brukes som base for marinader og sauser. Den naturlige sødmen og syrligheten passer godt til kjøtt og fisk.

 1. Eplemostmarinade: Bland eplemost med soyasaus, hvitløk og ingefær for en smakfull marinade til kylling eller svinekjøtt.
 2. Eplemostsaus: Reduser eplemost med smør og timian for en enkel, men elegant saus til stekt svinekjøtt.

Baking

Eplemost kan erstatte sukker eller olje i baking for å gjøre oppskriftene sunnere.

 1. Eplemostmuffins: Bruk eplemost i stedet for olje for fuktige og smakfulle muffins.
 2. Eplemostbrød: Tilsett eplemost til deigen for å lage et søtt og saftig brød.

Konklusjon

Å lage eplemost hjemme er en givende prosess som kombinerer enkelhet og tradisjon med helsefordeler og bærekraftig praksis. Ved å følge de trinnene og tipsene som er beskrevet i denne artikkelen, kan du nyte en naturlig og sunn drikk som er fri for kunstige tilsetningsstoffer og full av frisk smak. Enten du bruker eplemost som en daglig forfriskning, en ingrediens i matlaging, eller som en del av spesielle anledninger, gir hjemmelaget eplemost deg muligheten til å utforske nye smaker og støtte lokale landbrukspraksiser.

Referanser

 1. Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal, 3(1), 5.
 2. Johnston, C. S., Barkyoumb, G. M., & Schumacher, S. S. (2020). Effects of apple and pear consumption on body weight and blood pressure. Journal of Food Science, 85(8), 2442-2447.
 3. Slavin, J. L. (2008). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 24(4), 293-298.
 4. USDA. (2021). FoodData Central. U.S. Department of Agriculture. Retrieved from https://fdc.nal.usda.gov/

Om forfatteren