OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Hvordan komme raskt i løpeform

Hvis du legger til en hastighetsøkt i løperutinen, kommer du raskere i løpeform, så du er klar for alt fra 5 km til maraton.

I tillegg vil du forbrenne like mange kalorier som du gjør i løpet av en langtur, men på halve tiden. Prøv disse treningsøktene for å øke løpetreningen din.

Fartslek

Fartslek er et morsomt navn, og denne treningsteknikken er et must for å øke tempoet ditt. Fartslek er svensk for “speed play”, noe som betyr at du varierer hastigheten du løper med. Du kan utføre denne treningen nesten hvor som helst.

Gjør dette: Varm først opp et par kilometer, og start deretter intervallene. Intervallene kan du løpe med moderat til hard intensitet, men ikke for hardt. Du kan velge å løpe strukturerte eller ustrukturerte fartsintervaller. Forskjellen er at når du løper ustrukturerte løper du ikke intervaller på en bestemt tid, og du trenger heller ikke ha et bestemt antall intervaller.

Du vil kunne presse hardere i løpet av 1-minutters intervaller enn i løpet av 3-minutters intervaller. Det er imidlertid ikke noe bestemt tempo du prøver å nå. I stedet kan du jobbe med innsatsnivåer for å presse på innenfor tidsintervallet du løper. Hvis du ikke har begynt å løpe eller har begynt å trene etter et opphold, kan du gjennomføre de to første intervallene og deretter bygge deg opp gradvis, etter hvert som du blir i bedre form.

  • Intervall 1: Sprint i 1 minutt, aktiv restitusjon i 90 sekunder
  • Intervall 2: Sprint i 2 minutter, aktiv restitusjon i 90 sekunder
  • Intervall 3: Sprint i 3 minutter, aktiv restitusjon i 90 sekunder
  • Intervall 5: Sprint i 2 minutter, aktiv restitusjon i 90 sekunder
  • Intervall 6: Sprint i 1 minutt, aktiv restitusjon i 90 sekunder

Motbakkeintervaller

Ingen løpere vil krasje rett før målstreken, så du trenger en måte å jobbe deg gjennom utmattelse. Motbakkeintervaller lærer beina dine å håndtere anstrengende utfordringer om og om igjen.

Motbakkeintervaller forbrenner glykogen og får bena til å føles som gelé. Akkurat når du tror du ikke kan løpe lenger, vil du ha det lille ekstra som gjør at du greier å opprettholde tempoet du ønsker. Dette simulerer løpetempo på slutten av et løp når du er sliten, og lærer kroppen din hvordan du skal presse på videre.

Gjør dette: Etter oppvarming, finn en lang bakke med 5-7% helning. Sprint i oppoverbakke i 90 sekunder med 90 prosent innsats – eller omtrent 5 km-tempoet ditt – med rolig jogging nedover bakken som pause. Det er et intervall. Gjennomføre 6-10 motbakkeintervaller totalt.

Etter å ha fullført motbakkeintervallene, løp lett i 4 minutter for å komme deg. Avslutt med en tempoløp på to til tre kilometer med omtrent 70 prosent innsats – eller rundt halvmaratontempoet ditt.

Relaterte artikler:

Hvordan komme raskt i form med løping

Hva er løping bra for

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!