Hvordan komme i ketose

Når en person har nådd ketose, brenner kroppen lagret fett i stedet for glukose. Lær mer om hvordan du skal komme i ketose.

Hvordan komme i ketose?

Ketose er en naturlig tilstand i den metabolske prosessen. Når en person har nådd ketose, brenner kroppen lagret fett i stedet for glukose. Når kroppen bryter ned fettet, begynner syrer som kalles ketoner å bygge seg opp i blodet. Disse ketonene forlater deretter kroppen i urinen. Tilstedeværelsen av ketoner i blodet og urinen indikerer at en person har gått inn i ketose.

Ketose kan hjelpe en person å miste uønsket fett, siden kroppen begynner å bryte ned fettlagrene sine i stedet for å stole på karbohydrater for energi. I tillegg antyder noe forskning at ketose kan bidra til å undertrykke appetitt på en person, noe som også kan fremme vekttap.

Å oppnå en tilstand av ketose er ikke alltid like lett. Mange mennesker som ønsker å nå ketose holder seg til det ketogene kostholdet. I denne artikkelen ser vi på syv måter å komme raskt inn i ketose på. Vi ser også på mulige risikoer ved å sette kroppen i denne metabolske tilstanden.

Økt fysisk aktivitet

En person kan komme inn i ketose ved å øke fysisk aktivitet. Jo mer energi som en person bruker i løpet av dagen, jo mer mat trenger de å spise for drivstoff. Trening hjelper en person å utarme glykogenlagrene i kroppen. I de fleste tilfeller blir glykogenlagrene påfylt når en person spiser karbohydrater. Hvis en person er på diett med lite karbohydrater, vil han eller hun ikke fylle opp glykogenlagrene sine. Det kan ta litt tid før kroppen lærer seg å bruke fettlagre i stedet for glykogen. En person kan oppleve tretthet når kroppen tilpasser seg.

Å redusere karbohydratinntaket betydelig

Ketose oppstår når mangel på karbohydrat tvinger kroppen til å bruke fett som sin primære energikilde i stedet for sukker. En person som ønsker å nå ketose, enten det er for vekttap, for å redusere risikoen for hjertesykdom eller for å opprettholde og kontrollere blodsukkernivået, bør ta sikte på å redusere karbohydratforbruket til 20 gram per dag eller mindre. Dette er imidlertid ikke et fast nummer. Noen mennesker kan kanskje spise mer karbohydrater og fortsatt komme i en tilstand av ketose, mens andre vil trenge å spise mindre.

Faste i korte perioder

Å faste, eller gå uten mat, kan hjelpe en person til å oppnå en tilstand av ketose. Mange mennesker kan faktisk gå inn i ketose mellom måltidene. I noen kontrollerte tilfeller kan en lege anbefale en lengre fasteperiode på mellom 24 og 48 timer. En person bør snakke med legen sin før han bestemmer seg for å faste lenger enn noen timer om gangen.

Fettfaste er en alternativ form for faste. Fettfaste innebærer betydelig reduksjon av kaloriinntaket og å spise et kosthold som nesten utelukkende består av fett i mer enn 2 eller 3 dager.

Tidlig forskning indikerte at dette kan ha en positiv effekt på vekttap. Imidlertid er fettfeste vanskelig å vedlikeholde og er kanskje ikke det beste alternativet for folk flest.

Øke sunt fettinntak

Når karbohydratinntaket synker, erstatter de fleste tapet av karbohydrater med en økning i sunn fett. Noen fettstoffer som en person kan spise inkluderer:

  • kokosolje
  • oliven olje
  • avokado og avokadoolje
  • linfrøolje

For folk som ønsker å gå ned i vekt, er det imidlertid viktig å ha det totale kaloritallet også i tankene. Å spise for mange kalorier på en dag kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt.

Testing av ketonnivåer

En metode som kan hjelpe en person til å oppnå en tilstand av ketose, er å overvåke nivåene av ketoner i kroppen. Det er flere tester tilgjengelig for dette, inkludert:

  • urin
  • pust
  • blod

Å bruke en eller flere av disse testene kan hjelpe en person med å spore fremgangen, og la dem gjøre tilpasninger i kostholdet sitt.

Proteininntak

Keto-dietten begrenser mengden protein en person kan spise med tanke på fett. Mens anbefalte mengder varierer, anbefaler en standard keto-diett å konsumere 20% av kaloriene som protein. Et lavt proteininntak er nødvendig for at en person skal nå ketose.

Forbruk mer kokosnøttolje

Kokosnøttolje kan hjelpe en person med å nå eller opprettholde en tilstand av ketose. Ifølge en studie som fokuserer på Alzheimers sykdom, kan det å hjelpe kokosnøttolje til kostholdet hjelpe folk med å øke ketonnivået. Kokosnøttolje inneholder fett som kalles triglyserider eller middels kjede. Kroppen kan absorbere MCTs raskt og enkelt. Den sender deretter dette fettet direkte til leveren, som gjør dem om til enten ketoner eller energi.

Relaterte artikler:

Ketose grønnsaker

Periodisk faste ketose

Om forfatteren

Legg inn kommentar