Hvordan kan vi styrke lungene våre

De fleste ønsker å bli sunnere. Mer sjelden er det kanskje at vi tenker på å beskytte og opprettholde helsen til lungene.

Sannheten er at lungene dine, akkurat som hjertet, leddene og andre deler av kroppen din, eldes med tiden. De kan bli mindre fleksible og miste styrken, noe som kan gjøre det vanskeligere å puste. Men ved å ta i bruk visse sunne vaner, kan du bedre opprettholde helsen til lungene dine, og la dem fungere optimalt selv inn i seniorårene.

Trene for å puste hardere

Regelmessig trening er trolig det viktigste du kan gjøre for lungene dine. På samme måte som trening holder kroppen i form, holder den også lungene i form.

Når du trener, slår hjertet ditt fortere og lungene jobber hardere. Kroppen din trenger mer oksygen for å drive muskler. Lungene dine øker aktiviteten for å levere det oksygenet mens du fjerner ekstra karbondioksid.

Ifølge en nylig artikkel, under trening, øker pusten fra omtrent 15 ganger i minuttet til omtrent 40 til 60 ganger i minuttet. Derfor er det viktig å regelmessig trene aerob trening som får deg til å puste hardt.

Denne typen trening gir den beste treningen for lungene dine. Musklene mellom ribbeina ekspanderer og trekker seg sammen, og luftsekkene inne i lungene dine jobber raskt med å bytte oksygen mot karbondioksid. Jo mer du trener, jo mer effektive blir lungene dine.

Å skape sterke, sunne lunger gjennom trening hjelper deg bedre å motstå aldring og sykdom. Selv om du utvikler lungesykdom på veien, hjelper trening å bremse utviklingen og holder deg aktiv lenger.

Unngå eksponering for miljøgifter

Eksponering for forurensende stoffer i luften kan skade lungene og akselerere aldring. Når de er unge og sterke, kan lungene dine lett motstå disse giftstoffene. Når du blir eldre, mister de imidlertid noe av den motstanden og blir mer sårbare for infeksjoner og sykdommer.

Gi lungene en pause. Reduser eksponeringen så mye du kan:

  • Unngå passiv røyking, og prøv å ikke gå ut under de høyeste luftforurensningstider.
  • Unngå å trene i nærheten av tung trafikk, da du kan puste inn eksosen.
  • Hvis du er utsatt for miljøgifter på jobben, må du ta alle mulige sikkerhetstiltak. Enkelte jobber innen konstruksjon, gruvedrift og avfallshåndtering kan øke risikoen for eksponering for luftbårne forurensninger.

Forhindre infeksjoner

Infeksjoner kan være spesielt farlige for lungene dine, spesielt når du blir eldre. De som allerede har lungesykdommer som KOL, er spesielt utsatt for infeksjoner. Selv friske eldre kan imidlertid lett utvikle lungebetennelse hvis de ikke er forsiktige.

Den beste måten å unngå lungeinfeksjoner er å holde hendene rene. Vask regelmessig med varmt vann og såpe, og unngå å berøre ansiktet så mye som mulig.

Drikk rikelig med vann og spis mye frukt og grønnsaker – de inneholder næringsstoffer som bidrar til å styrke immunsystemet.

Hold deg oppdatert om vaksinasjonene dine. Ta influensavaksine hvert år, og hvis du er 65 år eller eldre, må du også vaksinere deg mot lungebetennelse.

Relaterte artikler:

Friske lunger etter røykeslutt

Hvordan få mer oksygen i blodet

Referanser

Om forfatteren