Hvordan jogge seg ned i vekt

Hvordan jogge seg ned i vekt. Lær hvordan du kan trene løping med svært lav intensitet for å gå raskt ned i vekt.

Kan man jogge for å gå ned i vekt?

Ja, jogging kan være en effektiv måte å gå ned i vekt på, men det avhenger av flere faktorer. Vekttap er i hovedsak avhengig av å oppnå en negativ energibalanse, noe som betyr at du må forbrenne flere kalorier enn du inntar. Jogging er en form for aerobisk trening som kan hjelpe deg med å brenne kalorier og dermed bidra til vekttap.

Her er noen faktorer å vurdere når du bruker jogging som en del av vekttapsplanen din:

 1. Kosthold: Selv om jogging kan hjelpe deg med å brenne kalorier, er kostholdet like viktig, om ikke viktigere, for å oppnå vekttap. Du må sørge for at du spiser et balansert kosthold med riktig mengde kalorier for å støtte vekttapet ditt.
 2. Intensitet og varighet: For å oppnå effektivt vekttap, bør du jogge med en moderat til høy intensitet i en tilstrekkelig lang periode. Jo mer du jogger og jo mer intensivt du trener, desto flere kalorier vil du forbrenne.
 3. Konsistens: For å oppnå varige resultater, må du jogge regelmessig over tid. Å lage en treningsrutine som du kan holde deg til, er viktig for vekttap.
 4. Andre former for trening: Variasjon i treningsrutinen din kan være nyttig. Å inkludere styrketrening i tillegg til jogging kan hjelpe deg med å bygge muskler, øke metabolismen og forbedre kroppssammensetningen din.
 5. Individuelle faktorer: Alle reagerer forskjellig på trening og kosthold, så det er viktig å finne ut hva som fungerer best for deg og din kropp.

Husk også at vekttap er en langsiktig prosess, og det er viktig å ha realistiske forventninger. Det er ikke alltid nødvendig å jogge for å gå ned i vekt, men det kan være en effektiv del av en helhetlig vekttapsstrategi når det kombineres med sunn mat og andre former for fysisk aktivitet. Det anbefales også å konsultere en lege eller en treningsfaglig før du starter en ny treningsrutine, spesielt hvis du har helseproblemer eller er nybegynner innen jogging.

Relatert: Restitusjonstid når du trener løping med høy intensitet

Jogge for å gå ned i vekt

Jogging er utmerket trening for økt fettforbrenning og vektreduksjon. Når du trener løping med svært lav intensitet vil det øke din aerobe kapasitet og forbrenning, ved at hjertefrekvensen din går opp over en gitt periode. Jogging øker opptaket av oksygen som går over i blodbanen, og forsyner muskulaturen din med oksygenrikt blod.

Hvor lenge må man jogge for å se resultater?

Hvor lenge det tar å se resultater fra jogging vil variere betydelig fra person til person, avhengig av flere faktorer, inkludert din nåværende fysiske tilstand, treningsnivå, intensitet av joggingen, kosthold og genetikk. Det er viktig å ha realistiske forventninger og forstå at vekttap og andre helsefordeler kan komme gradvis. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Tidslinje for vekttap: Vekttap er en langsiktig prosess, og det er vanlig å se små resultater i løpet av de første ukene hvis du har en sunn livsstil med jogging og et balansert kosthold. De fleste anbefaler en gradvis vektreduksjon på omtrent 0,5 til 1 kilo per uke som et realistisk mål. Det betyr at det kan ta flere uker eller måneder før du ser betydelige endringer på vekten din.
 2. Kondisjon og styrke: Mens vekttap kan ta tid, kan du oppleve forbedringer i din generelle kondisjon og styrke ganske raskt når du begynner å jogge regelmessig. Du kan føle deg mindre tungpustet, ha mer energi og merke økt utholdenhet etter bare noen få uker med trening.
 3. Andre helsefordeler: Selv om vekttap er et vanlig mål for jogging, er det viktig å merke seg at jogging gir mange andre helsefordeler. Dette inkluderer bedre hjerte- og lungefunksjon, redusert risiko for kroniske sykdommer, stressreduksjon og bedre humør, som kan oppleves relativt tidlig i treningsprosessen.
 4. Individuelle forskjeller: Husk at alle er forskjellige, og resultatene vil variere. Noen kan oppleve raskere vekttap enn andre på grunn av genetiske faktorer, metabolisme og andre individuelle variabler.

Det viktigste er å være tålmodig og vedvarende i joggingrutinen din, spise sunt, og fokusere på helsen din som helhet. Hvis du har spesifikke mål eller bekymringer, kan det være lurt å konsultere en treningsfaglig eller en personlig trener for å få veiledning og tilpassede treningsplaner.

Hastighet når du skal jogge deg ned i vekt

Hvilken hastighet du har når du jogger, vil variere individuelt, avhengig av ditt formnivå. Er du i god form vil farten være høyere enn hvis du er i dårligere form. Derfor bør du trene etter intensitetssoner, ikke fart. Generelt kan vi si at jogging er løpetrening med et svært lavt intensitet.

Jogging med svært lav intensitet

Jogging kan være trening med så lav intensitet at du ikke avbryter restitusjonsprosessen som foregår i muskulaturen din. Trening innenfor denne sonen blir gjerne kalt restitusjonstrening på grunn av lav intensitet. Dersom du trener løping, kan det være at intensiteten er så lav at du kan veksle mellom å gå og løpe.

Som nybegynner eller helt utrent kan jogging være alt annet enn restitusjonstrening. Derfor bør nybegynnere gjøre som nevnt over, veksle mellom å gå og løpe.

Relatert: Trene før frokost for økt fettforbrenning

Fettforbrenning når du trener

For å gå ned 0.5 kg må du forbrenne 3500 kalorier mer enn det du inntar gjennom mat over en gitt periode. Jogger du langt, kan du trene med lav intensitet gjennom hele treningsøkta. Trener du intervall veksler du gjerne mellom trening med moderat til hard intensitet.

Begge måter å trene løping på kan bidra til at du går ned i vekt, så for maksimal fettforbrenning, bør du vurdere å veksle mellom trening med lav, moderat og høy intensitet.

Sone for fettforbrenning

Når du trener løping med lav til moderat intensitet, vil omtrent 60% av kaloriene du forbrenner komme fra fett lagret i kroppen. Trener du med høy intensitet, bruker kroppen karbohydrater som energi, og bare 35% av kaloriene kommer fra lagret fett. På grunn av denne forskjellen, er trening med lav til moderat intensitet ofte referert til som sonen for fettforbrenning.

Hvor lenge du kan jogge med lav intensitet

En av fordelene med å trene løping med lav intensitet, er du trene lenge, fordi intensiteten er lav. Med mindre du er i veldig god form, vil du ikke være i stand til å gjennomføre løpetrening med moderat til hard intensitet veldig lenge. Likevel, du oppnår de samme fordelene når du trener korte, intense treningsøkter med høy intensitet, som når du trener lange økter med lav intensitet.

Relatert: Hvor lenge må man jogge for å forbrenne fett

Kaloriene du forbrenner

Selv om en lang joggetur med lav intensitet forbrenner en større prosentandel kalorier fra fett, vil en treningsøkt med høy intensitet, med samme lengde, gjøre at du går raskere ned i vekt. Når du trener med høy intensitet, forbrenner du kalorier i en mye høyere takt. Som vi har vært inne på tidligere, vil bare 35% av kaloriene komme fra fett når du trener med høy intensitet, men 35% av et høyt antall forbrente kalorier totalt, kan bli et mye høyere tall enn 60% av et lavere antall forbrente kalorier.

Løping med hard intensitet setter fart på forbrenningen din, og du får også en etterforbrenningseffekt som kan vare gjennom hele dagen.

Løpetrening med høy intensitet er mer belastende for kroppen

Det er viktig å merke seg at løping med hard intensitet er mye mer belastende enn å jogge med svært lav intensitet over en lenger periode. Du bør derfor ikke prøve på å ha samme lengde på treningsøktene med hard intensitet, som for øktene med lav intensitet. Følg 80-20 regelen som sier at 80% av løpetreningen skal være med lav intensitet.

Dersom du ønsker å gå ned mye i vekt med jogging, så start rolig med svært lav intensitet, og øk treningsmengden gradvis med utgangspunkt i ditt formnivå.

Relatert: Jogge når det er kaldt

Hvor ofte bør man jogge for å gå ned i vekt?


Hvor ofte du bør jogge for å gå ned i vekt, avhenger av flere faktorer, inkludert dine individuelle mål, treningsnivå, tilgjengelig tid og fysisk tilstand. Generelt sett anbefales det å gjøre aerobisk trening, som jogging, minst 150 minutter i uken for å opprettholde generell helse. Imidlertid kan du trenge mer tid og intensitet for å oppnå vekttapmål. Her er noen retningslinjer:

 1. Minimumsnivå: Hvis målet ditt er å opprettholde generell helse, kan du jogge eller utføre annen moderat til intensiv aerobisk trening i minst 150 minutter i uken. Dette kan deles opp i flere økter for eksempel 30 minutter, 5 dager i uken.
 2. Vekttapmål: Hvis du ønsker å gå ned i vekt, vil du sannsynligvis måtte øke treningsmengden og intensiteten. Mange eksperter anbefaler 250-300 minutter eller mer med moderat til intensiv trening per uke for effektivt vekttap.
 3. Intensitet: Vekttapfordeler kan oppnås ved å variere intensiteten i joggeturene dine. Noen ganger kan det være hensiktsmessig å gjøre mer intensive økter, som intervalltrening, der du veksler mellom perioder med høy intensitet og lavere intensitet.
 4. Konsistens: Konsistens er nøkkelen til å oppnå vekttapmål. Prøv å etablere en treningsrutine som du kan følge over tid. Å jogge flere ganger i uken over en lengre periode vil sannsynligvis være mer effektivt enn å jogge mye i en kort periode.
 5. Tilpasning til individuelle behov: Husk at alle er forskjellige, og det er viktig å tilpasse treningsplanen din til dine egne mål og behov. Det kan være lurt å konsultere en treningsfaglig eller en personlig trener for å få skreddersydde råd.

Husk også at kosthold spiller en betydelig rolle i vekttap. Selv om jogging kan bidra til å brenne kalorier, vil du sannsynligvis ikke oppnå ønsket vekttap uten å opprettholde en sunn og balansert diett. Det anbefales å søke råd fra en lege eller en ernæringsfaglig før du starter et vekttapsprogram for å få personlig veiledning og sikre at du gjør sunne og bærekraftige endringer i livsstilen din.

Hvordan jogge seg ned i vekt

Det er fullt mulig å jogge seg ned i vekt ved at du trener med svært lav intensitet. Fettforbrenningen vil være høy, og når du greier å løpe med denne intensiteten over et lenger tidsrom, vil du forbrenne en høy andel fett.

Imidlertid, for å oppnå maksimal fettforbrenning, bør du kombinere joggingen med løpetrening med hard intensitet. Da oppnår du i tillegg økt forbrenning også etter at du er ferdig med treningsøkta. Sørg for at du har et solid treningsgrunnlag før du går over til å trene med moderat til hard intensitet, og ha i minne at trening med hard intensitet bare bør utgjøre 20% av den totale treningsmengden du gjennomfører i løpet av en uke.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar