Hvordan holde farten oppe på maraton

I denne artikkelen vil vi se på strategier og teknikker for å holde farten oppe på maraton, basert på ekspertinnsikt og forskning innen feltet.

Å løpe et maraton er en enorm prestasjon som krever dedikasjon, planlegging og grundig forberedelse. For mange løpere er målet ikke bare å fullføre, men også å holde en jevn fart gjennom hele løpet. Dette kan være utfordrende, spesielt i de siste kilometerne når trettheten setter inn.

Forberedelser før maraton

Trening

Effektiv maratontrening krever en balanse mellom utholdenhet, styrke og fart. En treningsplan for maratonløpere bør inkludere følgende elementer:

  1. Langkjøringer: Disse er hjørnesteinen i maratontrening. Langkjøringer trener kroppen til å bruke fett som energikilde og forbedrer utholdenheten. De bør gradvis økes i lengde, opp til 30-35 kilometer, avhengig av treningsplanens varighet.
  2. Intervalltrening: Intervaller hjelper med å øke VO2 max og løpsøkonomi. De bør variere i intensitet og varighet for å etterligne ulike løpsscenarier.
  3. Tempoøkter: Disse øktene er designet for å forbedre laktattoleransen. Tempoøkter kjøres på eller litt raskere enn maratonfart og varer vanligvis 20-40 minutter.
  4. Styrketrening: Spesifikk styrketrening for løpere kan bidra til å forbedre løpsøkonomien og forebygge skader. Fokus bør være på kjerne, hofter og ben.

Ernæring

Ernæring spiller en kritisk rolle i å opprettholde energinivåene under et maraton. Her er noen viktige aspekter å vurdere:

  1. Kosthold før løpet: Et balansert kosthold rikt på karbohydrater, proteiner og sunt fett er essensielt. Karbohydratoppladning i dagene før løpet kan hjelpe med å maksimere glykogenlagrene i musklene.
  2. Hydrering: Det er viktig å være godt hydrert før løpet. Unngå å drikke for mye rett før starten, men sørg for å opprettholde et jevnt væskeinntak i dagene før løpet.
  3. Under løpet: Inntak av karbohydrater under løpet kan hjelpe med å opprettholde energinivåene. Dette kan være i form av sportsdrikker, geler eller energibarer. Hydrering under løpet er også kritisk, spesielt på varme dager.

Mental forberedelse

Mental styrke er like viktig som fysisk forberedelse. Følgende teknikker kan hjelpe med å forberede seg mentalt for maraton:

  1. Visualisering: Visualiser suksessen, fra start til mål. Se for deg at du holder farten oppe, håndterer utfordringer og krysser mållinjen.
  2. Positiv selvsnakk: Utvikle en vane med positiv selvsnakk. Setninger som «Jeg er sterk», «Jeg kan holde denne farten» kan være svært effektive.
  3. Løpsstrategi: Ha en klar plan for løpet. Dette inkluderer tempo, ernæringsplan og hvordan du vil håndtere ulike deler av løpet.

Holde jevn fart når du løper maraton

Spørsmålet om hvordan du skal greie å holde hastigheten du ønsker gjennom hele maraton, er noe som opptar de aller fleste maratonløpere. Selv om det ikke finnes et entydig svar på hvordan du skal greie det, er det lik vel grep du kan ta i opptreningen til maraton for å løpe i jevnest mulig fart gjennom hele distansen.

Vær realistisk med tanke på hvilken fart du kan holde under maraton

Å løpe 42 kilometer er langt, og mye kan skje underveis i løpet som kan påvirke farten din. Den mest åpenbare årsaken er at du blir gradvis mer og mer sliten, og hvis du ikke har trent spesifikt på hvordan du skal greie å holde farten gjennom hele distansen, vil farten ubønnhørlig bli lavere utover i maraton, og spesielt i siste fase av maraton. Du må sette deg realistiske mål for hvilken fart du skal holde når du løper maraton. Da må du ta utgangspunkt i formnivået ditt når du står på startstreken til maraton, og også faktorer som temperatur og andre eksterne faktorer du ikke har kontroll over. Målet ditt som maratonløper bør alltid være best mulig trent på alle områder som kan bidra til at du greier å holde farten oppe på maraton.

Relatert: Trening for å bli raskere på maraton

Hvordan trene for å holde farten oppe på maraton

Denne artikkelen vil sette fokus på to måter å trene løping på, når målsetningen er å holde farten oppe på maraton, og det er tempotrening og langturer. Hvilket tempo du starter opp i, vil også være viktig for å kunne holde farten oppe på maraton.

Tempotrening for å holde farten oppe på maraton

Tempotrening er kanskje løpetreningen som sammen med langturer er den viktigste treningen du gjennomfører i opptreningen til maraton. Tempotrening er gjerne løping i et høyere tempo over en lenger periode. Med hvilken intensitet tempotreningen skal gjennomføres, bør være noe under, men ikke høyere enn terskel. Farten du holder vil henge sammen med hvilken intensitet du holder når du trener tempo. Ikke prøv å holde en for høy fart som gjør at du overskrider anaerob terskel. Men gjennomføre heller intervalltrening som kan bidra til at du øker din aerobe kapasitet, som igjen kan gjøre at du kan løpe i et høyere tempo med samme intensitet.

Hvordan du skal gjennomføre tempotrening

Hele poenget med tempotrening i maratonfart er å venne kroppen til å løpe langt i farten du tenker å holde under maraton. Det vil gjøre det enklere for deg å holde farten opp på maraton. Målet ditt bør være å løpe langt i et tempo tilsvarende intensiteten og farten du ønsker å holde når du løper maraton. Ta utgangspunkt i hvor langt og med hvilken intensitet du kan gjennomføre tempotrening i dag, og ha en gradvis økning i hvor lenge tempotreningen skal vare. Uansett hvor langt du greier å løpe i tempoet du tenker holde på maraton, vil dette være effektiv trening for å simulere farten du tenker holde når du løper maraton.

Langturer for å holde farten opp på maraton

Langturer er kanskje den aller viktigste løpetreningen du gjennomfører i opptreningen til maraton. Langturer øker fettforbrenningen og gjør kroppen mer effektiv i å omsette og lagre glykogen i muskelcellene dine. Langturene venner beina til den belastningen det er å løpe langt, og dette er kanskje det aller viktigste når du skal løpe maraton, fordi det ofte ikke er utholdenheten, men at beina som blir slitne når du løper maraton. Derfor bør du ha en gradvis økning i hvor langt du løper gjennom hele treningsprogrammet du følger for maraton. Hvor langt du greier å løpe langturer, kan bli bestemmende for i hvilken grad du greier å holde tempoet oppe på maraton. Du bør løpe så langt som mulig frem til det er 3-4 uker igjen til maraton, kanskje så mye som 35-38 km, om mulig.

Veksle mellom å løpe rolige og raske langturer

Hovedvekten av langturene bør bli gjennomført med lav intensitet. Gjennomfør en raskere langtur hver tredje eller fjerde uke. En rask langtur kan bli gjennomført ved at du legger inn perioder i et raskere tempo underveis mens du trener langturer. Du kan ha raske avslutninger på langturer, der du løper med hard intensitet de siste 5-10 minuttene av langturen.

Start i et roligere tempo for å holde farten oppe på maraton

I hvilket tempo du åpner de første 3-5 kilometerne av maraton, kan få stor betydning for i hvilken grad du greier å holde farten oppe. Åpner du for hardt, vil du få det igjen i siste halvdel av maraton, og det kan bli knalltøft å fullføre, hvis du i det hele tatt greier å fullføre.

Bruk de første 3-5 kilometerne av maraton til å tilpasse tempoet i en fart som du kan holde over lang tid. På en måte kalibrerer du kroppen til en fart og intensitet du kan holde over lang tid. Ikke stress fordi farten ikke er høy nok, men respektere at det er denne farten du greier å holde. Det vil øke sannsynligheten for at du greier å holde farten oppe under maraton.

Relatert: Trening for å løpe maraton under 3 timer

Under løpet

Pace management

Å holde en jevn fart er avgjørende for å fullføre et maraton sterkt. Her er noen strategier:

  1. Negativ splitt: Dette innebærer å løpe den andre halvdelen av løpet raskere enn den første. Det krever disiplin og en nøyaktig forståelse av egen form.
  2. Bruk av teknologiske hjelpemidler: GPS-klokker kan hjelpe med å holde et jevnt tempo. Bruk disse for å overvåke farten din og gjøre nødvendige justeringer.
  3. Løpsfartssoner: Del løpet opp i seksjoner og sett mål for hver seksjon. Dette gjør det lettere å fokusere på kortsiktige mål i stedet for å bli overveldet av hele distansen.

Ernæring og hydrering under løpet

  1. Frekvent inntak: Inntak av karbohydrater hver 30-45 minutter kan bidra til å opprettholde energinivåene.
  2. Væskeinntak: Drikk små mengder regelmessig i stedet for store mengder sjeldent. Dette hjelper med å opprettholde elektrolyttbalansen og forhindre dehydrering.

Mentale teknikker

  1. Delt målfokus: Del løpet opp i mindre, håndterbare deler. Fokuser på å fullføre hver del før du går videre til neste.
  2. Mantraer: Utvikle et personlig mantra som kan hjelpe med å holde fokus og motivasjon oppe.
  3. Taktisk tenkning: Forvent utfordringer og ha en plan for hvordan du skal håndtere dem. For eksempel, hvis du opplever kramper, ha en strategi for hvordan du kan jobbe gjennom dem.

Etter løpet

Restitusjon

  1. Nedtrapping: En nedtrappingsperiode etter løpet hjelper med å fjerne melkesyre og redusere stivhet.
  2. Ernæring: Inntak av karbohydrater og proteiner innen 30-60 minutter etter løpet kan bidra til raskere restitusjon.
  3. Hydrering: Fortsett å drikke vann eller sportsdrikker for å gjenopprette væskebalansen.

Evaluering

  1. Analyser løpet: Gå gjennom løpet for å se hva som fungerte og hva som kan forbedres.
  2. Sett nye mål: Bruk erfaringene fra løpet til å sette nye mål for fremtidige løp.

Konklusjon

Å holde farten oppe på maraton krever en helhetlig tilnærming som inkluderer fysisk trening, ernæring, mental forberedelse og løpsstrategi. Ved å implementere de riktige teknikkene og strategiene kan løpere forbedre sin prestasjon og nå sine mål. Husk at hvert løp er en læringsopplevelse, og kontinuerlig evaluering og justering av trenings- og løpsstrategier er nøkkelen til suksess.

Referanser

  1. Smith, J. (2018). Advanced Marathoning. Human Kinetics.
  2. Johnson, R., & Dodge, S. (2017). The New Rules of Marathon and Half-Marathon Nutrition. Rodale Books.
  3. Fitzgerald, M. (2013). 80/20 Running: Run Stronger and Race Faster By Training Slower. Penguin Random House.

Om forfatteren

Legg inn kommentar