Hvordan gjennomføre halvmaraton uten å se ut som en amatør

Lær mer om hvordan du kan gjennomføre halvmaraton ved å være godt forberedt, og ha en god strategi for hvordan du skal gjennomføre løpet.

Sett deg mål og følg et treningsprogram for halvmaraton

Tenk nøye igjennom hva som kreves av deg før du melder deg på et halvmaraton. Å melde seg på et halvmaraton kan definitivt være en motivasjon for trening, men det vil kreve at du trener systematisk frem mot dagen du endelig står på startstreken og skal løpe halvmaraton. Sett deg realistiske mål når du skal løpe halvmaraton, enten det er å fullføre eller løpe på best mulig tid. Deretter følger du et fleksibelt treningsprogram som du enkelt kan tilpasse ditt formnivå og dine ambisjoner med halvmaraton. Sørg for at du har god nok tid frem mot halvmaraton. Er du nybegynner bør du ha minst 6 måneder å trene deg opp til halvmaraton.

Halvmaraton treningsprogram for nybegynnere

Halvmaraton treningsprogram for nybegynnere bør være variert og tilpasset med tanke på formnivå og hvor mye man ønsker å trene. Mange brenner seg på at de starter med en treningsmengde som ikke er tilpasset eget formnivå. Alt for ofte fører det til at motivasjonen svikter, og med det treningen. Ha en gradvis økning i treningsmengde, og vent gjerne med å trene med høyere intensitet til du er i bedre form. Prioritet 1 når du trener for halvmaraton bør være å skape kontinuitet i treningen. Når du først har gjort trening til en rutine, vil mye gå av seg selv. Du slipper kampen du har med deg selv for hver eneste treningsøkt du skal gjennomføre. Ikke glem å restituere. Det er når du hviler at du blir i bedre form. Muskulaturen får tid til å reparere seg selv, og man skal heller ikke undervurdere viktigheten av at du også får en pause mentalt fra treningen.

Optimal puls når du skal løpe halvmaraton

Det kan være et smart trekk å trene for og løpe halvmaraton etter pulssoner. Når du trener etter pulssoner, lærer du deg med hvilken intensitet du til enhver tid skal trene. Du lærer deg dine egne grenser å kjenne. Dette er nyttig når du er i gang med løpet, slik at du unngår å løpe avgårde i et alt for hardt tempo.

Strategier for hvordan du skal gjennomføre løpet

Ta hensyn til temperaturen på løpsdagen. Er det varmt, må du ta det roligere. Hjertet ditt må jobbe mye hardere når det er varmt i været, og det vil kreve mye energi av deg. Å gå ut i et for hardt tempo når det er varmt, vil øke sannsynligheten dramatisk for at du går på en smell på et eller annet tidspunkt i løpet. Løp i et tempo som er 15-20 sekunder saktere enn det du er god for de første 4-5 kilometerne. Det du “taper” her vil du garantert ta igjen med renters rente mot slutten av løpet. Det er da du virkelig trenger krefter! Prøv å løpe i et så jevnt tempo du klarer gjennom hele løpet. For å klare det må du greie å tilpasse tempoet.

Følger du disse tipsene, vil du garantert ikke se ut som en amatør!

Relaterte artikler:

Halvmaraton treningsprogram for å løpe under 2 timer

Trene til halvmaraton på ett år

Om forfatteren

Legg inn kommentar