Hvordan forvelle sopp

Forvelling av sopp er en prosess der soppen blir kokt raskt i kokende vann i en kort periode. Lær hvordan du forveller sopp.

Dette gjøres vanligvis for å myke opp soppen litt, for å fjerne eventuell bitterhet eller for å forberede den til videre matlaging. Her er en enkel fremgangsmåte for å forvelle sopp:

Ingredienser og utstyr:

 • Sopp (f.eks. sjampinjong, kantarell, steinsopp)
 • Vann
 • En stor kjele
 • En stor bolle med isvann (for å avbryte kokeprosessen og avkjøle soppen raskt)

Fremgangsmåte:

 1. Rengjør soppen grundig ved å børste av jord og skitt. Du kan også skylle dem forsiktig i kaldt vann, men unngå å bløtlegge dem, da soppen kan absorbere vann og miste smak.
 2. Skjær eller riv soppen i ønsket størrelse. Dette avhenger av hva du skal bruke soppen til etter forvellingen.
 3. Kok opp en stor kjele med vann. Vannet bør være tilstrekkelig til å dekke soppen du har forberedt.
 4. Når vannet koker, tilsett soppen forsiktig i det kokende vannet.
 5. La soppen koke i kun 1-2 minutter. Tiden kan variere avhengig av sopptypen og størrelsen på biter. Målet er å myke soppen litt uten å koke den fullstendig.
 6. Etter 1-2 minutter, bruk en hullsleiv eller en sil for å fjerne soppen fra det kokende vannet og overføre den umiddelbart til den forberedte bollen med isvann. Dette stopper kokeprosessen og avkjøler soppen raskt.
 7. La soppen ligge i isvannet i et par minutter for å kjøle den ned fullstendig.
 8. Fjern soppen fra isvannet og la den renne godt av.

Nå er soppen forvellet og klar til bruk i oppskrifter som krever dette trinnet. Du kan bruke forvelt sopp i salater, supper, sauser, omeletter eller andre retter etter behov.

Husk at soppen kan beholde noe fuktighet etter forvellingen, så tilpass mengden du bruker i oppskrifter deretter.

Relatert: Hvordan vaske sopp

Hvordan forberede sopp?

Forberedelse av sopp innebærer rengjøring, trimming og eventuell forvelling av soppen før du bruker den i matlagingen. Her er trinnene for å forberede sopp på en grundig måte:

Ingredienser og utstyr:

 • Sopp (f.eks. sjampinjong, kantarell, steinsopp)
 • Kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær
 • Kniv
 • Skjærefjøl
 • Vann (for forvelling, om nødvendig)

Fremgangsmåte:

 1. Rengjøring:
  • Start med å rengjøre soppen ved å fjerne jord, blader og annen skitt. Bruk en myk børste, fuktig klut eller papirhåndklær til å tørke forsiktig av soppen. Unngå å bløtlegge soppene i vann, da de kan absorbere væske og miste smak og tekstur.
 2. Trimming:
  • Trim eventuelle tørre eller skadede deler av soppen, som stilker som er blitt brune eller slimete. Du kan også fjerne deler av stilken som er hard eller treaktig, spesielt på eldre sjampinjonger.
 3. Forvelling (valgfritt):
  • Forvelling er en kort kokeprosess som kan hjelpe med å bevare smak og tekstur i noen retter. Følg forvellingsprosessen som tidligere beskrevet, hvis du ønsker å forvelle soppen før matlaging.
 4. Skjæring:
  • Skjær soppene i ønsket størrelse eller form avhengig av oppskriften du skal lage. Dette kan være skiver, biter eller kvarte sopp, avhengig av dine preferanser og oppskriftens krav.
 5. Bruk med en gang eller oppbevar:
  • Når soppen er renset, trimmet og eventuelt forvelt, er den klar til bruk i matlagingen. Du kan tilberede den umiddelbart eller oppbevare den i kjøleskapet eller fryseren avhengig av når du planlegger å bruke den.

Vær oppmerksom på at ulike sopptyper kan ha ulike behov når det gjelder forberedelse. For eksempel trenger kantareller ikke nødvendigvis forvelles, men sjampinjonger eller porcini-sopp kan dra nytte av denne prosessen. Les oppskriftene nøye for å forstå hva som kreves for den spesifikke sopptypen og retten du lager.

Relatert: Hvordan lagre sopp

Hvordan oppbevare selvplukket sopp?

Oppbevaring av selvplukket sopp er viktig for å bevare deres kvalitet, smak og sikkerhet. Her er noen tips for å oppbevare selvplukket sopp på riktig måte:

 1. Rengjøring: Rengjør soppen grundig så snart som mulig etter plukking. Fjern jord, blader eller annen skitt forsiktig ved å børste eller tørke dem av. Du kan også bruke en myk, fuktig klut eller en soppbørste.
 2. Sortering: Sorter soppene etter type og kvalitet. Fjern eventuelle sopp som er overmodne, ødelagte eller viser tegn til råte.
 3. Forvelling (valgfritt): Som nevnt tidligere kan det være lurt å forvelle soppene før du oppbevarer dem. Dette hjelper med å bevare smak, tekstur og farge, samt redusere risikoen for mikroorganismer.
 4. Lufting: Bruk en kurv, et brett eller en papirpose til å oppbevare soppene i. Dette lar soppene puste og forhindrer at de blir klamme og fuktige.
 5. Kjøleskap: Hvis du har tenkt å bruke soppene i løpet av noen dager, kan du oppbevare dem i kjøleskapet. Legg soppene i en åpen beholder eller i en papirpose for å tillate luftsirkulasjon. Unngå tett plastpose, da dette kan føre til kondens og raskere forringelse.
 6. Tørr oppbevaring: Hvis du vil oppbevare soppene over lengre tid, kan du tørke dem. Skiv eller tørk soppene i passende størrelser og legg dem utover en tørkerist eller et bakepapir. Plasser dem på et tørt, kjølig og godt ventilert sted. Tørkingen kan ta flere dager avhengig av soppens størrelse og fuktighet. Når soppen er helt tørr og sprø, kan du oppbevare dem i en tett beholder.
 7. Frysing: Hvis du ønsker å oppbevare soppene i flere måneder, er frysing en flott metode. Forvell og avkjøl soppene før du legger dem i fryseposer eller frysebokser. Husk å merke dem med datoen de ble frosset ned.
 8. Unngå plastposer: Unngå å oppbevare selvplukket sopp i tette plastposer uten lufttilgang, da dette kan føre til kondens og rask forringelse.
 9. Bruk snart: Sopp mister kvalitet over tid, spesielt hvis de ikke er forvelt eller tørket. Bruk selvplukkede sopp så snart som mulig for best smak og tekstur.

Husk at det er viktig å være forsiktig når du plukker og oppbevarer sopp, da noen sopp kan være giftige. Hvis du ikke er helt sikker på identifikasjonen av soppen, bør du unngå å spise den. Det er alltid lurt å konsultere en sopp-ekspert eller en soppbok for å sikre at de soppene du har plukket, er trygge å spise.

Relatert: Hvordan bruke tørket sopp

Hvordan forvelle sopp?

her er en mer utdypende fremgangsmåte for hvordan du forveller sopp, samt en liste over trinnene:

Ingredienser og utstyr:

 • Sopp (f.eks. sjampinjong, kantarell, steinsopp)
 • Vann
 • Isvann (vann med isbiter)
 • En stor kjele
 • Hullsleiv eller sil
 • Kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær

Fremgangsmåte:

 1. Forbered soppen:
  • Rengjør soppen grundig ved å fjerne jord og skitt. Bruk en børste eller en fuktig klut til å tørke av soppen.
  • Du kan også skylle soppen forsiktig i kaldt vann, men unngå å bløtlegge den.
 2. Skjær soppen:
  • Skjær eller riv soppen i ønsket størrelse eller skiver. Størrelsen avhenger av hva du planlegger å bruke soppen til.
 3. Kok opp vann:
  • Fyll en stor kjele med vann og sett den på komfyren. Vannmengden bør være tilstrekkelig til å dekke soppen.
 4. Start kokeprosessen:
  • La vannet koke opp. Du trenger ikke å tilsette salt eller olje til vannet, siden dette er en kort kokeprosess.
 5. Forvelling:
  • Når vannet koker, senk varmen litt slik at det holder en rolig, men fortsatt koke. Dette er en rask kokeprosess for å myke opp soppen.
  • Tilsett soppen forsiktig i det kokende vannet.
 6. Tid for forvelling:
  • La soppen koke i kun 1-2 minutter. Tiden kan variere avhengig av sopptypen og størrelsen på biter. Målet er å myke soppen litt uten å koke den fullstendig.
 7. Avbryt kokeprosessen:
  • Bruk en hullsleiv eller en sil for å fjerne soppen fra det kokende vannet. Umiddelbart overfør soppen til en stor bolle med isvann. Dette avbryter kokeprosessen og avkjøler soppen raskt.
 8. Avkjøling:
  • La soppen ligge i isvannet i et par minutter for å avkjøle den fullstendig. Dette hjelper også med å bevare soppenes farge og tekstur.
 9. Tørking:
  • Fjern soppen fra isvannet og la den renne godt av i en sil eller på kjøkkenpapir. Dette hjelper deg med å fjerne overflødig vann.
 10. Bruk eller oppbevar:
  • Soppen er nå forvellet og klar til bruk i oppskrifter. Du kan også oppbevare den i en lufttett beholder i kjøleskapet i noen dager hvis du ikke skal bruke den umiddelbart.

Nå har du en grundig forståelse av hvordan du forveller sopp. Dette er en nyttig teknikk for å forberede soppen til videre matlaging, spesielt når du ønsker å bevare smak, tekstur og farge i ulike retter.

Relatert: Hvor lenge kan stekt sopp ligge i kjøleskapet

Hva gjør man med nyplukket kantarell?

Nyplukkede kantareller er en deilig delikatesse som kan brukes i ulike matretter. Her er noen måter du kan bruke nyplukkede kantareller på:

 1. Steking: En enkel og velsmakende måte å tilberede kantareller på er å steke dem i smør eller olje. Varm opp smør eller olje i en panne, tilsett kantarellene og la dem steke til de er gylne og saftige. Du kan krydre med litt salt, pepper og eventuelt friske urter som timian eller persille.
 2. Kremet saus: Kantareller er flotte i kremete sauser. Stek kantarellene sammen med løk og hvitløk, tilsett deretter fløte eller creme fraiche for å lage en deilig saus. Server sausen over pasta, ris eller grillet kjøtt.
 3. Omelett eller eggerøre: Legg kantareller til en omelett eller eggerøre for å gi ekstra smak og tekstur. Stek kantarellene først, og deretter tilsett dem i de vispede eggene før du lager omeletten eller eggerøren.
 4. Supper: Kantareller kan tilsettes i forskjellige supper, som soppsuppe eller kremete grønnsakssupper. Tilbered suppen som vanlig og tilsett kantarellene mot slutten av kokeprosessen.
 5. Pizza eller bruschetta: Skiver av nyplukkede kantareller kan brukes som en deilig topping på pizza eller bruschetta. Stek kantarellene raskt først for å fjerne litt av fuktigheten, og legg dem deretter på pizzaen eller bruschettaen sammen med andre ingredienser.
 6. Risotto: Lag en smakfull kantarellrisotto ved å steke kantareller sammen med løk og ris. Tilsett deretter varm kylling- eller grønnsakskraft gradvis mens du rører kontinuerlig til risen er kokt og sausen er kremet.
 7. Grilling: Kantareller kan grilles sammen med andre grønnsaker eller marinert kjøtt. Pensle kantarellene med litt olje og krydder før du griller dem.
 8. Frysing: Hvis du har mer kantareller enn du kan bruke umiddelbart, kan du også fryse ned dem ned for senere bruk. Forvell og avkjøl kantarellene før du fryser dem ned i porsjonsposer eller bokser.

Husk å alltid rengjøre kantarellene grundig før bruk, da de kan inneholde jord eller små partikler. Kantareller er allsidige og smakfulle, så du kan eksperimentere med ulike oppskrifter for å finne din favorittmåte å tilberede dem på.

Relatert: Tørke sopp i ovn

Hvordan fryse ned sopp?

Å fryse ned sopp er en flott måte å bevare dem for lengre tid. Her er trinnene for å fryse ned sopp på riktig måte:

Ingredienser og utstyr:

 • Sopp (forvelt eller rengjort)
 • Vann
 • Isbiter
 • Kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær
 • Fryseposer eller frysebokser

Fremgangsmåte:

 1. Forvelling (valgfritt, men anbefalt):
  • Følg forvellingsprosessen som beskrevet i den forrige svaret for å forvelle soppene. Forvelling hjelper med å bevare smak, tekstur og farge selv etter frysing.
 2. Avkjøling:
  • Etter forvellingen, avkjøl soppen raskt ved å plassere den i en bolle med isvann i et par minutter. Dette vil stoppe kokeprosessen og avkjøle soppen raskt.
 3. Tørking:
  • Fjern soppen fra isvannet og la den renne godt av. Tørk forsiktig soppen med et kjøkkenhåndkle eller papirhåndklær for å fjerne overflødig vann.
 4. Porsjonering:
  • Del soppen i passende porsjoner. Dette gjør det enklere å bruke dem senere uten å måtte tine hele mengden.
 5. Frysing:
  • Det finnes to hovedmetoder for frysing: i fryseposer eller frysebokser.
  • Fryseposer: Legg soppen i lufttette fryseposer. Fjern så mye luft som mulig før du forsegler posen. Du kan også vakuumpakke soppen hvis du har tilgang til en vakuumpakker.
  • Frysebokser: Bruk frysebokser som er egnet for frysing. Fyll boksene med soppen og la litt plass øverst for å gi rom til utvidelse når soppen fryses.
 6. Merking:
  • Merk hver frysepose eller fryseboks med datoen du frøs ned soppen. Dette hjelper deg med å holde oversikt over holdbarheten.
 7. Frysing:
  • Plasser soppen i fryseren. Hvis du bruker fryseposer, legg dem flatt i fryseren i begynnelsen slik at soppen fryses flatt. Dette gjør det enklere å hente ut ønsket mengde senere.
 8. Oppbevaringstid:
  • Forvelt sopp kan normalt sett oppbevares i fryseren i omtrent 3-6 måneder, avhengig av sopptypen. Sopp som ikke er forvelt kan miste noe kvalitet raskere. Det er alltid best å bruke soppen innenfor den anbefalte oppbevaringstiden for å opprettholde best mulig smak og tekstur.

Når du er klar til å bruke den frosne soppen, kan du tine den i kjøleskapet i noen timer eller bruke den direkte fra fryseren i matlagingen. Sopp som er frosset ned på riktig måte, kan være en praktisk og velsmakende ingrediens i mange retter, inkludert supper, sauser, gryteretter og mer.

Referanser

Om forfatteren