Hvordan forbrenne fett

0
42
Hvordan forbrenne fett
Foto: Sam Moqadam - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Vi har alle hørt begrepet ‘fettforbrenning’, men hvordan skjer det egentlig i kroppen? Lær mer om hvordan forbrenne fett, og hva som påvirker fettforbrenningen din.

Fettceller i kroppen frigjør et hormon som signaliserer til hjernen at det er nok energi lagret. Dette utløser kroppen din til å forbrenne energi lagret som fett. Det påvirker også ønsket om å spise.

Leptin fungerer i samarbeid med et annet hormon som kalles ‘ghrelin’. Leptin hjelper deg til å føle deg fornøyd, mens ghrelin øker ønsket om å spise. Hvis du har sunne spisevaner, fungerer disse systemene vanligvis normalt. Når denne balansen forstyrres, kan evnen din til å spise når du er sulten og stoppe når du er mett, bli kompromittert.

Hva er leptin?

Leptin er et hormon med en nøkkelrolle i kroppens energibalanse. Nivået på leptin i blodet er en faktor som regulerer appetitten, kroppsvekten og stoffskiftet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!

Hva gjør leptin?

Leptin er laget av fettvevet (fettlagrende celler) i kroppen din. Hovedrollen er å regulere fettlagring og hvor mange kalorier du spiser og forbrenner. Leptin frigjort fra fettceller beveger seg til hjernen via blodet. Det virker på hypothalamus i hjernen, som regulerer hormoner i kroppen din.

Nivået av leptin i blodet ditt er direkte proporsjonalt med antall fettvevsceller i kroppen din. Når kroppen din er i sunn tilstand, signaliserer leptin at hypothalamus regulerer appetitten din slik at vekten din forblir stabil. Leptin oppfordrer også kroppen din til å forbrenne energi for å produsere varme. Denne prosessen forekommer hovedsakelig i musklene.

Hva påvirker leptinnivået?

Leptinnivået vil naturlig svinge gjennom dagen for å kontrollere appetitten og signalisere når du skal spise. Når du nettopp har spist, frigjøres leptin fra fettcellene. Stoffskiftet øker og appetitten din avtar. Når tiden går siden forrige måltid, vil leptinnivået synke, stoffskiftet avtar, og det er da du blir sulten.

Yo-yo slanking har en negativ innvirkning på naturlig regulering av leptin. Når du følger en energifattig diett, kan leptinnivået reduseres, noe som reduserer stoffskiftet. Når du kommer tilbake til normale spisemønstre, kan du spise mer enn du trenger. Denne konstante frem og tilbake kan føre til at kroppen din blir mindre følsom for leptin.

Bortsett fra å regulere appetitten, spiller leptin også en rolle i reguleringen av skjoldbruskkjertelen, binyrene og produksjonen av veksthormon.

Leptinresistens

Noen ganger kan kroppen din ikke reagerer på leptin i blodet. Når dette skjer, kan en medisinsk tilstand kalt leptinresistens diagnostiseres.

Hva er leptinresistens?

Leptinresistens er når kroppen din ikke reagerer på endringer i nivåene av leptinhormonet. Leptinresistens kan bidra til en økning i vekten og lagring av energi i fettceller.

Når hjernen ikke reagerer på høye leptinnivåer, opplever kroppen feilaktig sult, selv om det er nok energi lagret. Leptinresistens reduserer også stoffskiftet for å spare energi. Som et resultat av denne interne feilkommunikasjonen kan leptinresistens gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Det er viktig å huske at leptin bare er en faktor i å regulere kroppsvekten din – generelt kosthold, genetikk, alder, generell helse og aktivitetsnivå spiller også viktige roller i kroppssammensetningen.

Få nok mosjon

Trening øker leptinsensitiviteten. Du bør ha som mål om 30 minutter trening hver dag, inkludert både aerobe og styrkebyggende øvelser. Når du har etablert et grunnleggende treningsnivå, kan innlemmelse av høyintensitets intervalltrening (HIIT) én gang i uken, bidra til å stimulere humant veksthormonproduksjon og regulere leptinnivået.

Prioritere søvn og hvile

Når kroppen din er under stress, frigjør den hormonet kortisol i blodet. Dette hormonet kan ha mange negative konsekvenser for kroppen hvis nivåene holder seg høye i lengre tid.

Spis mat med mye fiber

Matvarer med høyt fiberinnhold har vanligvis den beste næringsverdien, i tillegg til å gi en følelse av metthet og tilfredshet. Eksempler inkluderer frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn. Disse matvarene gjør deg mett fordi de inneholder mye volum, vann og fiber mens de gir færre kalorier, slik at de kan bidra til å forhindre overspising og tilbakestille leptinsyklusen.

Redusere inntak av bearbeidet mat

Høyt bearbeidede matvarer kan forstyrre den hormonelle reguleringen av appetitten. Dette inkluderer mat med høyt raffinert korn, tilsatt sukker, tilsatt fett, kunstige smakstilsetning eller søtningsmidler og andre kunstige ingredienser. Noen eksempler på mat å unngå inkluderer brus og søte drikker, hvitt brød, godteri, pommes frites og bearbeidet kjøtt.

Spis mer protein og sunt fett

Å spise protein hjelper til med å kontrollere sult og opprettholde mager muskelmasse. Sunt fett er mer nærtingstett, men er viktig for opptak av næringsstoffer. Sunt fett gjør måltidene mer tilfredsstillende og holder deg mett lenger.

Relaterte artikler:

Hva bruker kroppen fett til

Fett eller olje

Annonse fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!