HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Hvordan føles rier

Rier er den fysiske måten livmoren din strammer til for å fremme fødselen av babyen din. Lær mer om hvordan rier føles.

Hvordan føles rier?

Rier eller kontraksjoner er den fysiske måten livmoren din strammer til for å fremme fødselen av babyen din. Alle kroppsmuskler strammes og forkortes (trekker seg sammen) når de brukes. Og livmoren er en av de sterkeste musklene i kroppen. Rier beskrives ofte som en følelse som kommer i bølger, fordi intensiteten stiger sakte, topper seg og deretter sakte avtar.

Rier vil ofte:

 • stråle fra ryggen til fronten av kjernen
 • få hele magen til å bli hard
 • føles som kramper
 • inkludere bekkentrykk
 • inkludere verkende ryggsmerter

Ordet som ofte forbindes med sammentrekninger er smerte, men du kan omdirigere tankene dine til å tenke på dem som produktive, krevende og bare intense. Les videre for å lære mer om hva du kan forvente av sammentrekninger, og hva du bør gjøre når sammentrekningene starter.

Hvordan fungerer sammentrekninger eller rier?

Sammentrekninger hjelper til med å bevege en baby nedover, ved å stramme toppen av livmoren og legge press på livmorhalsen. Dette trykket får livmorhalsen til å åpne seg eller utvides. Rier kan vare alt fra noen sekunder til noen få minutter. Hormonet oksytocin stimulerer rierog vil føre til at de kommer gjennom hele fødselen. Etter hvert som arbeidskraften utvikler seg, vil sammentrekninger vanligvis:

 • bli mer intense
 • vare lenger
 • komme med økt frekvens

Noen ganger er rier sjeldnere når du endelig presser babyen ut, men de vil fortsatt være veldig sterke for å hjelpe deg med å få babyen ut.

Når starter rier?

For en baby på heltid begynner ikke virkelige rier før babyen din er minst 37 uker. Hvis du opplever sammentrekninger tidligere enn 37 uker, må du øyeblikkelig søke lege. Disse er kjent som for tidlige rier, og kan være et tegn på at du går i fødsel før babyen din har utviklet seg fullstendig.

Du kan også føle Braxton-Hicks sammentrekninger allerede i andre trimester. Braxton-Hicks-sammentrekninger kalles noen ganger praksis-sammentrekninger. Det antas at de hjelper deg med å forberede kroppen din på arbeid. Disse varer vanligvis ikke så lenge og er ikke smertefulle.

Sammentrekninger betyr ikke alltid at du har aktive rier, heller. Noen kvinner opplever sammentrekninger av og på i et par dager før fødselen endelig begynner.

Hva er symptomene på rier?

Ring legen din eller jordmoren hvis du har rier, enten de kommer regelmessig eller med uregelmessig avstand. Hvis du har rier i et vanlig mønster – noe som betyr at de kommer omtrent like langt fra hverandre – og du har følgende tegn, har du sannsynligvis aktive rier:

 • stramming, eller følelsen av at babyen er nede i bekkenet
 • diaré
 • blodig eller slimutslipp fra skjeden
 • vannet går, mye på en gang eller et jevnt utslipp
 • kvalme og oppkast

Modning av livmorhalsen er et annet tegn, men du vil ikke kunne diagnostisere dette symptomet på egen hånd. Bare en utdannet lege eller jordmor kan fortelle deg om livmorhalsen din åpnes for å forberede fødselen.

Hvordan vet du at sammentrekningene dine er rier og ikke noe annet?

Det kan være vanskelig å vite om du får rier, smerter i leddbånd eller fordøyelsesbesvær, spesielt hvis du er førstesgangfødende. Folk snakker om “virkelige rier” og “falske rier”, men i stedet for å bruke dette som målestokk, bør du ta hensyn til hva du føler, slik at du kan snakke med legen din om det. Ofte vil hvile, endre stilling og rehydrering stoppe uregelmessige sammentrekninger før virkelige rier. Ekte rier stopper ikke. Hvis sammentrekningene dine kommer i et regelmessig mønster, og du har andre tegn på rier, må du ringe legen med en gang.

Relaterte artikler:

Hvor mange uker gravid kalkulator

Vektkalkulator for gravide

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet