Hvordan føles leddgikt

Leddgikt kan gi en rekke symptomer, inkludert stivhet i ledd og pustevansker. Lær mer om årsaker og symptomer på leddgikt.

Om leddgikt

Leddgikt oppstår når kroppens immunsystem feilaktig angriper sunt vev. Dette påvirker slimhinnen i leddene i kroppen og forårsaker smerter i forskjellige kroppsdeler. Mens leddgikt påvirker hender og føtter, kan større ledd som albuer og knær også bli påvirket. Leddgikt kan gi en rekke andre symptomer, inkludert stivhet i ledd og pustevansker.

Les videre for å se hva folk som har leddgikt sier om å leve med denne tilstanden.

Hvordan føles leddgikt

Leddgikt vises vanligvis gradvis og påvirker først små ledd, og sprer seg deretter til større ledd. I de fleste tilfeller oppstår smertene på begge sider av kroppen. For eksempel vil du føle smerter i både venstre og høyre håndledd, hender og knær. Hvis du har leddgikt, kan leddsmerter variere fra milde til moderate eller alvorlige. Noen ganger kan det føles som en forstuing eller ødelagt bein. Noen områder i kroppen din kan til og med være smertefulle å ta på.

Stivhet i leddene

I tillegg til smerter, forårsaker denne sykdommen stivhet i de berørte leddene. Du kan ha problemer med å komme deg ut av sengen eller gå om morgenen på grunn av stive og smertefulle ankler, knær eller føtter. Denne stivheten er vanligvis verre om morgenen og kan vare i 45 minutter eller mer. Leddgikt kan også utløse hevelse i de berørte leddene. Langvarig betennelse kan føre til at du føler deg fysisk utmattet.

Lavt energinivå

Leddgikt kan resultere i lavt energinivå, spesielt når smertene forstyrrer søvn. Selv når du får nok søvn, kan du fremdeles føle deg trøtt. Rundt 80 prosent av personer med leddgikt sier at de føler tretthet. Dette antallet kan øke hvis du har andre forhold, som overvekt, depresjon og hodepine. Du kan føle deg trøtt eller uvel tidligere på dagen.

Pustevansker

Leddsmerter er det vanligste symptomet på leddgikt, men det er ikke det eneste. Leddgikt kan også påvirke lungene. Dette er fordi langvarig betennelse kan forårsake arr i lungene, noe som forårsaker pustebesvær og en kronisk tørr hoste. Noen mennesker med leddgikt utvikler lungeknuter eller unormalt lungevev (på grunn av betennelse), som kan visualiseres på røntgenstråler. Knutene er ofte godartede og de kan variere i størrelse fra så liten som erter til så store som en valnøtt. Vanligvis forårsaker de ikke smerter.

Kløende hud

Hvis leddgikt påvirker huden din, kan du utvikle knuter eller klumper av vev under huden. Du kan også utvikle et utslett på grunn av betennelse rundt eller i blodårene. Leddgikt kan også forårsake øyerelaterte problemer. Symptomer på øyebetennelse inkluderer:

 • tørre øyne
 • smerte
 • rødhet
 • lysfølsomhet
 • uklart syn

Komplikasjoner og utsikter for leddgikt

Langvarig betennelse kan også påvirke andre organer. Nesten 40 prosent av mennesker med leddgikt opplever også symptomer i andre deler av kroppen, som inkluderer:

 • øyne
 • hud
 • hjerte
 • lever
 • nyrer
 • nervesystemet

Leddgikt kan øke risikoen for andre sykdommer eller komplikasjoner. Disse kan forårsake andre symptomer som ikke virker relatert til leddgikt, for eksempel hørselstap eller uregelmessig hjerterytme.

Leddgikt er en kronisk tilstand som, hvis den ikke blir behandlet, muligens kan føre til deformerte og knyttede ledd. Små klumper, kjent som revmatoidknuter, kan utvikle seg under huden ved trykkpunkter eller andre områder som baksiden av hodebunnen. Leddgikt øker også risikoen for andre forhold, for eksempel:

 • infeksjoner
 • lymfom
 • lungesykdom
 • hjerteproblemer
 • perifer nevropati

Selv om leddgikt påvirker mennesker forskjellig, er utsiktene generelt gode, så lenge du får behandling. Behandling kan ikke lindre 100 prosent av hevelse og oppblussing, men det kan redusere alvorlighetsgraden av symptomer og hjelpe deg med å glede deg over perioder med remisjon.

Relaterte artikler:

Eksentrisk trening for håndledd

Vondt i ankelen etter løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar