Hvordan finne motivasjon for løpetrening

Hvordan motivere seg selv for å trene løping. Lær hvordan du kan etablere gode vaner og rutiner for å finne motivasjon for løpetrening.

Hvordan motivere deg selv for trene løping?

Løpere setter seg mål for hva de ønsker å oppnå med treningen. Det kan være å trene for en ny distanse, sette personlig rekorder eller gå ned 5 kg i vekt. Det er mange mål du kan sette deg som løper, men hva når målene er nådd, og du sliter med å motivere deg for løping?

Dersom du ikke etablerer gode rutiner og vaner, kan det være at du mister motivasjonen og stagnerer. Fokusere på prosessen frem mot målene du har satt deg, heller enn utbyttet av løpetreningen du gjennomfører, og unngå tankegangen om «alt eller ingenting». Det kan føre til stor skuffelse dersom du ikke når målet du hadde satt deg. Fordelene med sunne vaner rundt løpetrening, vil også påvirke deg positivt ellers i livet.

I denne artikkelen vil du få tips til hvordan du kan bli en mer motivert løper.

Bli en morgenløper

La løping bli ditt første gjøremål når du står opp om morgenen. De som starter å løpe om morgenen blir fort hektet; Det er motiverende å ha gjort unna en treningsøkt før andre har kommet seg opp av senga. Du blir lysvåken og får ekstra energi gjennom et kick av endorfiner.

Start med 1-2 dager hver uke der du løper om morgenen. Å vite at du har 5 andre dager der du ikke skal trene, kan gjøre overgangen til morgenløping mindre stressende. Sørg for at du legger deg tidligere kvelden før, slik at du får nok søvn.

Legg alt treningstøy klart kvelden i forveien, slik at du bruker minst mulig tid på det. Stå opp med en gang klokka ringer, ikke drøy det.

Det kan være vanskelig å etablere nye vaner, men gi deg selv nok tid. Kroppen vil trenge tid til å venne seg til løping om morgenen. Hvor lenge vil variere, men det viktigste er at du ikke gir opp. Det kan være lurt å starte med morgenløping om våren, da snøen smelter og det blir lysere, men det er absolutt ikke noe i veien for å etablere morgenløping gjennom hele året.

Gjennomføre regelmessig styrketrening

Å bygge styrke parallelt med at du trener løping, vil gjøre deg sterkere og mer utholdende, forebygge løpeskader, og gjøre deg til en mer effektiv løper. Dette er alle faktorer som vil gjøre det mer motiverende for deg å trene løping.

Sett sammen ditt eget styrketreningsprogram der du velger 6 øvelser, ett for hver av de store muskelgruppene. Overkroppen, kjernemuskulaturen og beina. Gjennomføre styrketreningen 2-3 ganger hver uke, der du veksler mellom trene de forskjellige muskelgruppene.

Implementere styrkeøvelsene i ditt treningsprogram, ved at du avslutter treningsøktene med styrketrening, eller erstatter én løpetrening med styrketrening hver uke. Dette kan være enklere å gjennomføre utenom sesong.

Gjennomføre alternativ trening regelmessig

Dersom du sliter med å motivere deg for 4-5 løpetreninger hver uke, kan du vurdere å legge inn noe alternativ trening som sykling, svømming eller roing. Den alternative treningen kan bidra til å styrke kroppen din og korrigere ubalanse i muskulaturen, og kan gjøre deg til en sterkere og mer komplett løper. Å kombinere løpetrening med alternativ trening kan også redusere risikoen for å bli skadet.

Alternativ trening kan være en effektiv måte å kombinere og finne motivasjon for løpetrening.

Spis mer grønnsaker

Grønnsaker er mettende og proppfulle av næringsstoffer, vitaminer og karbohydrater du trenger når du trener løping, og inneholder også antioksidanter som kan virke betennelsesdempende. I tillegg er grønnsaker kalorifattige. Spiser du mye grønnsaker hver dag, kan det også bidra til at du går ned i vekt.

Start dagen med å spise grønnsaker til frokost, og sørg for å få i deg noe grønnsaker til lunsj, og rikelig med grønnsaker til middag.

Du vil føle deg mer opplagt og ha mye mer energi dersom du spiser rikelig med grønnsaker, og det kan gjøre det mer motiverende for deg å trene løping.

Oppvarming som en del av treningsrutinen

Den repetitive bevegelsen det er å løpe, kan øke risikoen for skader. Å varme opp med løping med lav intensitet vil gjøre muskulaturen mer fleksibel og klar for trening med hardere belastning.

Varm opp i 10-15 minutter hvor hver løpetrening du gjennomfører.

Trene uten GPS og andre målinger én gang hver uke

Løpere elsker gadgets der de kan måle hvor langt de løper, hvor fort og med hvilken intensitet. Dette er en god ting, men kan på dårlige dager være en forbannelse, når resultatene uteblir. Én treningsøkt i uka bør du løpe uten noen slags målinger.

Finn tilbake til din naturlige rytme og intensitet, lytt til kroppen og la den bestemme. Du vil merke at du setter mer pris på omgivelsene når du løper, uten forstyrrelser i form av tidspress og med hvilken intensitet du løper.

Å gjennomføre én løpetrening i uka uten å måle puls og tid kan gjøre det lettere å finne motivasjon for løpetrening.

Løp en ukentlig langtur

Å løpe en langtur på en time eller mer vil bygge din utholdenhet, blant annet gjennom å øke blodgjennomstrømmingen til muskulaturen, styrke bein og muskulatur. Pass på at du bygger opp gradvis når du øker lengden på langturene. Nybegynnere må ta utgangspunkt i eget formnivå, og øke lengden på langturen gradvis.

Sørg for å få nok søvn

Nok søvn er en av de viktigste rutinene du kan etablere, og kan ha stor innvirkning på deg som løper. Alt går tyngre når du ikke får nok søvn. Ikke bare yter du dårligere når du løper, men det vil også påvirke livet ditt ellers, familie og arbeid.

Du restituerer fysisk og mentalt når du sover. Muskulaturen bygger seg opp igjen etter hard trening, menneskelig veksthormon blir utløst, som styrker forbindelsen mellom muskulatur og nervesystem.

Spis frokost hver dag

Muskulaturen kan bare lagre glykogen for energi i 6-7 timer. Det betyr at du trenger påfyll hver morgen når du står opp. Frokosten er kanskje det viktigste måltidet. Studier på vektreduksjon har vist at personer som går ned i vekt og opprettholder vektreduksjon, spiser frokost.

Hvordan finne motivasjon for løpetrening

Det er mange måter du kan finne motivasjon for løpetrening, kanskje innenfor områder du ikke umiddelbart tenker på. Morgenløping kan umiddelbart virke enda vanskelige å motivere seg for, men vil, når du har innarbeidet en rutine på det, gjøre deg enda mer motivert for løpetrening.

Styrketrening er et område som ofte er forsømt blant løpere, men løpere som trener styrke regelmessig vil bli sterkere og mer utholdende. Teknikken vil bli bedre, du får bedre løpsøkonomi, og du kan også oppleve å bli raskere. Dette kan bidra til økt motivasjon for løpetrening.

For å nå ditt potensial som løper, holder det ikke bare å trene riktig, men du må også ha et sunt og balansert kosthold. Å spise rikelig med grønnsaker vil gi kroppen rikelig med viktige næringsstoffer og mineraler. Å ha mer overskudd vil være en viktig motiverende faktor når du trener løping.

Variere løpetreningen med alternativ trening, både for å styrke andre muskelgrupper, og for viktig variasjon, for å gjøre løpetreningen mer motiverende.

Relaterte artikler:

Nok søvn når du trener løping

15 måter å holde motivasjonen for løping oppe

Om forfatteren

Legg inn kommentar