Hvordan faste i en uke

Til tross for økningen i popularitet, er faste en praksis som dateres århundrer tilbake og spiller en sentral rolle i mange kulturer og religioner.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Definert som avholdenhet fra alle eller noen matvarer eller drikkevarer i en bestemt periode, er det mange forskjellige måter å faste. Generelt blir de fleste typer faste utført i løpet av 24–72 timer. Hvis du har planer om å faste i en uke, bør du gjennomføre periodisk faste.

Periodisk faste innebærer å veksle mellom perioder med spising og faste, alt fra noen timer til noen dager om gangen. Det har vist seg at faste har mange helsemessige fordeler, fra økt vekttap til bedre hjernefunksjon. Her er 8 helsemessige fordeler ved faste – støttet av vitenskap.

Fremmer blodsukkerkontroll ved å redusere insulinresistens

Periodisk i løpet av en dag kan bidra til å redusere blodsukkernivået og redusere insulinresistensen, men kan påvirke menn og kvinner forskjellig.

Fremmer bedre helse ved å bekjempe betennelse

Noen studier har funnet at faste kan redusere flere markører for betennelse og kan være nyttige i behandling av betennelsestilstander, for eksempel multippel sklerose.

Kan forbedre hjertehelsen ved å forbedre blodtrykket, triglyserider og kolesterolnivået

Fasting har vært assosiert med en lavere risiko for koronar hjertesykdom og kan bidra til å senke blodtrykk, triglyserider og kolesterolnivå.

Kan øke hjernefunksjonen og forhindre nevrodegenerative forstyrrelser

Dyrestudier viser at faste kan forbedre hjernens funksjon, øke nervecelle-syntese og beskytte mot nevrodegenerative tilstander, for eksempel Alzheimers sykdom og Parkinsons.

Hjelper med vekttap ved å begrense kaloriinntaket og øke metabolismen

Fasting kan øke metabolismen og bidra til å bevare muskelvev for å redusere kroppsvekt.

Faste kan øke veksthormonsekresjonen, som er avgjørende for vekst, metabolisme, vekttap og muskelstyrke

Studier viser at faste kan øke nivåene av humant veksthormon (HGH), et viktig proteinhormon som spiller en rolle i vekst, metabolisme, vekttap og muskelstyrke.

Kan forsinke aldring og forlenge levetiden

Dyreforsøk har funnet at faste kan forsinke aldring og øke levetiden, men forskning på mennesker mangler fortsatt.

Kan hjelpe i kreftforebygging og øke effektiviteten av cellegift

Noen dyre- og prøverørstudier antyder at faste kan blokkere tumorutvikling og øke effektiviteten av cellegift.

Slik begynner du å faste

Det finnes mange forskjellige typer faste, noe som gjør det enkelt å finne en metode som passer din livsstil.

Her er noen av de vanligste måtene å faste på:

  • Faste med vann: Omfatter kun drikke vann i en bestemt tidsperiode.
  • Faste med saft: Besitter bare å drikke grønnsak eller fruktjuice i en viss periode.
  • Periodisk faste: Inntaket er delvis eller fullstendig begrenset i noen timer opp til noen få dager av gangen, og et normalt kosthold gjenopptas andre dager.
  • Delvis faste: Visse matvarer eller drikkevarer som foredlet mat, animalske produkter eller koffein blir eliminert fra dietten i en bestemt periode.
  • Kaloribegrensning: Kalorier er begrenset i noen dager hver uke.

Innenfor disse kategoriene er det også mer spesifikke typer faste. For eksempel kan periodisk faste faste deles inn i underkategorier, for eksempel faste på dagen, som innebærer å spise annenhver dag, eller tidsbegrenset kosthold, som innebærer å begrense inntaket til bare noen timer hver dag. For å komme i gang kan du prøve å eksperimentere med forskjellige typer faste for å finne det som fungerer best for deg.

Relaterte artikler:

Faste slanking

Periodisk faste forskning

Om forfatteren